Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

03.09.2026. 18:33:03
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Ja?i i efikasniji mainframeovi iz IBM-a  (Pročitano 1964 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže panter666

• Globalni moderator
  • Super clan
  • *
  • Like: +36/-0
  • Pol: Muškarac

Ja?i i efikasniji mainframeovi iz IBM-a
« poslato: 23.07.2010. 20:00:20 »

Glavni poslužitelj sustava zEnterprise koristi 96 procesora radnog takta 5,2 GHz
IBM je predstavio svoje nove mainframe sustave nazvane zEnterprise za koje ističe kako su do sada najjači mainframeovi i kako su cjenovno povoljniji od prethodne generacije sustava.

Prema tvrdnjama iz IBM-a, u razvoj sustava zEnterprise utrošeno je 1,5 milijardi dolara kroz razdoblje od četiri godine u što je bilo uključeno preko 5.000 IBM-ovih zaposlenika. zEnterprise je 40 do 60% brži od svojeg prethodnika, System z10, no trebao bi trošiti približno jednaku količinu energije.

Glavni poslužitelj sustava zEnterprise koristi 96 procesora radnog takta 5,2 GHz, omogućujući obradu više od 50 milijardi instrukcija u sekundi. Također se ističe kako novi procesori koriste unaprijeđenu tehnologiju za predviđanje opterećenja što im omogućuje bolje performanse prilikom zadaća koje zahtijevaju obradu velike količine podataka. Sustavi će se isporučivati i s mogućnošću vodenog hlađenja, što bi trebalo omogućiti smanjenje potrošnje energije za 12%.

Kako dodatnu prednost novih sustava u IBM-u ističu mogućnost relativno jednostavnog povezivanja putem tehnologije zEnterprise BladeCenter Extension s drugim poslužiteljskim sustavima tvrtke.

U IBM-u nisu objavili konkretne informacije o cijenama, no istaknuli su kako će cijena u odnosu na kapacitet biti niža od sustava z10.