Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

27.09.2026. 20:37:04
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: REPREZENTACIJA BIH  (Pročitano 100760 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • Like: +21/-5
  • Pol: Muškarac
  • out off space

Odg: REPREZENTACIJA BIH
« Odgovor #45 poslato: 01.09.2009. 13:10:27 »
Begović: Imam veliki respekt prema suigračima

Golman Portsmoutha, Asmir Begović, prvi put će imati priliku obući dres reprezentacije Bosne i Hercegovine.
Begović je proteklog vikenda branio svih 90 minuta u utakmici protiv Arsenala…

Sigurno da sam zadovoljan jer sam došao u prvi plan u svom klubu. Ipak, treba imati na umu da sam, bar za sada, prvi golman zbog povrede Jamesa, međutim, želim svojim odbranama to ostati i u budućnosti. Za sada mi dobro ide, pa vidjet ćemo, rekao je Begović.

O tome koliko poznaje reprezentaciju BiH, Begović je kazao: Znam dosta ovih igrača koji igraju po Evropi, imam veliki respekt prema njima i jedva čekam da počnemo zajedno trenirati.

U medijima se ranije dosta špekulirao koju će reprezentaciju Begović odabrati – Kanadu ili BiH.

Istina je da sam ja razmišljao kada sam dobio poziv iz Bosne, ali nikada nisam rekao da ili ne. Jednostavno, ljudski je razmisliti prije nego se donese bilo koja odluka. Ja sam razmislio i odlučio; želim braniti pod zastavom moje domovine Bosne i Hercegovine

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #46 poslato: 02.09.2009. 10:04:25 »
Ćiro odredio sastav za Famos

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u srijedu u 17:00 sati u Hrasnici će odigrati pripremnu utakmicu pred nastavak kvalifikacija sa ekipom Famosa.
Selektor Bažević sutra neće postaviti standardnu 5-3-2 formaciju što ne znači da tako neće biti u Jerevanu u subotu. Blažević je najavio da će protiv Famosa igrati 4 igrača u zadnjoj liniji.

Asmir Begović, golman Portsmoutha očigledno je zadobio selektorovo povjerenje pa će sutra biti na golu protiv Famosa.

Po bokovima će ordinirati Salihović na lijevom i Jahić na desnom, dok će dvojac u odbrani činiti Emir Spahić i Safet Nadarević.

Dva zadnja vezna će biti iskusni Elvir Rahimić i Samir Muratović, dok će na lijevoj i desnoj strani veznog reda biti Ibričić i Pjanić, a mjesto u napadu rezervisano je za ubojiti tandem Džeko - Ibišević.

Postoji mogućnost da Nemanja Supić bude na golu Famosa kako bi selektor imao priliku provjeriti oba golmana i odlučiti kome dati šansu. Za sada je poziciji golmana u Armeniji za nijansu bliži Asmir Begović koji je u protekla dva dana pokazao da će biti izuzetno pojačanje za našu reprezentaciju.

Nadamo se da će naši zamjevi odraditi uspješnu generalku, te da će u Armeniji doći do nove pobjede, a plasman u baraž potvrditi u narednu srijedu kada smo domaćin reprezentaciji Turske.

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #47 poslato: 02.09.2009. 10:06:34 »
Džeko: Kvalitetu dokazati na terenu

Napadač naše reprezentacije Edin Džeko smatra da je utakmica protiv Armenije presudna u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.
Armeniju moramo dobiti. Vjerujem da će sve učiniti da ostvare pozitivan rezultat protiv nas, ali mi smo kvalitetniji i to ćemo dokazati, kaže Džeko.

Nakon gostovanja u Armeniji slijedi domaća utakmica sa Turskom, koja više nema prava na kiks.

Turci priželjkuju naš kiks u Armeniji, a u Zenici će sigurno igrati pod imperativom, jer su im bodovi potrebni. Siguran sam da se i s Turcima možemo ravnopravno nositi, pogotovo na našem terenu, te da ćemo ostvariti željezni rezultat, dodao je Džeko.

Begović dobiva priliku

U srijedu će nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrati pripremnu utakmicu s Famosom, na kojoj će Ćiro uigravati sastav za utakmicu s Armenijom.

