Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

28.09.2026. 08:22:13
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: REPREZENTACIJA BIH  (Pročitano 100790 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • Like: +21/-5
  • Pol: Muškarac
  • out off space

Odg: REPREZENTACIJA BIH
« Odgovor #150 poslato: 05.03.2011. 16:07:40 »

UEFA i FIFA formiraju novi Savez?
Ako delegati Skupštine Nogometnog saveza BiH 29. marta ne usvoje novi Statut, suspenzija klubova i reprezentacije automatski će stupiti na snagu, a FIFA i UEFA će potom formirati novi Savez.
Ovu poruku Svjetske i Evropske nogometne federacije prenio je Marcel Benz, direktor Sportsko-pravnog odjela UEFA-e, koji se prekjučer sastao sa predstavnicima premijerligaških klubova, čijim je reakcijama, kako je naglasio, prijatno iznenađen, a potom i jučer sa sportskim urednicima bh. medija.

Ni trunke sumnje

Benc u svom dužem obraćanju nije ostavio ni trunku sumnje da će NSBiH izbjeći suspenziju ukoliko se ne povinuje zahtjevima Svjetske i Evropske federacije i ne ukine tročlano Predsjedništvo.

Pojasnio je da, ako suspenzija nastupi, klubovi i reprezentacija neće moći igrati u međunarodnim takmičenjima, dok će NSBiH izgubiti sva prava koja ima kao član UEFA-e i FIFA-e, uključujući i nemalu finansijsku pomoć za razne projekte.

Potom je, uz napomenu da se ipak nada usvajanju novog Statuta, razradio i daljnje korake.

- Nakon suspenzije, FIFA na temelju nedavno usvojenog člana 7 svog Statuta ima pravo da razriješi izvršna tijela Nogometnog saveza BiH i, u dogovoru s UEFA-om, zamijeni ih na određeni period takozvanim komitetom za normalizaciju.

Članovi tog komiteta bili bi ljudi iz fudbala koji imaju bolju volju da sarađuju s UEFA-om i FIFA-om, a to, u svakom slučaju, ne bi bile osobe koje su danas involvirane u NSBiH.

Zadatak komiteta za normalizaciju bio bi da osigura poslovanje Saveza tokom suspenzije te da pripremi formiranje novog Saveza, koji bi, primjera radi, mogao biti konstituiran od predstavnika klubova - kazao je Benz.

Bez kompromisa

Dodao je da će i u ovom scenariju krajnji cilj biti isti - da Statut bude usklađen sa FIFA-inim i UEFA-inim, dakle da NSBiH ima jednog predsjednika. Naglasio je da u ovom slučaju neće biti kompromisnih rješenja ugrađenih u sadašnji nacrt, koji će 29. marta biti ponuđen na usvajanje.

- Stvar je, dakle, jasna, ako želi biti FIFA-in i UEFA-in član, NSBiH mora imati jednog predsjednika kao i sve ostale nacionalne asocijacije u svijetu - prenio je Benc.

Suspenzija automatski stupa na snagu 1. aprila

Benz je pročitao odluku Izvršnog odbora UEFA-e sa zasjedanja 3. oktobra prošle godine u Minsku:

- Od NSBiH zahtijeva se da izmijeni Statut najkasnije do 31. marta 2011. u skladu s verzijom koju su administrativci FIFA-e i UEFA-e predstavili u julu 2010. To naročito uključuje ukidanje rotirajućeg Predsjedništva NSBiH (tri člana).

Ako do zadatog roka ne ispuni ovu obavezu, NSBiH će automatski biti do daljnjeg suspendiran kao UEFA-in član - navedeno je, uz ostalo, u odluci najvišeg izvršnog organa Evropske fudbalske unije, za koju Benc kaže da je jednaka odluci istog FIFA-inog tijela.

Ko su kočničari

Dugo je trajao razgovor Benza i sportskih urednika i novinara bh. medija. Osim pitanja, iznošeni su i razni stavovi. Na naš upit da jasno kaže ko su kočničari usvajanja novog Statuta, odnosno na zahtjev da imenuje odgovorne osobe, institucije ili organe, Benc je kazao:

- Do sada nismo naišli na pozitivne reakcije članova Predsjedništva NSBiH, Izvršnog odbora NSBiH, odnosno delegata u prošlom sazivu Skupštine NSBiH, koji su novi Statut odbili usvojiti u julu prošle godine. Vidjet ćemo šta će biti odlučeno na sjednici Skupštine 29. marta.

Idealni i crni scenarij

Neusvajanje Statuta za sobom povlači suspenziju klubova i reprezentacije iz međunarodnih takmičenja. Koliko takvo stanje može trajati?

- U idealnom scenariju može se desiti da od aprila do juna budu ispunjeni uvjeti za ukidanje suspenzije, što, praktično, znači da ne bi trpjeli ni reprezentacija, koja s Rumunima igra 26. marta i 3. juna, a ni klubovi koji izbore nastup u evropskim kupovima za iduću sezonu. No, u stvarnom svijetu, to je malo vjerovatno - kazao je Benz, a prenosi Avaz.

