Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

14.05.2024. 22:44:58
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Chrysler bankrotirao!  (Pročitano 2469 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže trucker

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 820
  • Like: +30/-0
  • Pol: Muškarac

Chrysler bankrotirao!
« poslato: 04.05.2009. 20:35:14 »

Krajem prošlog tjedna posrnuli američki proizvođač automobila Chrysler je proglasio bankrot, točnije to je učinio američki predsjednik, a ustvari je riječ o uvodu u partnerstvo s Fiatom


Naime, proglašavanje bankrota je prvi korak u restrukturiranju Chryslera. Točnije, ovim će proizvođačem sada (30 do 60 dana) upravljati sudovi, a isti je istodobno do daljnjega zaštićen od vjerovnika kojima duguje nevjerojatnih 6,9 milijardi Dolara. Naravno, ovaj će proces rezultirati i gubitkom velikog broja radnih mjesta, a posao je već izgubio i dosadašnji šef Bob Nardelli, koji je odstupio odmah po proglašenju bankrota.

Nadalje, odmah je pokrenuto daljnje povezivanje s Fiatom koji će u konačnici možda postati i 35%-tni vlasnik Chryslera, to će naime ovisiti o uspješnosti suradnje, koja će se prvenstveno očitovati o proširenju ponude štedljivijih modela u chryslerovoj ponudi. Isprva će Fiat kontrolirati 20, američka i kanadska vlada 10, a radnici (sindikati) 55% novog Chryslera, kada isti bude osnovan. Tako će Cerberus, trenutni vlasnik 80% Chryslera izgubiti svoj dio, a Daimler se još ranije odrekao svojih 20%.

Nova bi kompanija trebala postati 6. svjetski proizvođač automobila, kada je riječ o broju proizvedenih primjeraka. Očekuje se kako će ovo novo strateško partnerstvo, u kojem bi u konačnici glavnu riječ imao Fiat, otvoriti novim partnerima nova tržišta (primjerice Fiat i Alfe uskoro stižu u SAD), diobu platformi, motorizacije, proizvodnih pogona te razvojnih kapaciteta.