Blažević će najvjerojatnije na gol staviti Asmira Begovića, za kojeg tvrdi da ima izuzetne golmanske sposobnosti, ali se još treba dokazati.

Utakmica protiv Famosa se igra sutra na stadionu Igmana u Hrasnici u srijedu u 17:00 sati.

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #48 poslato: 03.09.2009. 08:53:36 »
Pjanić i Muslimović pogodili za pobjedu

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je u pripremnoj utakmici niželigaša Famosa rezultatom 2:0.
Izabranici Miroslava Blaževića slavili su rezultatom 2:0, a pogotke su postigli Pjanić i Muslimović.

Iako je ovu utakmicu najavljivao kao generalnu probu za susret s Armenijom, teško je povjerovati da će u Jerevanu početi ista jedanaestorica kao u Hrasnici, jer Blažević u igru nije nikako uvodio našeg najboljeg napadača Edina Džeku.

Ako je suditi po ovoj utakmici Misimovića će protiv Armenije mijenjati Miralem Pjanić, koji se odlično snašao u ulozi fantaziste.

U prvom poluvremenu Ćiro je na teren poslao sljedeći sastav: Supić, Jahić, Salihović, Nadarević, Spahić, Ibričić, Muratović, Rahimić, Pjanić, Vladavić i Ibišević, dok su u nastavku susreta priliku dobili Begović, Hrgović, Misimović (nema pravo nastupa protiv Armenije zbog kartona), Muslimović, Pandža, Mravac, Damjanović i Mirvić.

Inače, utakmica je odigrana po velikoj vrućini pred oko 4.000 gledatelja.

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #49 poslato: 04.09.2009. 09:30:22 »
Pjanić: Miske će nam faliti

Kartoniranog Zvjezdana Misimovića u utakmici protiv Armenije zamijeniti će Miralem Pjanić, prvotimac francuskog Lyona.
Spreman sam, tvrdi Pjanić. Miske će nam mnogo faliti, ali koga nema, bez njega se mora. Zato smo mi ostali tu da pružimo maksimum i nadopunimo tu prazninu.

Bosna i Hercegovina je veliki favoriti protiv Armenije, ali to treba dokazati i na terenu. Pjanić smatra da će se naši protivnici postaviti čvrstu obranu.

Vjerujem da neće napasti. Mislim da će se braniti i čekati svoju priliku. Međutim, ovdje su dobili četiri komada i sigurno žele revanš. Na nama je da im pokažemo ko je gazda. Zato će biti bitno da od starta nametnemo svoju igru i što prije postignemo gol. Rano vodstvo je najbolji lijek za slamanje protivničkih ambicija, rekao je Pjanić za Dnevni avaz.

Imamo dosta igrača koji mogu odlučiti utakmicu. Ofanzivno smo veoma jaki. Imamo igrače koji svakome mogu postići gol. Uvjeren sam da ćemo sigurno tresti protivničku mrežu nekoliko puta, dodaje naš reprezentativac.

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #50 poslato: 04.09.2009. 13:59:39 »
Rahimić: Idemo po pobjedu!

U sutrašnjoj utakmici u Jerevanu, uz Samira Muratovića, najiskusniji igrač u našem timu je veznjak moskovskog CSKA, Elvir Rahimić.
Upravo će Rahimić i Muratović prema najavama selektora Blaževića biti dva zadnja vezna igrača u našem timu. Do sada su nebrojeno puta za dres sa državnim grbom davali sve od sebe a njihovo iskustvo nam sutra itekako može pomoći.

U ovim trenucima, reprezentativci Bosne i Hercegovine čekaju da polete za Jerevan po novu pobjedu.

Idemo pobjediti! Tu nema dileme, sigurno će biti teško jer se Armenija neće lako predati. Dat ćemo sve od sebe jer nam je ova utakmica veoma važna za dalji nastavak kvalifikacija. Pobjedom bi otvorili vrata baraža, svi dobro znamo koliko nam znači pobjeda u ovoj utakmici, ja se nadam da ćemo je i ostvariti rekao je Elvir Rahimić...

Nakon Armenije dolazi Turska?