Skupština FSRS i Izvršni odbor NSBiH

Sutra će u Banjoj Luci biti održana sjednica Skupštine Fudbalskog saveza Republike Srpske, na kojoj će biti verificirani delegati za Skupštinu NSBiH. Očekuje se da će tom prilikom biti formiran stav o novom Statutu NSBiH. Na prošloj sjednici Skupštine NSBiH upravo su delegati iz FSRS, uključujući i neke hrvatske kolege, oborili usvajanje Statuta.

Za 11. mart je, pak, zakazana sjednica Izvršnog odbora NSBiH. Benc tim povodom kaže da od svih fudbalskih lidera u BiH očekuje da preuzmu odgovornost.

- Očito je da sada ni u jednoj strukturi ne postoji vodstvo koje će jasno reći šta želi - rekao je UEFA-in emisar.

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #151 poslato: 07.03.2011. 15:35:57 »

Safet Sušić: Na igračima je da igraju i da daju sve od sebe

Svega 19 dana ostalo je do meča sa Rumunijom na megdanu Bilinog Polja.
Tada će vjerovatno biti poznato imaju li naši momci snage da zauzmu jedne od dvije pozicije koje otvaraju vrata Poljskoj i Ukrajini. Strateg našeg nacionalnog tima, Safet Sušić vrijedno radi na svom sljedećem suparniku, a kako kaže u razgovoru za naš portal, spisak pozvanih igrača bit će poznat u petak.

- Gledam ko igra, kako igra. Spisak ću objaviti u petak, imam još vremena da razmislim, izjavio je Pape na početku razgovora za Sportin.ba

Ono što se pisalo po printanim i internet medijima u našoj zemlji, potvrdio je i za Sportin Safet Sušić. Naime, Asmir Begović, neće dobiti poziv za meč sa Rumunijom. Što se tiče Ibričića i dalje  je nepoznanica. Podsjetimo kako je Ibro nakon što je odbio letjeti preko bare, samo nekoliko dana poslije stigao u Hrvatsku, i nekoliko minuta odigrao za Hajduk. Dakle, zaključak je jasan, nekom je važnije igrati za bivši klub, nego za reprezentaciju.

- Znate svi situaciju oko Begovića, da je to ponovo ne objašnjavam. Asmir sigurno neće dobiti poziv za Rumuniju, a što se tiče Ibričića, tu ću još malo razmisliti, nastavlja Sušić.

Dobra vijest za sve nas jeste da se Zmajevi  polako bude. U posljednjem kolu francuskog šampionata, Pjanić je nakon 22. decembra ponovo bio starter, a treneru Lavova, odužio se pogotkom, u pobjedi od 5:0 nad Arlesom. Također i drugi veznjak naše reprezentacije, Zvjezdan Misimović igrao je za svoj novi klub, Dinamo iz Moskve. Miske je bio strijelac jednog pogodka, te time najavio povratak staroj formi, koja je bila njegov  zaštitni znak u Bundesligi.

- Pjanić meni nikada nije bio problem, ima dosta utakmica u nogama, dok mi je Miske predstavljao glavobolju. Na svu sreću pronašao je klub, i nadam se da će biti potpuno spreman, jer mi po teškom terenu kakav će biti u Zenici, samo spremni igrači trebaju.

Trećeg marta navršila se godišnjica od kako je Safet Sušić zasjeo na kormilo reprezetacije. Pitali smo Papeta koliko može biti zadovoljan dosadašnjim rezultatima.

- Ne bih ja sada donosio neke zaključke. Cilj je poznat, biti među prve dvije ekipe. Nakon toga ću ja ali i vi kao i vaše kolege praviti ukupni bilans, veli Sušić.

Napredak u igri naše reprezentacije itekako je uočljiv, još uvijek imamo realne šanse za plasman na Evropsko prvenstvo, no eventualna suspenzija reprezentacije bacila bi sve u nepovrat.

- Ne bih ja da se opterećujem time. Naše je da izađemo, da igrači daju sve od sebe i da pobjedimo. A kasnije neka ljudi koji će odlučivati o sudbini bh. nogometa nam obezbjede da igramo kvalifikacije, zaključio je selektor reprezentacije BiH u razgovoru za Sportin.ba.

Žalosno je da se ovakve stvari dešavaju u bosanskohercegovačom nogometu, no nije iznenađenje uzme li se u obzir da važne odluke nonšalantno donose ljudi koji nemaju veze o fudbalu. Na kraju nadajmo se kako će Sušić sa svojim izabranicima ostvariti pobjedu nad  Rumunijom, ali sa druge strane ista neće ništa značiti dođe li do sankcija od FIFA-e i UEFA-e.

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #152 poslato: 08.03.2011. 09:57:46 »

Misimović postigao prvijenac u Dinamu

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine, Zvjezdanu Misimoviću nije trebalo dugo da pokaže kako će biti pojačanje za Dinamo iz Moskve. Naime, Misimović je danas bio strijelac u porazu svog tima od Bate Borisova.
Bjeloruski Bate je vodio sa 2-0, a naš reprezentativac u igru je ušao u 70. minuti i vrlo brzo smanjo na 2-1, što je bio i konačan rezultat ove utakmice.

Treba istaći da je prije pogodka, Misimović u svom stilu poslužio saigrača Kevina Kuranyia ali Nijemac nije uspio pogoditi mrežu.

Zato jeste Misimović nekoliko minuta kasnije kada je predriblao golmana protivničkog sastava i pogodio za 2-1.

Misimović još uvijek nije dobio papire za zvanični nastup u dresu Dinama, ali bi se to trebalo dogoditi do početka prvenstva, kada Dinamo gostuje ekipi Lokomotiva za koju nastupa naš Senijad Ibričić.

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #153 poslato: 11.03.2011. 15:54:07 »

Sušić: Ako Gavranović može igrati za BiH, dobit će moj poziv

Mario Gavranović, mladi reprezentativac Švicarske koji vuče korijene iz naše zemlje, tačnije iz Gradačaca, mogao bi uskoro obući dres reprezentacije BiH....
Naravno, to zavisi od samog Marija, odnosno njegove želje da igra za našu zemlju. Gavranović je podsjetimo, sinoć bio strijelac u pobjedi Schalkea nad Valenciom, te je izazvao veliku pažnju kako u našim, tako i u medijima našoh zapadnih susjeda.

Naime, navodno bi se Gavranović mogao naći na spisku Slavena Bilića za kvalifikacione utakmice reprezentacije Hrvatske, iako Mario sa Hrvatskom uopšte nema skoro nikakve veze.

Povodom toga, jutros smo kontaktirali selektora naše reprezentacije, Safeta Sušića, koji se prijatno iznenadio kada smo mu otkrili da bi reprezentacija BiH mogla dobiti novo pojačanje.

- Drago mi je zaista ako postoji mogućnost da Gavranović igra za nas. Sinoć sam gledao utakmicu između Tottenhama i Milana ali sam u snimku vidio golove sa utakmice u Gelschenkirchenu, i kada sam vidio da je strijelac Gavranović, pitao sam se odakle je. A evo sada, prvi put od vas čujem da on može igrati za BiH, govori Safet Sušić za Sportin.ba te dodaje:

- Hvala vam što ste mi javili, na meni je sada da ispitam situaciju oko njega, odnosno da vidim da li on želi igrati za BiH. Ipak on igra u klubu koji je izborio plasman među osam najboljih ekipa Evrope, i ukoliko Mario zaista bude mogao igrati za BiH, dobit će moj poziv, kazao je Sušić.

Potom se selektor osvrnuo na predstojeću utakmicu naše reprezentacije i Rumunije na Bilinom Polju. Kako je ranije naglašavao, teren u Zenici nije u dobrom stanju, ali se nada da će do 26. marta sve biti uredu.

- Karakteristično za ovo doba godine je da tereni u našoj zemlji nisu baš dobri. Međutim, vidio sam da ljudi u Zenici rade sve što je u njihovoj moći da Bilino Polje bude spremno za Rumuniju. Također, ovom prilikom bih se zahvalio i ljudima iz Čelika koji su nam izašli u susret i svoju će utakmicu igrati u Kaknju.

Reprezentatuvci polako ulaze u formu, Miralem Pjanić dobija više minutaže u Lyonu, a u posljednje dvije sedmice, dva puta je bio strijelac. Misimović je također pogodio za Dinamo u prijateljskoj utakmici protiv Bate Borisova, Ibričić pokazuje dobru formu na pripremama....što selektora Sušića itekako raduje.

- Drago mi je kada vidim da neki naš igrač postigne gol, bilo bi dobro da protiv Rumunije na raspolaganju imam igrače koji su u formi. Drago mi je zbog Misimovića što se riješila njegova situacija. Međutim, brine me kapiten Emir Spahić, koji ima lakšu povredu. Uostalom, u njega se uvijek mogu pouzdati tako da vjerujem da će i on za Rumuniju biti spreman, kazao je Safet Sušić

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #154 poslato: 12.03.2011. 08:43:40 »

Savez za budućnost BH nogometa ili brisanje sa FIFA-ine i UEFA-ine karte svijeta!

Bosna i Hercegovina na nogometnom planu nikada nije bila u goroj situaciji, omča oko vrata sve je izvjesnija, a ista će nam uskoro  zadati smrtonosan udarac...
Naime, nakon što su 5. marta po političkom režimu Milorada Dodika, iz RS-a odbili jednoglasno statut, isto se desilo na posljednjoj skupštini IO NFS/BiH. Dakle, današnja skupština uvertira je onoga šta će se desiti 29. marta, a nakon toga, 1. aprila vjerovatno slijedi suspenzija od strane FIFA-e i UEFA-e.

Prevedeno na naš jezik, odbijanje zapovjedi krovnih kuća fudbala, biće sankcionisano, a najviše će ispaštati reprezentacija i klubovi. Reprezentacija će biti izbačena iz kvalifikacija za Europsko prvenstvo, dok klubovi neće imati pravo nastupa na Euro sceni.

Prema tome, s pravom se pitamo hoće li daljnji tok Premeir lige biti regularan i na kraju, da li će konačni pretendent biti legitiman ? Isto tako se pitamo ima li Safet Sušić magični štapić  s kojim će skrenuti igračima pažnju sa dešavanja u krovnoj kući bh. nogometa i koliko će ostaviti  traga na samu utakmicu posljednja zbivanja u fudbalskom loncu Bosne i Hercegovine ?

Igra političkog režima

Utakmicu sa Rumunijom, 26. marta na megdanu Bilinog Polja ni slučajno ne smijete propustiti. Osim što je ta utakmica toliko važna za naš nacionalni tim, to vam je vjerovatno i posljednja prilika da u ovoj godini na djelu vidite Edina Džeku, Emira Spahića, Miralema Pjanića i druge kako se krvnički bore za uspijeh u majici na kojoj je grb naše zemlje.

Ako doživimo suspenziju, fudbala u našoj zemlji neće biti, no igre ćemo se zasigurno nagledati, ako ništa, barem one političke. Jer negdje u pozadini iza svega ovoga stoji  jedan moćan politički režim kojem nije u interesu da Savezom rukovodi jedan čovjek. Kako kažu, takvim činom bi se urušio duh Dejtona, a fudbal bi bio pravi pokazatelj da i državom može rukovoditi jedan čovjek.

Je li ikome pala na pamet obična raja ? Jer u državi gdje se i himna pjeva šalabahterski ima mnogo onih koji reprezentativne uspjehe žargonski doživljavaju kao vjerske praznike. Utakmice repke svima nama više su od jedne sasvim obične utakmice, a podobni ljudi koji se nalaze u Savezu mogli bi nam i to uskratiti. Ko to može Džeki, Spahiću, Pjaniću i drugima zabraniti da igraju nogomet za svoju repku? Vjerovatno je pitanje na kojem bi vas neki normalan europski čovjek pogledao u čudu, no u maloj zemlji smještenoj na balkansom poluotoku sve je moguće. Ko je ovdje zbunjen, a ko lud, presudite sami.           

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #155 poslato: 16.03.2011. 08:42:49 »

Sušićev spisak bez Begovića i Nadarevića, vraća se Maletić

Izbornik nogometne reprezentacija Bosne i Hercegovine Safet Sušić danas je u Sarajevu objavio spisak igrača za kvalifikacijsku utakmicu protiv Rumunjske, 26. ožujka u Zenici.
Na spisku su imena 21 igrača, među kojima je i povratnik u reprezentaciju Darko Maletić.

Po Sušićevim riječima, nogometaš Borca bio je najbolji pojedinac u prijateljskoj utakmici s Poljskom u Antaliji, a dobro je počeo i proljetni dio prvenstva.

- Ostavio je dobar dojam u Antaliji, u najboljim je godinama i vjerujem da nam može pomoći, kazao je Sušić, koji je odlučio da sa spiska izostavi golmana Begovića i Nadarevića.

- Begović je dva puta odbio poziv i logično je da ga ne zovem, kazao je Sušić, naglasivši da iz sličnog razloga nije pozvao ni Nadarevića. No, za razliku od njih, poziv je dobio Senijad Ibričić.

- U posljednji trenutak odlučio sam da pozovem Ibričića jer takav igrač nam može pomoći protiv Rumunja. Sigurno je da ni on nije zaslužio poziv zbog nedolaska protiv Meksika, ali sam odlučio da stavim interes reprezentacije ispred svega, kazao je Sušić.

Na njegovom spisku su:

Golmani: Kenan Hasagić (Istanbul), Ibrahim Šehić (Željezničar), Asmir Avdukić (Borac),

Obrana: Ognjen Vranješ (Krasnodar), Boris Pandža (Mechelen), Emir Spahić (Montpellier), Adnan Mravac (Westerlo), Mensur Mujdža (Freiburg), Muhamed Subašić (Olimpic Sarajevo), Muhamed Bešić (Hamburger SV),

Vezni red: Miralem Pjanić (Lyon), Elvir Rahimić (CSKA Moskva), Zvjezdan Misimović (Dinamo Moskva), Senad Lulić (Young Boys), Haris Medunjanin (Maccabi Tel-Aviv), Semir Štilić (Lech Poznan), Darko Maletić (Borac), Senijad Ibričić (Lokomotiv Moskva),

Napad: Edin Džeko (Manchester City), Zlatan Muslimović (PAOK), Vedad Ibišević (Hoffenheim).

Okupljanje reprezentacije je 21. ožujka u hotelu "Hercegovina" na Ilidži.

Sušić smatra da ima kvalitetniju ekipu od Rumunjske i očekuje pobjedu, usprkos posljednjim događanjima u Savezu. Naglasio je da igrače ne treba zamarati situacijom u NSBiH i mogućim sankcijama do kojih vjeruje da neće doći.

- Još vjerujem da neće doći do suspenzije. Vjerujem da su odgovorni u FIFA-i i UEFA-i svjesni situacije i da neće donijeti radikalnu odluku. Kažnjavanje reprezentacije bilo bi kao slanje nevinog čovjeka u zatvor, kazao je Sušić, dodajući da s nestrpljenjem očekuje susret.

- Volio bih da sam 20 godina mlađi i 20 kg lakši pa da i ja mogu zaigrati. Toliko sam motiviran, a vjerujem da su i igrači. Nadam se da će proraditi bosanski inat i da ćemo pružiti maksimum, dodao je izbornik bh. reprezentacije.

Kada je u pitanju reprezentacija Rumunjske , Sušić smatra da je ona najveći konkurent bh. reprezentaciji za drugo mjesto u grupi.

- Smatram da je Rumunjska bolja od Bjelorusije i Albanije i da će nam biti najveći konkurent za drugo mjesto. Ako ih pobijedimo u Zenici, siguran sam da možemo osvojiti jedno od prva dva mjesta, kazao je.

Susret je na rasporedu je 26. ožujka na stadionu "Bilino polje" u 19.15 sati. (F)

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #156 poslato: 22.03.2011. 01:07:07 »

Reprezentativci BiH stigli u Sarajevo

Okupljanjem nogometaša u hotelu "Hercegovina" na Ilidži večeras su počele pripreme reprezentacije Bosne i Hercegovine za kvalifikacijski meč s Rumunijom, 26. marta u Zenici.

Na prvoj prozivci selektoru Safetu Sušiću javili su se gotovo svi pozvani igrači, a još se čeka na dolazak Elvira Rahimića koji stiže u utorak.

Po Sušićevim riječima, svi reprezentativci su zdravi, a na lakšu povredu jedino se žalio Kenan Hasagić. No, prvi golman bh. reprezentacije bit će spreman za susret.

Prvi trening reprezentativci BiH imat će u utorak u 11 sati u Hrasnici, a u isto vrijeme trenirat će i u srijedu. Treninzi u četvrtak i petak planirani su u poslijepodnevnim satima.

Utakmica BiH - Rumunija na rasporedu je 26. marta na stadionu "Bilino polje" u 19.15 sati. Sudit će arbitri iz Španije, s Fernandom Teixeirom Vitienesom na čelu.

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #157 poslato: 26.03.2011. 08:43:26 »

Sušić: Napadamo od prve minute

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras (19.15 sati) u Zenici igra do sada najvažniju utakmicu u ciklusu za Evropsko prvenstvo 2012. godine, protiv Rumunije, jer ako želimo nastaviti sanjati Euro u Poljskoj i Ukrajini, nema nam druge osim pobjede.
Selekcija BiH dočekuje utakmicu s dosta optimizma. Prema riječima reprezentativnog ljekara Reufa Karabega, Kenan Hasagić i Miralem Pjanić bit će spremni pa će se tako selektoru Sušiću dileme svesti samo na to koga će poslati na tribine. Prema svemu sudeći, Pape će na teren Bilinog polja izvesti sastav koji je najavio još prije tri dana.

Veliko drugarstvo

Optimizma ima možda i previše.

- Tokom cijelih priprema nismo imali nijedan problem. U ekipi vlada veliko drugarstvo. Uvjeren sam da će igrači dati sve od sebe. Ne mogu obećati da će pobijediti, ali mogu obećati da će svim silama željeti pobjedu, jer vidim koliko motiva ima u njima - kaže selektor Safet Sušić za Avaz.

S obzirom na to da će Hasagić i Pjanić igrati, startnu postavu nije teško pogoditi. Pape je rekao početni sastav i prije tri dana, ali ostaje pitanje kako ćemo igrati?

- Sigurno nećemo biti strpljivi. Ići ćemo odmah na njih, pritisnuti ih i tražiti što raniji gol. Imamo takvu ekipu da ne možemo ni igrati drugačije nego za gol više. Svakome ga možemo postići, ali ga od svakoga možemo i primiti. Zato mislim da će nam za pobjedu nad Rumunima trebati dva pogotka - tvrdi Sušić.

Selektor najavljuje vrlo ofanzivan pristup - Džeko i Ibišević u napadu, Misimović i Pjanić iza njih. No, Pape će im, osim golova, dati i dodatne zadatke.

- Od igrača ću tražiti maksimalan oprez u fazi odbrane. Fudbaleri iz faze napada Džeko, Misimović i Ibišević moraju se nakon svake izgubljene lopte vraćati natrag. Napadači se moraju žrtvovati za tim kao nikada do sada, jer ako se desi da Rumuni u sredini terena naprave situaciju pet na tri, onda ćemo izgubiti rat. Brzi su i znaju veoma dobro izvesti kontranapad - tvrdi Sušić.

Trojica napadača

Šta selektor očekuje od Rumuna?

- Znam ih devetoricu. Pitanje je hoće li igrati sa dvojicom napadača i ko će igrati na desnom boku. Što se mene tiče, volio bih da počnu sa trojicom napadača, ali sumnjam da će. U svakom slučaju, veoma su dobra ekipa, koju neće biti lako pobijediti, ali ja i dalje tvrdim da nas, ako pobijedimo, niko neće zaustaviti i da ćemo se u posljednjoj utakmici, s Francuzima, boriti za prvo mjesto - rekao je Sušić.

Zvjezdan važan za Džeku

Pape kaže da mnogo očekuje od Zvjezdana Misimovića iako je svjestan toga da veznjak Dinama nije baš u savršenom stanju.

- Nije fizički spreman kao ostali igrači, ali nam je veoma važan fudbaler i zato njegov nastup ne dolazi u pitanje. Zvjezdan je vrlo značajan za Džeku, a vjerujem da će, nakon svega ovoga što mu se desilo s Gheorghe Hagijem, biti dodatno motiviran za Rumune - kaže Sušić.

Suspenzija? Uh!

Papetovo optimistično izlaganje prekinulo je neugodno pitanje o suspenziji. Odmah je prestao pričati, a salom se prolomio dubok uzdah.

- Uh! Pa i ako se desi, valjda neće trajati do juna, kada bismo trebali igrati revanš protiv Rumuna. Ljudi iz UEFA-e i FIFA-e trebaju znati koliko krupnu odluku donose. A valjda će i kod naših ljudi proraditi svijest, naročito ako večeras dobijemo - kaže Pape.

