Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

19.04.2026. 15:28:38
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: ubise me cooleri  (Pročitano 9318 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • Like: +21/-5
  • Pol: Muškarac
  • out off space

ubise me cooleri
« poslato: 16.07.2009. 21:34:56 »
ovako u zadnje vrijeme mi se comp grije abnormalno...

znaci ako pokrenem vise applikacija ili i ne mora to biti slucaj...

znaci cpu-70%

a cooleri mi radi takvom brzinom da je zvuk nepodnosljiv!!!!

nemogu normalno da sjedim za compom cooleri su toliko bucni i rade s maximalnom brzino da covjek ima osjecao kao da polijece u avinu...

jel ima ko kakvu ideju sta da mu radim...

Van mreže guns n roses

• Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Like: +105/-1

Odg: ubise me cooleri
« Odgovor #1 poslato: 16.07.2009. 21:45:39 »
skidaj sve limove s njega :ziveli:,bolje i prašina nego da gori

Van mreže Maverick

• Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Like: +135/-9
  • Semper Fidelis...Without Fear

« Odgovor #2 poslato: 16.07.2009. 23:03:04 »
Imaš za kupit stlačeni zrak u bočici ( nešto kao dezodorans ali samo zrak ) pa s tim ispiriš coolere i ventilatore i usisaš s običnim kućnim usisavačem. S obzirom da su temprature zraka vrlo visoke i kompu je vruće, treba mu dat zraka. Također promjenit i termo pastu između coolera i procesora i dodati još jedan ventilator od 8 cm na poleđinu kućišta tako da topli zrak ispuhuje prema vani. S ovim zadnjim smanjit ćeš jako temperaturu unutrašnjosti kučišta tako da će i ventislavi na procu i grafi morat manje radit. Ako ti je komp klokan razmisli o promjeni coolera.
Ovaj ventilator koji ide na poleđinu možeš kupiti ( koštaju par eurosa ) ili skinuti s napajanja nekog starog ako imaš koje viška. Spajaš ga na neki od slobodnih molex konektora na + i - žice

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #3 poslato: 16.07.2009. 23:37:01 »
dobro si mi to objasnio,znaci najbolje bi mu bilo zalijep jos jedan ventilator na poledinu kucista...
al znas sta nemam ga gdje zalijepi,kad vec ima jedan na poledini...

a nema mjesta za drugog...

Van mreže Ak@i

• Moderator
  • Forum pomocnik
  • *
  • Like: +17/-4
  • Ne brze od...............200 km/h

« Odgovor #4 poslato: 17.07.2009. 00:09:07 »
Neznam kakvo ti je kućište,pa i dal imaš takvu opciju,ja naprimer imam mesto za cooler i na samom da kažem krovu kućišta( pored onog na boku i pozadi),pa taj koristim,tačnije startujem u ovim toplim danima! najverovatnije da postoji velika mogućnost da ti je cooler na  procesoru povukao prasinu pa shodno tome tera ostale da rade na max režimu! Ipak uzmi ovaj komprimovani vaduh pa produvaj taj na procesoru i naravno onaj na grafi pa vidi dal ima kakvog poboljšanja!

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #5 poslato: 17.07.2009. 09:15:07 »
a dali bih mogao cooler na procesoru,da ocistim bez tog komprinovanog vazduha...

npr da  usivacem izvucem prasinu jel to moguce?

jel moram skinuti cooler sa procesora pa ga onda usisat?vidjecu da usisam sve coolere...

tacno covjecu nekad dode da ga...

Van mreže Ak@i

• Moderator
  • Forum pomocnik
  • *

« Odgovor #6 poslato: 17.07.2009. 09:36:40 »
a dali bih mogao cooler na procesoru,da ocistim bez tog komprinovanog vazduha...

npr da  usivacem izvucem prasinu jel to moguce?
Pa naravno,usisivač je čudo! :D Raspali jedno dobro usisavanje i nema problema.

Citat

jel moram skinuti cooler sa procesora pa ga onda usisat?vidjecu da usisam sve coolere...

Na procesoru skidaš samo fan koji je na njemu,jer se ispod njega ,tačnije ispod tog ventilatora koji je nakačen na cooler nakuplja prašina. druga stvar bitna u tome je da kad i ako budeš skidao cooler onda odradi i termo provodljivu pastu nanovo,ali mislim da ti je lakše da samo skineš ventilator,usisaš prašinu sa onog metalnog odvodnika toplote i to bi bilo sav posao koji bi u ovom slučaju trebao odraditi! :icon_thumright:

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #7 poslato: 17.07.2009. 09:50:53 »
ok kolega ak@i...

nista uhvatit cu se tog usisivaca,znaci da skinem cooler sa procerosa pa da i to lijepo usisam...

a za tu pastu veze nemam gdje kud sta i kako...

mislim znam za tu pojavu al nikad to nisam radio ;)

a sigurno se je procesor zaprljao jel sve sam coolere cisti a taj s procesora nikad nisam skidao BangHead.gif ;D