O Turcima uopšte ne razmišljam, fokusiran sam za narednu utakmicu koja je po meni za sada najvažnija, nakon Armenije ću tek misliti na Tursku

Rahimić se osvrnuo i na neigranje Zvjezdana Misimovića

Zvjezdan je važan dio našeg tima i jedan kvalitetan veznjak, sigurno da će nam faliti ali mislim da Pjanić može nadomjestiti njegov izostanak, u posljednjim utakmicama je pokazao da se na njega može računati.

Sa Muratovićem će odrađivati veliki posao na sredini terena

Murat i ja ćemo dati sve od sebe, sutra je pred nama veliki zadatak, mi ćemo kao i svi ostali igrači, uvjeren sam dati sve od sebe da ostvarimo pobjedu...

Poželimo sreću našim reprezentativcima i da se iz Jerevana vrate sa pobjedom!

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #51 poslato: 05.09.2009. 22:49:57 »
Ibričić i Muslimović pogodili za pobjedu

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine uspješno je okončala operaciju Armenija. Izabranici Miroslava Blaževića slavili su na gostovanju u Erevanu rezultatom 2:0 pogocima Ibričića i Muslimovića.
Armenija - BiH

0:2

Stadion: Vazgen Sargsyan, Gledatelja: 3000, Sudac; Eric BRAAMHAAR (Nizozemska)
Strijelci: 0:1 (6.) Ibričić, 0:2 (75.) Muslimović
ARMENIJA: Kasparov, Arzumanyan, Tadevosyan, Mkrtchyan, Hovsepyan, Karamyan, Yedigaryan (od 74. Yagan), Mkhitaryan, Arakelyan (od 65. Minasyan), Karamyan, Yavruyan (od 45. Goharyan).
BIH: Supić, Jahić, Spahić, Muratović (od 64. Pjanić), Rahimić, Vladavić, Džeko, Nadarević, Ibišević (od 68. Muslimović), Salihović, Ibričić (od 86. Bajramović).

Naši reprezentativci su na gostovanju kod Armenije došli do važne pobjede kojom su trasirali put ka baražu za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Iako se očekivala rutinska pobjeda naše reprezentacije, naši momci su do pobjede došli teže nego se očekivalo.

Već na samom startu u 6. minuti, reprezentacija Bosne i Hercegovine došla je do vodstva. Vladavić je ubacio sa desne strane, u kaznenom prostoru Armenaca pronašao Ibričića koji glavom pogađa stativu ali se na sreću lopta odbila a Ibro je iz popravnog pogodio gol Armenaca.

U nastavku je naša reprezentacija dominirala sredinom terena a veliku priliku da poveća naše vodstvo propustio je Džeko u 16. minuti kada ga je uposlio Ibišević, ali je golman Armenije loptu odbio do stative.

Nekoliko minuta kasnije bilježimo dobru priliku Senijada Ibričića kada je napravio dar mar, majstorski prošavši dva armenska igrača na visini kaznenog porostora a onda snažno šutirao, ipak golman Armenaca bio je na visini zadatka.

U 32. minuti, golman Kasparov u kaznenom prostoru ruši Ibiševića a sudija je pokazao na bijelu tačku, loptu je uzeo Edin Džeko ali šutirao preko gola.

Nakon toga potpuno drugačija slika na terenu, našim reprezentativcima kao da je pao moral nakon promašenog penala, Armenci su opasno prijetili našem golu u zadnjih 10 minuta, ali je golman Nemanja Supić bio siguran i opravdao povjerenje selektora Blaževića.

Na poluvrijeme se otišlo rezultatom 0-1 u korist naše reprezentacije ali i sa velikom brigom jer su naši reprezentativci pred kraj poluvremena pokazali određene slabosti.

Armenci su očigledno uvidjeli da bi mogli postići gol pa su od početka drugog poluvremena bili ravnopravan protivnik našim momcima koji su u tim trenucima prikazivali lošu igru.

Karamayan je u 54. minuti dobro šutirao ali Nemanja Supić ponovo je bio na visini zadatka.

