Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

10.06.2026. 00:49:00
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Laptop s fucking Vistom  (Pročitano 5532 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Maverick

• Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Like: +135/-9
  • Pol: Muškarac
  • Semper Fidelis...Without Fear

Laptop s fucking Vistom
« poslato: 26.01.2009. 21:59:45 »
Alo ljudi upomoć!!!

Imam jedan HP laptop s preinstaliranom Vistom. Kako da maknem to sranje i da stavim naš dragi i nikad prevaziđeni XP Prof ( nisam se ni lud ni bolestan nadao da ću plakat za xp-om al eto i to se događa ). Nisam još imao nikakvih kontakata s Vistom, pa neznam jel podizanje XP-a ide standardno ili nešto treba posebno napravit. Help to meni :(

Van mreže Bobo

• Globalni moderator
  • Forum pomocnik
  • *
  • Like: +14/-0

Odg: Laptop s fucking Vistom
« Odgovor #1 poslato: 26.01.2009. 22:05:06 »
mislim da ide standardno

1 podesi u biosu da ti je CD ROM 1. bootabilni uređaj
2 ubaci CD od Windowsa u CD ROM i resetiraj komp
3pošto je podešeno da prvo se čita s CDa, neovisno o postojećem/nepostojećem instaliranom OSu pokreće se instalacija sa ubaćenog CDa
4prati daljnje upute i odgovaraj na njih
5 kada dođe do dijela da te pita na koju particiju želiš instalirati Windowse, odaberi C: i nakon toga opciju da prije same instalacije Windowsa bude izvršeno Full formatiranje te particije u NTFSu
6 nakon toga privedi samu instalaciju kraju (odredi postavke vremenske zone, govornog područja, ...)
7 po završenoj instalaciji Windowsa, ukoliko već nije uključen u samoj instalaciji, instaliraj Service pack (trenutno najnoviji je SP3)
8 zatim slijedi instalacija drivera za matičnu ploču, DirectX driveri i driveri za grafičku karticu i ostali fazoni

9.to je to
Why drink and drive when you can smoke and fly?

Van mreže Maverick

• Admin 2
  • Super clan
  • *

« Odgovor #2 poslato: 26.01.2009. 22:10:16 »
mislim da ide standardno

1 podesi u biosu da ti je CD ROM 1. bootabilni uređaj
2 ubaci CD od Windowsa u CD ROM i resetiraj komp
3pošto je podešeno da prvo se čita s CDa, neovisno o postojećem/nepostojećem instaliranom OSu pokreće se instalacija sa ubaćenog CDa
4prati daljnje upute i odgovaraj na njih
5 kada dođe do dijela da te pita na koju particiju želiš instalirati Windowse, odaberi C: i nakon toga opciju da prije same instalacije Windowsa bude izvršeno Full formatiranje te particije u NTFSu
6 nakon toga privedi samu instalaciju kraju (odredi postavke vremenske zone, govornog područja, ...)
7 po završenoj instalaciji Windowsa, ukoliko već nije uključen u samoj instalaciji, instaliraj Service pack (trenutno najnoviji je SP3)
8 zatim slijedi instalacija drivera za matičnu ploču, DirectX driveri i driveri za grafičku karticu i ostali fazoni

9.to je to

Ne,ne,ne i ne. Što se tiče XP-a to znam do u detalje, ali sam čuo da vista nešto jede govna ako ju pregaziš, pa to pitam jel imao netko takvo iskustvo.

Van mreže VLADIX

• www.vladix.net
  • Administrator
  • Super clan
  • *
  • Like: +96/-4
    • VLADIX.NET

« Odgovor #3 poslato: 26.01.2009. 22:18:49 »
Ma sve isto, bios preko koga formatiraš hdd i instaliraš OS nije u dodiru sa vistom ni sa jednim OS, u njemu radiš sve poslove, tako da nema problema, to se možda dešava kada radiš instaliranje drugog OS-a direktno u Visti.

prioriteti:
   -HARDWARE
   --BIOS
   ---OS
« Poslednja izmena: 26.01.2009. 22:21:33 vladix_prosoft »

Van mreže Exxxyyy

• VIP
  • Super clan
  • *
  • Like: +28/-2
  • LoCo IbIzA

« Odgovor #4 poslato: 26.01.2009. 23:09:30 »
bas kako vladix kaze  ;)

neces ti tu nista zeznut i ja sam imao vistu ultimate i standardno kao i uvijek instalirao xp, bios promijenis botanje na cd i pocnes itd... dalje sam siguran da znas

Van mreže Maverick

• Admin 2
  • Super clan
  • *

« Odgovor #5 poslato: 26.01.2009. 23:31:34 »
ok idem probat

Van mreže DEva11

• VIP
  • Senior clan
  • *
  • Like: +2/-0

« Odgovor #6 poslato: 26.01.2009. 23:54:32 »
Ako ti xp ne prepozna disk u biosu prebaci postavku diska sa ahci (ili achi nisam siguran)  na ide .

pozz

Van mreže Maverick

• Admin 2
  • Super clan
  • *

« Odgovor #7 poslato: 27.01.2009. 16:57:42 »
Evo ljudi ovako, prije svega ninz na msn i DEva11 bili su u pravu. Postupak je slijedeći: s Everestom ili sličnom aplikacijom utvrdite da li je vaš disk sataII, ako je , odite u BIOS i tamo postavite da se SATA hard disk očitava kao IDE ili ATA ( kod mene konkretno je bilo SATA native mod na VISTI enable, a za XP treba promijenit u disable ). Kao first boot device postaviti Optical device i dalje instalacija ide kao i na desk PC.
Ono što sam primjetio je vrojeme instalacije tj formatiranja hdd-a od 160 gb traje gotovo duplo duže nego na običnom desk PC-u. Uglavnom to je riješeno, pripazite da li je lap kompatibilan s XP jerbo za neke lapove uopće nema drivera za XP. Hvala svima na trudu i pomoći da se rješim ovog problema.

Van mreže mix

• VIP
  • Iskusan
  • *
  • Like: +36/-2
    • sat-hr forum

« Odgovor #8 poslato: 27.01.2009. 20:04:18 »
ne znam kakva je situacija za HP, ali ja sam za svog Acer-a 6920g pronašao AHCI-sata driver koji se vrlo jednostavno može ubaciti na instalacijski cd putem nlite-a. Također pronašao sam i drivere za XP, te sve dodatke koji dolaze sa ovim laptopom, tako da ćemo isprobat ovo ovih dana...
Kathrein UFS910 HD (HDD 80GB)
SkyStar2

Van mreže guns n roses

• Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Like: +105/-1

« Odgovor #9 poslato: 27.01.2009. 20:25:09 »
morati ćemo otvoriti jedan topic naših uzrečica,mislim ono bill shit,fucking vista- :D

Van mreže Maverick

• Admin 2
  • Super clan
  • *

« Odgovor #10 poslato: 27.01.2009. 20:44:39 »
morati ćemo otvoriti jedan topic naših uzrečica,mislim ono bill shit,fucking vista- :D

Uff, trebo si me sinoć čut na domaćem jeziku koje su sve "uzrečice" frcale na račun Viste. Fucking je još blaga varijanta, sreća pa neznam psovat i na engleskom inače bi me Vista dobro razumjela ;D ;D ;D