Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

10.06.2026. 11:31:37
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Pomoc-oko postavljanja motora!!!  (Pročitano 2859 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže marre

• Moderator
  • Iskusan
  • *
  • Like: +26/-4
  • Pol: Muškarac
  • Burning ring of fire...

Pomoc-oko postavljanja motora!!!
« poslato: 04.09.2008. 22:43:46 »
Ovako...    procitah dosta toga (skoro sve) na sajtu o ovoj tematici,i...     jos uvek se bojim :-[ da imam posla sa tim,ali hrabre sreca prati ;D pa u i ja valjda uspeti da si smontiram motor i da mi SVE radi ;D,ali najpre nekoliko "sitnica" koje me jos uvek muce i za koje su mi porebna dodatna objasnjenja:
1.kako pronaci referentni satelit (ili se to kaze nulta pozicija?),odnostno...      moja pozicija je 20*12' 31" E ,mislim da mi je najbliza Astra 19.2*E,da naciljam nju i da onda pomerim antenu (i motor? ili samo antenu?) jos maaaaalo na E,jedno pa...    malo manje od 1* i to bi bilo to? ili...   
2. Mislim da je Miklav negde na sajtu postavio spisak najjacih frekvencija za pojedine sateliti,cini mi se da sam to jednom video,a sada to vise NIKAKO ne mogu da nadjem,pa...     ako neko zna gde je to neka mi kaze jer mislimd a ce mi trebati kada budem locirao satelite!
3. Kako to sve naj bezbolnije da uradim sa Metaboxom II,da li je neko namestao motor sa ovim reciverom pa da mi kaze neke "cake",probleme sa kojima se susretao i kako ih najlakse otkloniti!?
4. Moj rec (metabox II) ima "samo" 5000 programskih mesta pa mi se ceni da to nece biti dovojno za sve satelite,pa...     za koje da se odlucim (osim za Astru 19.2*e,Hot Bird 13.0*e,Eutelsat W2 16.0*E i za Thor 0.8* w) za njih sam se vec odlucio,i...     koji bi mi jos bili dobri (Vase preporuke) uzimajuci u obzir limitiranu memoriju moga recivera!?
i 5.Jos mi kazite ono sto nisam pitao,a po vasem iskustvu bi trebao da znam i da na to obratim paznju prilikom postavljanja motora na antenu!

Jos nesto,imao sam monoblok za Astru i Hot 0.3db. a sada sam uzeo single LNB 0.1 db. zbog motora,mislim da je to OK!?

Unapred zahvalan svima na pomoci i razumevanju ;D!!!
Metabox 2 original,antena 90cm,LNB 0.1db.+ motor

Van mreže Maverick

• Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Like: +135/-9
  • Semper Fidelis...Without Fear

Odg: Pomoc-oko postavljanja motora!!!
« Odgovor #1 poslato: 04.09.2008. 23:08:00 »
Evo ovako, najvažniji je referentni satelit dakle, ako se ne varam ti si u Beogradu, pa ti je najbliža Astra 19.2 E
Važno je da nosač bude po naški pod vaser vagu ili libela 0, u svim mjerenjima, ( ako je nosač duži pazi na otklon koji nastaje zbog težine antene i motora kad smontiraš. Sam Tanjur namjesti elevaciju na 0. Os motora usmjeri na točni jug ( što preciznije to bolje ) i to učini s busolom ( pazi da busolu ne prisloniš uz neki metal jerbo je magnet pa dolazi do otklona )kad sam motor koji je na 0 namjestiš na točni jug, montiraj antenu dakle i njeno usmjerenje neka prati točni jug. Kad si to napravio na motoru podesi latitude za Beograd.
Kad sve napraviš izaberi neki program na Astri i onim gumbom na motoru potjeraj motor prema istoku lijevo dok se slika ne pojavi. Kad se slika pojavi memoriraj poziciju motora i dalje fino poštimaj dok ne dobiješ sliku na svim transponderima. I tako redom za svaki satelit. Prvi put je užas, drugi je već puno lakše.

Van mreže guns n roses

• Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Like: +105/-1

Odg: Pomoc-oko postavljanja motora!!!
« Odgovor #2 poslato: 04.09.2008. 23:16:04 »