Podrška Zlatana Bajramovića

Zlatan Bajramović, reprezentativac BiH i fudbaler Ajntrahta koji već dugo ne igra zbog povrede, došao je iz Njemačke bodriti suigrače u današnjoj utakmici. On ih je jučer posjetio i bio sa njima na treningu u Hrasnici.

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #158 poslato: 27.03.2011. 00:39:15 »

ZMAJEVI PREOKRETOM DO VELIKE POBJEDE

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je večeras uz sjajnu igru i isu takvu podršku navijača savladala Rumuniju sa 2:1 iako je nakon prvog poluvremena imala gol zaostatka.
Od prve minute su naši igrači krenuli ofanzivno prema golu Pantilimona, ali nije bilo većih prilika sve do 17. minute kada je Misimović sjajno šutirao iz slobodnjaka i pogodio vanjski dio mreže. Rumuni su uzvratili tri minute kasnije također iz slobodnjaka kada je svoj udarac oprobao Adrian Mutu, ali je i njegov udarac završio pored gola.

U 22. minuti još jedna dobra prilika za naš tim. Džeko se izborio za udarac na 18 metara od gola Rumuna i snažno šutirao, ali je gostujući golman skrenuo loptu u korner. Nakon 25 minuta u kojima je naš tim ima više od igre loptu su preuzeli Rumuni i u 29. minuti neočekivano stigli do prednosti.

Iz jedne, na prvi pogled, bezazlene akcije dolaze u vodstvo. Rat je ubacio loptu, ona je došla do Ciprijana Marice koji je prima na prsa i sjajnim poluvolejom matira Hasagića za muk na Bilinom Polju. Do kraja prvog poluvrema smo imali još dvije prilike, ali nismo uspjeli doći do poravnanja.

U 37. minuti je Pjanić iz dobre pozicije izveo slobodan udarac, ali je lopta otišla preko gola, da bi dvije minute prije odmora Zvjezdan Misimović sjajno šutirao u desni ugao rumunskog golmana koji je krajnjim naporom sačuvao svoju mrežu.

U nastavku utakmice ponovo agresivna igra naše reprezentacije koja je u 50. minuti imala dobru priliku, ali je ostalo 1:0 za goste. Pet minuta kasnije Rumuni su mogli završiti posao, ali je ispred Mutua Hasagić odlično intervenisao.

U 63. minuti smo uspjeli poravnati rezultat. Misimović je odlično izveo slobodan udarac, a Vedad Ibišević glavom matirao rumunskog golmana za veliko slavlje naših navijača. Tri minute kasnije sjajna prilika za Džeku, ali Rumun opet brani. Minutu kasnije Lulić je šutirao, ali zamalo pored gola.

Posljednjih petnaestak minuta smo gledali potpunu opsadu gola Rumuna. Nakon nekoliko pravih prilika stadion je proključao u 83. minuti. Pjanić je izveo korner, a najbolji u petercu Rumuna bio je Edin Džeko koji je glavom zatresao mrežu gostiju.

Nakon vodećeg gola naši momci su znalački stali na loptu i nisu dozvolili Rumunima da dođu do našeg gola. Sjajnom taktikom uz pomoć fenomenalnih navijača naši momci su izdržali do posljednjeg sudijskog zvižduka i upisali drugu pobjedu u kvalifikacijama.
« Poslednja izmena: 27.03.2011. 00:47:19 prodigy »

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #159 poslato: 28.03.2011. 10:21:10 »

Gabriel Tamas: Igrali ste kao Barcelona

Nakon sinoćnje pobjede naše reprezentacije u utakmici protiv Rumunije, gotovo niko od rumunskih igrača nije bio raspoložen za izjave i brzo su prolazili kroz zonu gdje su predstavnici medija čekali njihove izajve.
Čak je i rumunski selektor, Lucescu kasnio na press konferenciji. No, nakon press konferencije rumunske reprezentacije, naša ekipa je ispred autobusa rumunskog nacionalnog tima uspjela dobiti komentar o samoj utakmici od rumunskog reprezentativca i člana engleskog West Bromich Albiona, Gabriela Tamasa, koji logično nije bilo pretjerano raspoložen ali je ipak čestitao našim zmajevima na velikoj pobjedi.

Mi smo morali pobjediti ovu utakmicu, znali smo prilikom dolaska u Bosnu da samo sa tri boda ostajemo u igri za plasman na Evropsko prvenstvo, ovako će to biti zaista teško ostvariti. Mislim da je ovo bila posljednja šansa da nešto napravimo, igrat ćemo i u nastavku kvalifikacija ali će biti zaista teško, govori Tamas te dodaje:

Bosna je napravila pritisak od samog početka i uspjeli smo se odbraniti, nakon toga postići i gol. Međutim, u drugom poluvremenu ste preuzeli sredinu terena, postigli dva gola i zasluženo pobjedili, čestitam vam na tome.

Na pitanje jednog kolege, kako se bilo nositi sa stalnim napadima naše reprezentacije, pogotovo sa Edinom Džekom u vrhu napada, Tamas je odgovorio:

Šta da vam kažem, igrali se kao Barcelona, je li to OK?, kazao je Tamas i ušao u autobus.

Van mreže shockata

• Senior clan
  • *
  • Like: +8/-1

« Odgovor #160 poslato: 29.03.2011. 19:00:33 »

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #161 poslato: 31.03.2011. 16:29:36 »

Reprezentacija će nastaviti kvalifikacije?