Sredinom drugog poluvremena, selektor Blažević u igru je uveo Miralema Pjanića umjesto Samira Muratovića a 10 minuta kasnije bilo je jasno da će reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvariti pobjedu u Jerevanu, Džeko je lijepo prošao po lijevoj strani, navukao golmana na sebe a na drugoj strani je uposlio usamljenog Zlatana Muslimovića koji je u međuvremenu ušao u igru i pokazao da je pravi Joker našeg tima, na semaforu je stajalo, Armenija-Bosna i Hercegovina 0-2.

Ćiro ne bi bio Ćiro kada ne bi priredio neko iznennađenje pa je tako pred kraj utakmice u igru uveo Zlatana Bajramovića iako je bilo najavljeno da će veznjak Eintrachta utakmicu odgledati sa tribina.

Nakon drugog gola bilo je mnogo lakše igrati, reprezentacija Bosne i Hercegovine do kraja je uspjela sačuvati prednost i slaviti zasluženu ali pobjedu koja zabrinjava pred utakmicu sa Turskom.

Selektor Blažević, imat će šta da kaže našim reprezentativcima jer loši periodi igre u utakmci koja je iza nas se ne smiju dešavati u srijedu, Turska je ipak mnogo renomiraniji protivnik od Armenije.

Bravo Zmajevi!

Čestitke na još jednoj pobjedi koja nam je sada otvorila vrata baraža....

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #52 poslato: 07.09.2009. 10:32:38 »
Ćiro: U srijedu je utakmica odluke

Selektor naše nogometne reprezentacije Miroslav Blažević kaže da je utakmica sa Turskom ključna u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.
Ključna je bila i ona s Armenijom, koja je sada iza nas – arhivirana. Slavili smo s 2:0 iako nije bilo onog sjaja u igri kao protiv Belgijanaca, ali tri boda su na našem kontu i to je jedino važno.

Pred nama je utakmica sa Turskom, koja je ključna u ovim kvalifikacijama. Turci će biti veoma motivirani, pogotovo nakon utakmice s Estonijom u kojoj su dva puta stizali rezultat i na kraju dokazali o kakvoj se kvaliteti radi, kaže Ćiro i dodaje kako neće prilagođavati igru Turcima.

Kako tjerati Misimovića, Ibričića, Salihovića, Džeku i Ibiševića da se prilagođavaju nekome kada su to igrači svojih kvaliteta koji se mogu nametnuti svakome, pita se Blažević.

Protiv Turske se u sastav vraća Zvjezdan Misimović, a Blažević je najavio još neke rokade…

Zlatno je pravilo da se ne mijenja tim koji pobjeđuje, ali će biti rokada. O detaljima ću odlučiti u ovih nekoliko dana. Nekoliko kombinacija želim provjeriti, rekao je Blažević za dnevni avaz...

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #53 poslato: 08.09.2009. 10:40:02 »
Historijska utakmica na Bilinom Polju

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra igra jednu od najvažnijih utakmica od svog postojanja. Već danima je glavna tema u našoj zemlji utakmica naše reprezentacije i Turske.

Naši bi momci pobjedom uplovili u mirnu luku što bi značilo naš odlazak u baraž. U ovakvim situacijama našli smo se samo dva puta do sada, protiv Danske na Koševu i protiv Srbije u Beogradu.

Međutim, ovo je prvi put da naša reprezentacija dva kola prije kraja kvalifikacija može sebi obezbijediti plasman u baraž mada koji bod do kraja sigurno neće biti na odmet, tim više što se zna da drugoplasirana selekcija iz jedne od 9 grupa sa najmanje bodova neće ići u baraž a uz to će se oduzeti bodovi osvojeni protiv posljednjoplasiranih ekipa u grupi što je u našem slučaju Armenija.

No, vratimo se mi utakmici sa Turskom. Meč u Zenici je u žiži svjetskog interesovanja, desetine akreditovanih novinara iz inostranstva prisustvovat će sutrašnjoj utakmici, bit će to okršaj dva karizmatična trenera i dva velika znalca, Miroslava Ćire Blaževića i 21. godinu mlađeg Fatiha Terima.