Van mreže Ak@i

• Moderator
  • Forum pomocnik
  • *

« Odgovor #8 poslato: 17.07.2009. 13:44:46 »
U kako sam se najezio kada si rekao da skinem cooler sa procesora,a nakon toga kazes da neznas gde bi i sta bi sa pastom! Ovako jedno objasnjenje,trebalo bi da ti ventilator stoji na alu cooleru koji je pricvrscen sa vijcima iznad procesora,tako da te upozorim da ne diras to u slucaju ako ne zelis i neznas kako bi sa pastom! Odradi jedino ono sto bi bilo lakse a to je diskonektuj ventilator sa maticne ( predpostavljam da je napajanje na maticnoj,mada i ako nije nebitno je jer u svakom slucaju ces lakse raditi kad ga diskonektujes,najvise zbog prostora da ne bi te ometale zice napajanja), onda taj ventilator bi trebalo da se skida tako sto ceo treba da se zarotira u pravcu kretanja kazaljke sata i on ce se skinuti sa ali dela,nakon toga skupljenu prasinu na tom alu delu,izduvaj,usisaj, kako li ti vec bude odgovaralo i to bi bilo to! Nakon toga predstoji vracanje skinutog venta i konekcija i end of story.

Mislim ja sve ovo napisah onako za slucaj da neznas,mada predpostavljam da gresim pa tako ce mozda ovo nekome koristiti,u svakom slucaju ne skodi! Pozdrav i javi o desavanjima u mracnim dubinama kucista! ;) ;D

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #9 poslato: 17.07.2009. 15:12:46 »
ma nisam skidao nista poceo,pa ono ko ce sve to :(

tako da sam uzeo usisivac,stapice za usi,malo procackao ventilatore pa usisao,pa opet tako...

i evo zapalio ga i vidljivo je poboljsanje...

al opet ako zapalim npr texas holdem ;D

digne mi se na 60%cpu...

al hajde dobro je sta cu mu cekic.gif

Van mreže Bobo

• Globalni moderator
  • Forum pomocnik
  • *
  • Like: +14/-0

« Odgovor #10 poslato: 17.07.2009. 15:27:28 »
fino odneseš na neki benz pumpu oni imaju kompresor za puhanje guma i s njim sve ispušeš iz njega :lol_sign: ;D
Why drink and drive when you can smoke and fly?

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #11 poslato: 17.07.2009. 16:17:49 »
dobra ti ta brainiac...

bico preko vijesti u pola 8 ;D

a mislim da bi se i oni na benz sjebali...

iznosis komp iz auta ides prema kompresoru i duvaj burazeru ;D

bilo bi lijepo da mu mogu jos jedan ventilator zalijepit,al nema mjesta >:(

evo mi konfiguracije:)

-windows xp professional sp3
-intel pentium 4 524,3066 Mhz (23x133)
-Naziv matične ploče   Asus P5VD2-X  (4 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
-Sistemska memorija   2048 MB  (DDR2 SDRAM)
-3D akceleratorski čip   ATI Radeon X1300 Pro (RV515)

to ti je masina 8)

Van mreže Maverick

• Admin 2
  • Super clan
  • *

« Odgovor #12 poslato: 17.07.2009. 18:29:18 »
ovo s kompresorom na benzinskoj pumpi nije dobra ideja ( niti bilo koji drugi undustrijski kompresor ) jerbo se u njihovim tankovima nakuplja kondenzat, imaju oni odvlaživače, ali je upitno da li izađe baš skroz suh zrak iz kompresora

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #13 poslato: 17.07.2009. 18:44:40 »
vidis to si mi trebao prije najavit ;)

umalo da odem pa oduvam benzinsku ;D

ajde da mi sta skontamo pa oduvamo ovaj moj komp da se ne grije ;D

Van mreže Maverick

• Admin 2
  • Super clan
  • *

« Odgovor #14 poslato: 17.07.2009. 19:26:21 »
bitno je da stlačeni zrak bude suh, dakle da nema vlage u njemu ( onaj spomenuti iz bočice je zgodan jerbo ima i usmjerivač u vidu tanke cjevčice i nema vlage nego je medij nekakav plin koji se momentalno suši

da napravimo kratku analizu od čega se sastoji procesor, dakle na ploču se stavlja procesor, direktno na njega ide cooler a gore na cooler ide ventilator, termo pasta se stavlja između coolera i procesora i to ima nekoliko teorija kako

meni je do sad uspješna teorija bila staviti pet manjih bobica paste na procesor u obliku petice s igračih kocki ( onih za čovječe ne ljuti se )ali udaljeno minimalno po pola centimetra od rubova procesora,bobice neka ne budu veće od zrna riže, onda nježnim pritiskom naljepiti cooler na to i spojiti ga ponovo na ploču, to je cijela mudrost, procesor nemoj vaditi iz matične, ako se ipak izvadi ne zaboravi podići sigurnosnu nožicu kad ga vraćaš na ploču, a položaj u koji ga vraćaš je da trokutić s kuta procesora poklopiš s trokutićem na socketu matične, procesor mora lagano "sjesti" u socket i kad se to dogodi spuštaš sigurnosnu nožicu da ga učvrsti