Izvor blizak UEFA-i tvrdi za "Dnevni avaz": Sve će se završiti brzo, reprezentacija će nastaviti igrati kvalifikacije!

Odluka tvrdoglavih i praznoglavih delegata Skupštine Nogometnog saveza BiH da ne prihvate statut UEFAe i FIFA-e dovela nas je u vrlo konfuznu situaciju, u kojoj više niko sa sigurnošću ne može reći u čemu je spas. Šta će biti s NSBiH, do kada će biti suspendiran, ko će ga privremeno voditi...? Pitanja bez odgovora je previše, a do očitovanja UEFAe i FIFA-e ostaje nam da pretpostavljamo kako bi se moglo završiti.

Idealna varijanta

Prema jednoj od verzija koju nam je rekao izvor blizak UEFA-i, uopće nije tako crno kao što izgleda. Scenarij, čak, djeluje tako dobro da je u njega, u našem tradicionalnom pesimizmu, teško i povjerovati.

Naime, naš izvor tvrdi da će UEFA i FIFA provesti prijetnje o suspenziji, što i nije neka novost, ali da će rješavanju problema u bosanskohercegovačkoj fudbalskoj džungli pristupiti dosta fleksibilno. Ako izuzmemo lijepu dobru batinu, koja će izbaciti parazite i ostale životinje iz Saveza, najljepše u svemu je to što će reprezentacija nastaviti igrati kvalifikacije!

- Nakon objave suspenzije, UEFA i FIFA će raspustiti izvršna tijela Saveza i imenovati članove komiteta za normalizaciju. Čim to bude završeno, suspenzija će biti ukinuta i reprezentacija će nastaviti igrati. Isto tako, klubovi će moći nastupati u Evropi - tvrdi Avazov sagovornik.

Pola-pola

Priče o komitetu već kruže kuloarima. Prema nekima, u njemu bi mogli biti Ivica Osim, Elvir Bolić, Muhamed Konjić, Sergej Barbarez... Imena je na desetine, ali nikakvih potvrda nema. Mada se priča o dvije varijante, sa šest ili devet članova, a svaka uključuje i međunarodne predstavnike, saznajemo da broj članova komiteta još nije definiran.

- Nije važno koliko će ih biti. Bit će ih onoliko koliko ih bude spremno raditi. Omjer bi mogao biti pola stranaca i pola naših - kaže naš izvor. Ako, zaista, bude ovako, onda su zlikovci u utorak napravili najbolji potez u svojim karijerama tako što su sami sebe istjerali iz Saveza!

Nijedne ostavke!

Naš izvor frapiran je što nakon zasjedanja Skupštine niko nije podnio ostavku. Bez obzira na to što su oni svojom odlukom sami sebi uručili otkaze, valjda je neko mogao biti makar toliko čestit da podnese ostavku. Ne. Tog morala nije imao ni novoproglašeni grobar bh. fudbala, upitnog poznavanja našeg jezika Sulejman Čolaković. Nije ni prevrtljivi Posavac Iljo Dominković, koji će ostati upamćen kao čovjek koji je u tri navrata uspio ponuditi tri različita glasa o istoj temi (za, protiv, suzdržan). A šta očekivati od Bogdana Čeke koji na sjednici Izvršnog odbora kategorično tvrdi da nije potpisao odluku da Savez plati Munibu Ušanoviću odbranu pred Sudom, ali samo dok mu se ne pokaže papir sa potpisom? Toliko o moralu.

Ko će biti otjeran, a ko će ostati?

U NSBiH jučer je vladalo različito raspoloženje. Jedni su tugovali, oni što će ostati bez posla, a drugi se se radovali, jer će se konačno riješiti onih prvih. UEFA i FIFA će sutra, naime, zvanično rastjerati sve izvršne organe Saveza. Iz NSBiH će biti istjerani članovi Predsjedništva NSBiH, Izvršnog odbora, Skupštine, dok je u pitanju i pozicija generalnog sekretara. Članovi administracije dobili su garancije da neće ostati bez posla.

Benz: Zvanična izjava UEFA-e 1. aprila

Šef Pravnog odjela UEFA-e Marcel Benz jučer nije mogao reći mnogo o suspenziji. Na brojna pitanja koja se tiču sankcija NSBiH, UEFA-in emisar je u e-mailu „Dnevnom avazu“ odgovorio:

- Suspenzija će nastupiti 1. aprila i UEFA će tog dana dati zvaničnu izjavu za medije, u kojoj će se naći odgovori na sva pitanja - rekao je Benc.

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #162 poslato: 01.04.2011. 09:36:55 »

Papac: Ako odu Suljo i Iljo, spreman sam odazvati se Sušiću

U nizu negativnih stvari koje prate našu reprezentaciju proteklih dana, vezanih za savez, tačnije za neusvajanje Statuta koji nalažu FIFA i UEFA, iz Škotske nam stiže i jedna dobra vijest.
Naime, odlaskom aktuelne garniture koja je proteklih godina vodila NS BiH, u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, mogao bi se vratiti Saša Papac, defanzivac Glasgow Rangersa.

Podsjetimo, Papac je odlučio da više ne igra za reprezentaciju BiH u vremenu kada je tadašnji selektor, Meho Kodro dobio otkaz.

Tada je Saša kazao da za reprezentaciju neće igrati dok iz saveza ne odu ljudi koji su na funkcijama i koji štete samoj reprezentaciji.