Naša reprezentacija je u prednosti sa četiri boda viška u odnosu na Tursku pa bi i porazom zadržali drugo mjesto ali bi se onda našli u veoma nezgodnoj situaciji. Po svaku cijenu bi morali slaviti u Estoniji nadajući se da će Turska kiksati u Belgiji a isto tako neophodna bi bila pobjeda na Bilinom Polju gdje bi morali biti bolji od nepobjedivih Španaca, ipak takav slijed događa ne želimo i mislimo samo o pobjedi sutra mada i nereiješen rezultat ne bi bio loša varijanta za našu reprezentaciju.

Ovih dana je tako lijepo biti Bosanac i Hercegovac a nadamo se da će biti još ljepše nakon sutrašnje utakmice kada ćemo slaviti pobjedu naše reprezentacije do duboko u noć.

Gdje god pošli osjećate atmosferu i pozitivni naboj oko utakmice, svi žive za pobjedu i za reprezentaciju. Ovakvu atmsoferu pred neku utakmicu još nikada nisam zapamtio.

Ne sumnjamo da će se naših 11 zmajeva na čelu sa Ćirom, sutra boriti i dati zadnji atom snage za pozitivni rezultat ali i mi moramo biti 12-ti igrač našeg tima. Posebna poruka ne treba, igrat ćemo na Bilinom Polju gdje je atmosfera uvijek užarena, ne sumnjamo da će tako biti i ovaj put.

Podržimo naše momke zajedno do pobjede i navijači na Bilinom Polju ali i oni širom gradova BiH. Navijajmo fer i korektno za našu reprezentaciju, bez paljenja i bacanja baklji, bez i jednog incidenta.
Pokažimo da znamo navijati i da volimo našu zemlju, pokažimo da nam je mjesto u Južnoj Africi naredne godine.

FIFA i UEFA će jedva čekati da nas kazne, svidjelo se nama to ili ne, naše reprezentacije još uvijek nema na nogometnoj mapi svijeta, pojedinci iz krovnih kuća svjetskog i evropskog nogometa će jedva dočekati i najmanji incident na tribinama kako bi nas kaznili, vjerovatno oduzimanjem bodova pa bi sav trud našim igračima i rezultat zaslužen na terenu bio oduzet za zelenim stolom.

Pokažimo da smo civilizovana evropska zemlja, nema tog političara niti bilo koje stvari koja će našu zemlju bolje promovisati nego nastup reprezentacije Bosne i Hercegovine na svjetskom prvenstvu. Svima nam je to velika želja i nadamo se da će nam se ispuniti.

I još nešto, nemojte sutra zviždati himni Turske, sutra Turske, a prekosutra himni neke druge zemlje. To može samo ukaljati našu čast, vjerovatno ne volite kada se zviždi himni naše zemlje pa što ne volite da rade vama nemojte ni vi drugima. Sutra na Bilinom Polju nam ne treba niti jedna druga zastava osim zastava naše zemlje, valjda znate na šta sam mislio.

Naoružani zastava, i navijačkim rekvizitima jedne nam jedine Bosne i Hercegovine sutra budimo 12-ti igrač naše reprezentacije, grlom, šakama i srcima podržimo našu reprezentaciju na putu u Južnu Afriku naredne godine...

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #54 poslato: 09.09.2009. 10:05:00 »
Terim: Dobri ste al' vas možemo pobijediti

Turski izbornik Fatih Terim održao je presicu pred sutrašnju utakmicu na Bilinom Polju.
Na pres konferenciji upriličenoj u 19 sati Terim je rekao:

BiH igra na svom travnjaku, pred svojom publikom gdje znaju samo za pobjede i to svakako predstavlja prednost za njih.

No mi želimo pobijediti i ostati u utrci za drugo mjesto. Ukoliko to uspijemo sve je otoreno. Oni putuju u Estoniju, mi u Belgiju. U zadnjem kolu mi igramo s Armenijom dok će oni dočekati Španjolce.

Naše je da igramo svoju igru, pokažemo hrabrost i ostavimo srce na terenu. Ako izgubimo nije kraj svijeta. Čestitat ćemo im plasman u baraž i reći NAVIJAMO ZA VAS. – rekao je Terim te uputio par komplimenata na račun naše selekcije.

Bosna i Hercegovina ima tehnički izuzetno potkovanu, skladnu i efikasnu momčad. Pod vodstvom izbornika Blaževića zabili su 26 golova u 10 utakmica, nakon čega je izrazio poštovanje prema protivniku i izborniku Blaževiću kojeg prema vlastitim riječima izuzetno cijeni.

Terim je naglasio kako ima alternative za igrače koji neće sutra nastupiti te da će igrati napadački tražeći pobjedu ali da neće zaboraviti obranu koja mora odigrati na visokom nivou što nije bio slučaj u utakmici s Estonijom (pobjeda 4:2 op.a.).

Sutra ćemo biti pažljivi u tom pogledu, a i vezni red bi trebao doprinijeti i u defanzivnom smislu. - nastavio je i rekao kako u momčadi neće biti većih iznenađenja, možda jedna do dvije izmjene u odnosu na momčad koja se u subotu suprotstavila Estoniji.

sve u svemu nabijem ti terima i njegove izjave,idemo im natrpat 5-komada

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #55 poslato: 09.09.2009. 18:02:54 »
Zenica je danas centar svijeta

Do povijesne utakmice između naše reprezentacije i Turske se broje zadnji sati, a ulice Zenice su već odavno obojene plavo-žutim bojama naših navijača.
U Zenici već vlada velika gužva koju su stvorili mnogobrojni navijači naše reprezentacije koji pristižu iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Okolo stadiona Bilino polje već su izvješeni transparenti navijača iz Bihaća, Sanskog mosta, Travnika, Tuzle, Mostara, Sarajeva… Ori se pjesma, žare se dlanovi. Danas smo svi kao jedno i svi vjerujemo u jedno - pobjedu nad Turskom.

Navijači priželjkuju nova tri boda i potvrdu plasmana u dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Uvjereni smo da će Ćiro i njegovi izabranici učiniti sve da tako i bude.

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #56 poslato: 09.09.2009. 22:38:13 »
1-1, nema veze, idemo dalje!

Reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je večeras na Bilinom Polju u Zenici neriješeno 1-1 sa reprezentacijom Turske.
Atmosfera prije samog početka utakmice bila je vatrena, čuli su se povici podrške našoj momčadi, cijeli stadion skandira Hoćemo pobjedu, Ćiro, Ćiro, Volim te Bosno..., a stadion Bilino Polje ispunjen je do posljednjeg mjesta. Oko 500 turskih navijača došlo je bodriti svoju reprezentaciju.

Utakmica je počela napadom Turske i na samom početku u 4oj minuti Turci dolaze u vodstvo pogotkom Belözoglua. Međutim to nije uspjelo pokvariti raspoloženje na tribinama, navijači su gorljivo podržavali naše igrače koji su preuzeli inicijativu i do kraja poluvremena napadali gol vratara turske mreže Demirela.

Turska odbrana je odlično reagirala na duge lopte koje je Misimović slao Ibiševiću i Džeki. Prvi korner za našu reprezentaciju izveo je Zvjezdan Misimović u 20oj minuti, ali Edin Džeko nije uspio doći do lopte. A onda je nastala grmljavina na stadionu. U 23oj minuti žuti karton zaradio je strijelac za vodstvo Turaka Emre Belözoglu, odličnu akciju Salihovića i Rahimića turska obrana ponovo rješava bez problema. A ludilo na tribinama potakao je Sejad Salihović koji iz slobodnog udarca trese mrežu turskog vratara Demirela u 25oj minuti. Razljutilo je to posebno turskog imperatora Fatiha Terima koji dobiva crveni karton u 26oj minuti i odlazi na tribine.

Odlične akcije našeg vratara Nemanje Supića u prvom poluvremenu. Par dobrih prilika propustili su naši igrači, ali posebno je uočljiva ona Zvjezdana Misimovića u 32oj minuti kada je oduzeo loptu Servetu Cetinu, prevario i vratara Demirela ali nije uspio pogoditi za vodstvo. U 37oj minuti naš Elvir Rahimić dobija žuti karton zbog prekršaja nad Emreom, a u 44oj minuti zbog povlačenja za dres Salihovića žuti dobiva Arda Turak. Dvije minute nadoknade prvog poluvremena i još jedna velika prilika za našu reprezentaciju, šutira Džeko, ali bez uspjeha.

