Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

28.04.2024. 07:20:13
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Vlasnik TPB-a - Reservella?  (Pročitano 1218 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže panter666

  • Globalni moderator
  • Super clan
  • *****
  • Poruke: 2025
  • Like: +36/-0
  • Pol: Muškarac

Vlasnik TPB-a - Reservella?
« poslato: 14.10.2009. 19:17:47 »


Ako ste do sada mislili da su vlasnici TPB-a i njegovi administratori - moguće je da ste bili u krivu. A možda i niste.

Sve je isplivalo na površinu ovih dana kada je nizozemska protupiratska organizacija BREIN podnijela tužbu sudu od kojega traži da se zabrani pristup TPB-ovim stranicama iz Nizozemske. U njihovoj tužbi, naveli su i da znaju tko je vlasnik Reservelle, tvrtke koja je navodno 2006. postala vlasnik TPB-a. Prema kreditnom izvještaju Experiana, jedne od najvećih svjetskih agencija za ocjenu kreditne sposobnosti, a koji je BREIN podnio sudu kao dokaz, Reservella, inače registirana na Sejšelskim otocima, a koja je nominalni vlasnik TPB-a zapravo je u vlasništvu Fredrik Neija, jednoga od tri admina TPB-a.

Na ovo su se odmah oglasili iz TPB-a, prvo Peter Sunde, portparol sajta koji je rekao da Neij nema nikakve veze s vlasništvom nad Reservellom, a usput su natuknuli da je sam BREIN vjerojatno posegnuo za krivotvorenjem dokumenata. Prema istom izvoru, TPB će stoga prijaviti BREIN i njenog šefa Tima Kuijka nizozemskom tužilaštvu i policiji zbog falsificiranja isprave i pokušaja prijevare s namjerom da se izvuče materijalna i politička korist.

Tim Kuik iz BREIN-a tvrdi da se ne radi ni o kakvom falsifikatu, a kako je sud ionako odbio suditi o ovom predmetu, o prevari kojom bi se namaknula bilo kakva korist nema govora.

K tome, BREIN i dalje tvrdi da su Sunde, Neij i Warg koji su administratori stranica i njegovi de facto operateri, makar stranice bile službeno u vlasništvu nedohvatljive Reservelle.

Prema TPB-ovcima, pak, vlasništvo je predano još 2006. i to besplatno i nema nikakvog pisanog dokumenta niti traga novca jer se radilo o usmenom dogovoru (koji je svejedno pravno valjan).

Nešto detaljnije o svemu možete naći na stranicama Ars Technice ovdje:
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2009/10/who-owns-the-pirate-bay-part-ii.ars?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss