Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

28.04.2024. 06:48:18
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Microsoft IE9 koristi grafi?ki hardver  (Pročitano 1120 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže panter666

  • Globalni moderator
  • Super clan
  • *****
  • Poruke: 2025
  • Like: +36/-0
  • Pol: Muškarac

Microsoft IE9 koristi grafi?ki hardver
« poslato: 28.11.2009. 16:43:06 »


Microsoft-ov pretraživač sledeće generacije, Internet Explorer 9 (IE9) će za prikazivanje slike i teksta koristiti u izvesnoj meri grafički procesor, što je još jedan od načina za uvećanje sveukupnih performansi navode rukovodioci kompanije za ovaj pretraživač.

Ali Microsoft neće biti usamljen. Rivali kao što su Mozilla, za njen Firefox pretraživač i Opera koja kreira istoimeni pretrživač takođe rade na načinima pomoću kojih će koristiti grafičku obradnu jednicu računara (GPU) sa ciljem ubrzavanja svojih pretraživača. Microsoft je protekle nedelje obelodanio nekoliko detalja vezanih za Internet Explorer 9, za koji do sada još uvek nije najavio datum izdavanja, kao ni plan izdavanja konačnih verzija.

Iako priznajući da kompanija ima još mnogo toga da uradi da bi ostvarila rezultate koje je sebi zacrtala, Steven Sinfosky, predsednik Microsoft-ovog odeljenja za Windows i Windows Live navodi da rani radovi koji su izvođeni na testiranju IE 9 pokazuju značajno unapređenje performansi. Dean Hachamovitch, generalni menadžer za IE objašnjava jedan od načina na koji Microsoft planira da ubrza IE9.

Jedan od načina da se ostvari ubrzanje prikazivanja sadržaja u okviru Internet Explorer-a je njihovo prebacivanje tako da koriste najmodernije grafičke tehnologije koje Windows donosi kao što je DirectX 11 ali i najnapredniji grafički hardver. Specifično IE9 neće koristiti Windows-ov GDI (Graphical Device interface) koji su koristile ranije verzije pretraživača već će umesto njega koristiti Direct2D i DirectWrite API-je za prikazivanje dvodimenzionalnih slika i teksta.

Ova dva apikaciona programska interfejsa prebacuju obradu sadržaja u okviru internet pretraživača sa centralnog procesora personalnog računara na njegov grafički procesor. Grafička hardverska akceleracija znači bogatije, grafički intenzivnije sajtove koji se mogu prikazivati brže uz manje opterećenje centralnog procesora. Iako Hachmatovich nije želeo da obelodani koliki je stepen ubrzanja koji je ostvaren na ovaj način on navodi da su rani rezultati ohrabrujući.

Ipak, na osnovu nezvaničnih podataka može da se dobije približna slika koliko novi pristup ubrzava prikazivanje sadržaja. Tako poređenja radi IE je korišćenjem GDI omogućavao prikazivanje 5 do 10 frejmova u sekundi. Korišćenjem Direct2D omogućeno je prikazivanje, 40, 50 pa i 60 frejmova u sekundi. Ovo je odzivnost koja je na nivou najmodernijih igara.

Kada je u pitanju prikazivanje sika i teksta na ovaj način ono za posledicu ima mnogo oštriji tekst koji je posledica rada Windows-a u konjukciji sa grafičkim procesorom. Microsoft međutim nije sam kada je u pitanju ispitivanje korišćenja grafičke akceleracije. Inženjeri kompanija Mozila i Opera rade na istim tehnologijama.

Mike Shaver, Mozilla-in potpredsednik za inženjerstvo navodi da ova kompanija ima svoje projekte koji koriste OpenGL i otvorene platforme i Microsoft-ove API na Windows-u. OpenGL je open source set funkcija koje se koriste za prikazivanje dvo i trodimenzionalnih slika. Opera kao i Mozilla ne ograničavaju sebe da izrađuju pretraživače samo za Windows kako to radi Microsoft, pa se suočavaju sa izazovima višesturkih platformi.

Ali hardverska akceleracija je tehnologija koja snažno napreduje i sve više se koristi i nema nikakve sumnje da će naći primenu na različitim platformama. Shaver se slaže da bi grafički bazirana akceleracija pretraživača mogla da donese brojne korsti i kada su u pitanju druge platforme a ne samo personalni računari već i mobilni uređaji kao što su smart telefoni. Mozilla trenutno radi na verziji Firefox-a za mobilne uređaje koja nosi naziv Fennec, dok je mobilna verzija Opera-e znatno popularnija nego verzija za desktop računare.