To će se prema svemu sudeći i desiti, a naša reprezentacija mogla bi dobiti veliko pojačanje u nastavku kvalifikacija, naravno, ukoliko bi naš državni tim nastavio kvalifikacije.

Saša Papac u razgovoru za Sarajevo-x.com kazao je da bi se rado vratio u reprezentaciju ukoliko NS BiH napuste ljudi koji su ga vodili proteklih nekoliko godina.

Mnogo puta sam kazao, vratit ću se kada odu Suljo i Iljo. Mi smo potpisali pismo bojkota tražeći promjene u Savezu i tada su nas molili da se vratimo. Sjeli smo s tim ljudima, dogovorili se da oni rade svoj posao, da se ne miješaju u rad selektora, što su tada prihvatili. I onda nas Čolaković i ostali koji mjesec kasnije slažu i otjeraju Mehu Kodru. Tada mi je prekipjelo i rekao sam da s tim ljudima više ne želim imati nikakve veze. I zaista se nadam da će sada na ključna mjesta u našem Savezu doći novi ljudi. Tada bih se ja vratio u reprezentaciju. Naravno, pod uslovom da trebam selektoru Sušiću. Ukoliko misli da mu mogu pomoći, ukoliko me pozove da opet budem dio svoje reprezentacije, odmah bih došao, kazao je Papac za Sarajevo-x.com

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #163 poslato: 12.04.2011. 23:52:21 »

FIFA ukida suspenziju NS BiH 26. maja?

Na današnjem sastanku Odbora za hitna pitanja FIFA-e, donešena je odluka o formiranju komiteta za normalizaciju u NS BiH.
Kako je objavljeno na stranicama FIFA-e, Komitet za normalizaciju sxa radom počinje odmah, a činit će ga šest osoba iz bh fudbala kao i tri stranca.

Zadaci komiteta za normalizaciju odnosa podijeljeni su u dvije faze i glase ovako:

Prva faza

1) Postaviti temelje za sazivanje nove Skupštine N/FSBiH na kojoj će delegati morati usvojiti novi statut i to najdalje do 26. maja 2011.

2) Raskinuti sve veze sa smijenjenim članovima Izvršnog odbora i Predsjedništva, kako bi novi organi mogli početi donositi odluke u finansijskim, administrativnim, sportskim i drugim pitanjima.

3) Poduzeti sve neopohodne mjere kako bi se našlo riješenje za finansijsko stanje N/FSBiH, te kako bi se omogućilo da se izbjegnu novi sporovi i finansijska dugovanja, te da se postojeći dugovi počnu vraćati postojeći dugovi.

Druga faza

1) Nakon što se usvoji statut, početi sa pripremom novih izbora za sva zakonska tijela u N/FSBiH i to najdalje do 30. novembra 2011. godine.

2) Poboljšati kvalitetu rada unutar N/FSBiH kada je Uprava u pitanju i to učiniti u skladu sa statutima FIFA i UEFA.

Komitet za normalizaciju odnosa radit će sve dok se ne imenuje novi Izvršni odbor, koji će priznati FIFA i UEFA.

Nema sumnje kako nas očekuje zanimljiv period u bh fudbalu, za nadati se da će stvari sada krenuti na bolje, i da će reprezentacija Bosne i Hecegovine nastaviti kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, i da će klubovima koji izbore plasman u evropska takmičenja, biti dopušteno učešće u Evropi.

Van mreže prodigy

• Moderator
  • Super clan
  • *
  • out off space

« Odgovor #164 poslato: 13.04.2011. 23:34:29 »

BiH napredovala za 12 pozicija

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) objavila je najnoviju ljestvicu najboljih reprezentacija svijeta. Na njoj je BiH napredovala za 12 mjesta i sada se nalazi na 44. poziciji...

Popis najboljih predvodi i dalje aktualni svjetski i europski prvak Španjolska ispred Nizozemske. Na treće mjesto popeo se Brazil, koji je u odnosu na prethodnu ljestvicu napredovao za dva mjesta nauštrb Njemačke i Argentine. Slijede Engleska i Urugvaj, koji su zadržali svoje šesto i sedmo mjesto, iza kojih se nalaze redom Portugal, Italija i Hrvatska.

Portugal je napredovao za jedno, Italija za dva mjesta, te se tako vratila u Top 10 nakon sedmomjesečnog izbivanja, dok za pad izabranika Slavena Bilića na popisu zaslužan gubitak od 80 bodova u odnosu na prethodno izdanje ljestvice.

Najbolje rangirana azijska reprezentacija je Japan koji drži 13. mjesto, dok je najbolja afrička momčad Gana koja je 15.

Najveći napredak u Topu 50 ostvarili su Izrael (33.) i Belgija (37.) koji su napredovali za čak 25 mjesta, dok je najviše nazadovao Kamerun, za šest mjesta (48.).

FIFA-ina ljestvica:

1. Španjolska 1857 (0)

2. Nizozemska 1702 (0)

3. Brazil 1425 (+2)

4. Njemačka 1386 (-1)

5. Argentina 1276 (-1)

6. Engleska 1163 (0)

7. Urugvaj 1094 (0)

8. Portugal 1052 (+1)

9. Italija 1019 (+2)

10. Hrvatska 991 (-2)

...