U drugom poluvremenu je počelo napeto kao i u prvom, dvije izmjene su odmah izvršene u reprezentaciji Turske, izlaze Onder Turaci i Hamit Altintop, a ulaze Ismail Koybasi i Sercan Yildirim. Opet odličan Supić na golu, a fantastičnu akciju izveo je Ibričić s desne dtrane, između par turskih igrača, dodao loptu Ibiševiću koji puca na gol, malo je nespretan bio turski vratar, ali čuva mrežu.

U 60oj minuti izlazi Samir Muratović, a mijenja ga Miralem Pjanić koji netom što je ušao propušta čistu priliku. Žuti dobiva i Ceyhun Gulselam, ali i naš reprezentativac Miralem Pjanić. Velikim pljeskom ispraćen je sa terena Vedad Ibišević a umjesto njega ušao je Zlatan Muslimović. Odlična akcija Misimovića u 75oj minuti, dodaje Muslimoviću koji puca ali lopta odlazi točno u ruke Demirela.

Opet izmjena u redovima naše reprezentacije, ulazi Admir Vladavić, a izlazi Senijad Ibričić. U 80oj minuti zbog oštrog starta s leđa nad našim kapetanom Emirom Spahićem, žuti karton dobija Sentürk. Opasna situacija za našeg vratara u 87oj minuti, ali Nemanja Supić još jednom potvrđuje da je gospodar na svom terenu.

Četiri minute nadoknade, ali rezultat ostaje isti. U 93oj minuti Misimović dobija žuti karton i Portugalac sudi kraj utakmice.

Očekivali smo pobjedu naše reprezentacije, ali zadovoljni smo i sa ovim rezultatom, karte su otvorene, u utrci smo za drugo mjesto sa Turskom, sada samo možemo sa istim i još većim žarom čekati utakmicu protiv Estonije i sve nade položiti u Ćirine zmajeve.

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #57 poslato: 10.09.2009. 19:19:30 »
Ćiro: Mi smo pobijedili

Selektor naše reprezentacije Miroslav Blažević zadovoljan je neriješenim ishod u utakmici protiv Turske.
Iako nije bilo pobjednika smatram da smo mi pobijedili, jer smo sačuvali četiri boda prednosti u odnosu na Tursku i uvjeren sam da ćemo ih sačuvati do kraja. Mogli smo sve riješiti u prvom poluvremenu, ali nam je nedostajalo malo sreće, rekao je Blažević nakon utakmice i dodao: Utakmica je bila teška, ali da smo imali pravu dubinsku loptu mogli smo deklasirati Tursku.

Na pitanje o golgeterskom postu Edina Džeke, Blažević je odgovorio: Kada je Džeko zabijao u Bundesligi rekao sam Bože nadavat će se golova, pa ga neće biti kada bude trebao. Ipak, Džeko je večeras pokazao jednu moć i bio je nerješiva enigma za Turke.

Blažević je kao najboljeg pojedinca naše reprezentacije, ali i cijele utakmice istaknuo Nemanju Supića.

Na pitanje novinara boji li da ne završimo kao najgora drugoplasirana reprezentacija, Ćiro je odgovorio protupitanjem: Kako je igrala Škotska?

Nakon što je čuo konačni rezultat (0:1), samo je kratko odbrusio: Halili Huso materi.

Ovdje sam još uvijek Ćiro peder

Ćiro je otkrio zanimljivu konverzaciju između njega i turskog selektora Terima pri susretu u hodniku uoči konferencije za novinare.

Terim mi je čestitao i rekao da me jako voli, a ja sam njemu rekao da i ja volim njega, ali ne smijem reći jako, jer sam ovdje još uvijek Ćiro peder, rekao je Blažević.

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #58 poslato: 14.09.2009. 10:50:22 »
Ćiro zabrinut zbog Džeke

Selektor Bosne i Hercegovine Miroslav Blažević kaže da je zabrinut golgeterskim postom našega najboljeg napadača Edina Džeke.
Ljetos su se za Džeku otimali najbolji europski klubovi, a njegova je cijena svakim danom rasla za milion eura. I dosegla fantastičnih tridesetak miliona eura, koliko je Milan bio spreman platiti. Wolfsburg, nije želio ni tada prodati igrača, koji je uz Misimovića i Grafitea najzaslužniji za titulu.

