Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

09.06.2026. 18:29:17
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: montiranje motora i traženje satelita  (Pročitano 4291 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže novi

• Junior clan
  • *
  • Like: +1/-0

montiranje motora i traženje satelita
« poslato: 23.12.2008. 00:19:46 »
Pozdrav.

Prije par dana kupio sam motor STI sg2100. Do sada sam imao montirana 2 lnb-a na Astru i Hotbird. Prema uputama  sa neta postavio sam motor (okomit nosač, nagib na motoru, nagib antene... bez da sam još motor spojio sa resiverom) i ponovno naštimao da hvatam i Astru i Hotbird sa 2 lnb-a. ( Jačina signal je 72% a kvalitet 92%).Znači sve postavke sam ostavio iste jer u biti samo sam između antene i nosača antene "umetnuo" motor . Motor je na poziciji 0 stupnjeva i niti jedan kabel još nije spojen na njega).  E sada nastaju problemi, kako dalje:

- dal treba fizički skidat jedan lnb-e  ili ga mogu ostaviti a da samo otspojim kabel?
 - kako postaviti postavke u resiveru?
 - dal mi Hotbird može ostat referentni satelit, tj da ne tražim Eutelsat ( ja sam na 14.5o e)
 - ako može, što dalje?

Unaprijed hvala na pomoći, sigurno ću imati još pitanja al za sada su to glavna.

P.S
Resiver je METABOX 3, softver Dreamsoft 1.4.4.8.

Van mreže VLADIX

• www.vladix.net
  • Administrator
  • Super clan
  • *
  • Like: +96/-4
  • Pol: Muškarac
    • VLADIX.NET

Odg: montiranje motora i traženje satelita
« Odgovor #1 poslato: 23.12.2008. 00:46:49 »
tvoj ref. satelit je hb 13E, znači na motoru ti hb mora biti na 1.5o zapadno, tj. stavi motor na 1.5o  W i onda traži hb i nemoj okretati motor (mehanički) već samo fizički zajedno sa antenom dok ne pronađeš hb 13e.
antena na motoru treba da bude na 0 st., latituda motora zavisi od toga gdje se nalaziš, otprilike je 40-45 o...na metaboxu okreni na npr. hrt1 i pojačaj zvuk do kraja (da se čuje kada nađeš) i desno lijevo gore dolje.
lnb neka ostane na anteni, al i on je bitan, znači pozicioniraj ga na 0-5 st. w

sve moraš precizno raditi ako želiš sve satelite da hvataš, jer ako nešto pogriješiš hvataće 16e, al neće 12.5 w ili 1w i td..

Van mreže novi

• Junior clan
  • *

« Odgovor #2 poslato: 23.12.2008. 01:37:10 »
Hvala na odgovoru, ali moram priznat da mi sada nije ništa jasnije.

Trebam li na anteni pomicati položaj lnb-a koji mi sada hvata hotbird ili on može ostati i poslužiti takav kakav je?

Što je sa postavkama za resiver?

Van mreže VLADIX

• www.vladix.net
  • Administrator
  • Super clan
  • *
  • Like: +96/-4
    • VLADIX.NET

« Odgovor #3 poslato: 23.12.2008. 02:41:29 »
pa ne sjećam se kako je to na metaboxu, ali u ovom tutorijalu ima sve dobro objašnjeno
http://users.teol.net/~dukavb/VlaDiXsajt/SS/metabox2_tutorijal.zip

ipak je montiranje motora kompleksno objasniti u jednom postu

Van mreže marre

• Moderator
  • Iskusan
  • Like: +26/-4
  • Burning ring of fire...

« Odgovor #4 poslato: 23.12.2008. 16:33:09 »
Dakle kolega "Novi"...

Probaj pogledati ovo pa javi ako ti nešto nije jasno:

http://www.vladix.net/forum/index.php/topic,2610.0.html

Pozdrav :)!
Metabox 2 original,antena 90cm,LNB 0.1db.+ motor

Van mreže novi

• Junior clan
  • *

« Odgovor #5 poslato: 23.12.2008. 20:23:43 »
Hvala marre.
Te tvoje upute sam već ranije skinuo i one  su mi i bile glavna vodilja za montiranje, al očito sam negdje kiksao. Danas nisam ništa pokušavao, nije bilo vremena al sljedećih dana ću ponovno pokušati. Ako ću i dalje imati problema javit ću se.
 Još jednom hvala obojci  na pomoći

Van mreže marre

• Moderator
  • Iskusan
  • Like: +26/-4
  • Burning ring of fire...

« Odgovor #6 poslato: 23.12.2008. 21:17:57 »
Da,dobro...
Iako ni upute nisu baš savršene ;D,ali recimo da pokrivaju jedno 90% problema,a za ostalih 10% ćeš se morati sam snaći ???,malo intuicija,malo improvizacija...      što bi rekao kolega Vvidak11 u svima nama čuči jedan Grunf koji jedva čeka da sklepće nešto uz pomoć štapa i kanapa :D :D :D,he,he,he...   
Ali da još malo pomognem (koliko budem mogao),ovako...
Da probam odgovoriti na onih tvojih par pitanja da ti malo olakšam:
Prvo,DA,bilo bi poželjno skunuti 1 LNB (ostaviti drugi) i skinuti diseq.
Drugo,Postavke u reciveru stavi na diseq:USALS,to ti je najjednostavnije za podesiti tako.
Treće,referentni satelit ti je onaj satelit koji je (čije su koordinate) najbliži tebi;a to znači ako si ti (npr. Zagreb ~16° east) onda bi ti referentni satelit trebao biti EutelsatW2 na 16°E,a ako si npr. Beograd (~20° east) onda ti je referentni sat Astra 19.2° E itd. A taj ti satelit služi da bi odredi pravi smer Juga što je za motorizovan sistem izuzetno važno (da e razglabam sada zbog čega).

A ti onda kreni polako...   korak po korak i uspećeš,možda ne odmah iz prve,ali nije to toliko teško.
Meni je trebalo 3 dana da sve uštimam,malo po malo,malo razočarenja,malo ljutnje,onda inat "e hoću BAŠ" ;),he,he,he...   i sada sve radi.A i ja sam imao kao i ti najpre Astru i HotBird,samo što sam ja imao monoblock,a kada sam uzeo motor onda sam uzeo i obični LNB,STI 0.1db,i montirao njega,a monoblock skinuo,a uzeo sam isti motor kao i ti:STI sg2100,ja sam svoj uzeo u Ekranu,i mislim platio ga 334Kn.I u principu zadovoljan sa sa njim,a on i Metabox su fina kombinacija,radi sve lepo,pa...    evo sada će skoro već 4 meseca!

Ako bude trebalo kavkih detalja oko postavljanja motora i podešavanja samo se javi,a ja odgovorim i potrudim se da pomognem kada stignem :).

Pozdrav :)!

P.S.
Kada sve to podesiš,pretpostavljam da ćeš želeti da gledaš i DigiTv,a mislim da kod Meta III (Kao ni kod dvojke) u listi satelita nema Intelsat 707 sa koga emituje digi,pa ako se nađeš pred tim problemom,ovo će ti onda biti jedan jako koristan link:

http://www.vladix.net/forum/index.php/topic,2771.msg11811.html#msg11811

Pozdrav :)! (još jednom ;))
« Poslednja izmena: 23.12.2008. 21:26:15 marre »
Metabox 2 original,antena 90cm,LNB 0.1db.+ motor