Trebao je, pardon morao je Džeko otići u Milan. Čak i da je od svoje zarade platio. Samo on zna kako mu je sada u Wolfsburgu, kaže Blažević...

Teško je mladom čovjeku nositi teret slave, pogotovo ako oko tebe zveckaju milioni. Džeko je mlad momak, ali nije imun na neke anomalije koje ne idu uz nekog ko pretendira da bude najbolji napadač u Europi. Za mene je Džeko jedan od najboljih. Kada je pravi i najbolji.

Ćiro je priznao zašto je zabrinut…

Zbog Džeke sam zabrinut. Imali smo mali konflikt u autobusu na putu za Zenicu. Nisam dozvolio da se sluša muzika dok se spremamo za utakmicu. Želim potpunu, apsolutnu koncentraciju za utakmicu. Nažalost, Džeko je mislio drugačije. Usudio se pitati zašto treba ugasiti muziku. To me ražalostilo. Pa Edin treba biti za primjer. Poput kapitena Spahića, koji i povrijeđen i bolestan daje cijelog sebe za reprezentaciju.

Selektor se nada da se radi o prolaznoj bolesti, ljubimca navijača...

Ne bi valjalo da to potraje. Ja sam bio na Svjetskom prvenstvu, mene su drugi proglasili najboljim trenerom. Ja znam kako je to i šta to znači za momke, za državu, za raju... Zato mi je stalo da to ponovim sa reprezentacijom svoje zemlje. Ja sam Bosanac. Stalo mi je da i ti momci iskoriste ovu priliku. Karijera nije tako duga da se ovakve prilike pružaju svaki dan. Ja znam kako se može doći do toga, ali želim da mi se vjeruje da me moji igrači slijede. Narod, a raju ne možeš ni kakvim parama kupiti, je prepoznao naš cilj, naš projekat i on nas podržava. Zato sam sretan.

I danas vrti film sa zeničkog stadiona.

Onaj stari Džeko bi pogodio najmanje dva puta tursku mrežu. Nažalost, kao da se zamjerio Bogu, pa iz čistih situacija kada pogledom para mrežu, on nema tu preciznost. I kada je nemilosrdno zabijao u Bundesligi, nakon svakog gola sam bio sretan, ali se pribojavao šta će biti kada ga stane. Ja najbolje znam kakav potencijal leži u njemu, pitanje je dana, sata kada će ga prokinuti, kada će biti opet onaj stari Džeko. Međutim, on mora shvatiti da se od slave ne živi, već od svakodnevnog dokazivanja.

Danima i noćima misli o Estoncima.

Niko osim nas ih nije razvalio. A, to me brine. Imat će silan motiv da nam pokvare račune. Nisu nipošto lijeva reprezentacija. Naprotiv. Otkinuli su Turskoj bod, a ja ti kažem da je Turska po igri, barem protiv nas, nezgodnija od Španije. Estoncima je opet stalo da ciklus ne okončaju na posljednjem mjestu. Imaju mali milion motiva da se dokažu. Mi smo u Zenici prokockali šansu da osiguramo baraž. Ostaje nam da pobijedimo Estoniju i da meč sa Španijom bude poslastica, da bude poklon navijačima, našoj raji, našem ponosnom narodu. No, o Španiju ćemo razmišljati tek nakon Estonije. Meni kao da je suđeno da umirem od utakmice do utakmice. Kako god bilo teško, uspjet ćemo, kad ti Ćiro tvoj kaže, optimista je Miroslav Blažević.

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #59 poslato: 17.09.2009. 11:01:18 »
Reportaža ZDF-a o bh. reprezentaciji

zuzetno zanimljivu reportažu o Edinu Džeki, nogometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine ali i stanju u bh. nogometu emitirala je njemačka TV kuća ZDF.

Pogledajte kratku reportažu njemačke TV kuće ZDF o nogometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Prilog je emitiran u nedjelju, a novinari ZDF-a su dosta dobro predstavili stanje u bh. fudbalu.

evo link:http://www.youtube.com/watch?v=DeJ7j5tQwLw&feature=player_embedded