Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

13.05.2024. 22:01:08
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Maraton la?a  (Pročitano 1956 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Maraton la?a
« poslato: 11.08.2008. 12:13:20 »
Maraton lađa


Maraton lađa je amatersko sportsko natjecanje u utrci lađa, tradicionalnih autohtonih plovila u dolini Neretve. Održava se jednom godišnje, druge subote u kolovozu, na relaciji dugoj 22 500 metara. Održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike u organizaciji Udruge lađara Neretve.

Po gledanosti, Maraton lađa jedan je od najvećih događaja Hrvatskoj, a ujedno i turistički spektakl i atrakcija. Uživo ga gleda nekoliko desetaka tisuća gledatelja na cijeloj ruti. Svakako najdojmljiviji i najatraktivniji trenutak je start u Metkoviću. Tada oko 300 veslača u tridesetak lađa, gusto zbijenih, uz tutnjavu bubnjeva nezadrživo kreće prema dalekom cilju u Pločama. Iako je cilj daleko i ruta naporna, na startu sve ekipe zaveslaju kao da je cilj 100 metara dalje, te u istom ritmu voze cijelom rutom.

Start Maratona lađa je kod mosta u Metkoviću, te dalje nizvodno rijekom Neretvom kroz Opuzen do Ploča. Posadu lađe čine: 10 veslača, bubnjar i parićar (kormilar). Tijekom natjecanja dozvoljena je zamjena (do) 6 novih veslača u Opuzenu, tako da ekipa broji minimalno 12, a maksimalno 18 natjecatelja. Mogu učestvovati svi koji žele (muškarci, žene, djeca).

Lađa mora biti tradicionalnog oblika i prema dimenzijama propisanih pravilnikom s točno utvrđenim brojem i dimenzijama lukoća (rebara). Trup lađe mora biti od drveta, s točno određenom debljinom daske.

Vesla su tradicionalnog oblika, od drveta kao i parić (kormilo) koje je oblika dužeg vesla. Veslači sjede raspoređeni na rubu obje strane lađe, s tim da im noga ne smije prelaziti preko lađe (može biti ispružena po rubu). Zamjene se vrše na za to predviđenom mjestu kod rive u Opuzenu. Bubnjar se nalazi na provi ili sredini lađe i može zamijeniti bilo kojeg veslača po potrebi tijekom utrke. Tijekom utrke dozvoljena je međusobna zamjena u lađi.

Pobjednička ekipa dobiva zlatne medalje, prijelazni pobjednički štit kneza Domagoja težak 27 kilograma i manji štit u trajno vlasništvo, te novčanu nagradu. Drugoplasirana i trećeplasirana ekipa dobivaju medalje, te manje štitove u trajno vlasništvo kao i novčane nagrade. O nagradnom fondu za ostale ekipe odluku donosi organizator.

Iako je prvotna ideja bila da na Maratonu lađa mogu učestvovati samo oni koji su rođeni u dolini Neretve, te potomci naših iseljenika iz ovih krajeva, radi popularizacije ovog velikog natjecanja, od 2005. godine dozvoljen je nastup svima koji to žele. Do sada su nastupile dvije posade Hrvata iz inozemstva: potomci naših iseljenika iz Australije (2000. i 2001. g.), te ekipa hrvatske manjine u Italiji iz pokrajine Molise (čiji su preci iz Neretve). Najstarija gusarska družina koja je "gusarila" lađom prije 30-ak godina su Domagojevi gusari iz Vida u čijem je vlasništvu najstarija ploveća lađa sagrađena 1895. godine i u kojoj su sudjelovali na Maratonu lađa 2000. godine. Iste te godine prvi put je nastupila i mješovita muško/ženska posada lađe Žabe i komari, koja je veliki uspjeh polučila samim dolaskom na cilj u Pločama, a kao zanimljivost stoji i podatak da oni drže "rekord" najduže odveslanog maratona - 4h 02'. Najuspješnija momčad u povijesti maratona lađa do 2006. godine je Udruga za očuvanje tradicijskih vrijednosti iz Rogotina, koja je osvojila čak 4 prva mjesta, a u svakom je sudjelovanju, izuzev 2002. godine, kada je bila diskvalificirana, osvojila jedno od prva tri mjesta. Svoje mjesto neospornoga šampiona momčad Rogotina potvrdila je 2006. i 2007. godine kada je upisala 5. i 6. pobjedu, odnosno drugu i treću otkako sve momčadi voze u istim lađama

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: Maraton la?a
« Odgovor #1 poslato: 11.08.2008. 12:23:22 »
Lađari Staševice pobjednici Maratona lađa
PLOČE - Pobjednik ovogodišnjeg Maratona lađa "Neretva 2008" kojem je pripao i 27 kg težak Veliki štit kneza Domagoja je lađarska ekipa Staševice kod Ploča.

Drugo mjesto i Mali štit kneza Domagoja osvojila je lađarska ekipa Baćine. Treće mjesto i brončani štit kneza Domagoja pripalo je lađarima Rogotina, šesterostrukim pobjednicima Maratona lađa.

Proglašenju pobjednika i podjeli nagrada na svečanosti u Pločama nazočili su izaslanik hrvatskog Predsjednika kapetan bojnog broda Predrag Stipanović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, županica Dubrovačko-neretvanske županije Mira Buconić, gradonačelnik ploča Ante Karamatić i ostali gradonačelnici i načelnici gradova i općina doline Neretve, te drugi uzvanici i gosti.

Na 22,5 km dugoj veslačkoj stazi sa startom ispod neretvanskog mosta u Metkoviću preko Krvavca, Opuzena, Komina i Rogotina do cilja u Pločama natjecale su se 33 lađarske ekipe iz doline Neretve, kontinentalne Hrvatske i inozemstva i borile se za naslov pobjednika.

Prema procjeni organizatora tog jedinstvenog neretvanskog spektakla, Maraton lađa "Neretva 2008" vidjelo je s obje obale Neretve više od 50 tisuća Neretvana i njihovih domaćih i stranih gostiju.

U glazbenom i zabavnom dijelu programa nakon proglašenja pobjednika nastupaju Vinko Coce, splitska grupa TBF i drugi zabavljači.

Izvor: MojPortal.hr/Hina

Van mreže Everton fc

  • VIP
  • Junior clan
  • *
  • Poruke: 45
  • Like: +14/-0
  • Nil Satis Nisi Optimum

Odg: Maraton la?a
« Odgovor #2 poslato: 11.08.2008. 23:51:52 »
11. Maraton lađa  - (9.8.2008.godine) - Konačni poredak

(sudačka ekipa nije dostavila vremena)

Sudionici 11.maratona lađa
 
1 Staševica
2 Baćina
3 Rogotin 
4 Donjani Donji
5 Čeljevo (BiH)
6 Marko Markota-Rogotin 
7 Stablina
8 Sveti Roko Podrujnica
9 Gusari Komin
10 Komin
11 Sportska udruga Ploče
12 Gospa od Zdravlja-Vlaka
13 Plina Stablina
14 Domagojevi gusari Vid 1
15 Škrapa-Momići
16 Primorsko-goranska županija
17 Vatrogasci Bjelovar
18 Južnjak-Ploče
19 Šarić Struga
20 Norin -Matijevići
21 Žrnovski galijoti-Korčula
22 Peračko Blato
23 Sveti Nikola-Metković
24 Ciplići-Zagreb
25 Zagreb
26 Crni put-Metković
27 Prud
28 Sisak
29 Comunita Croata del Molise (Italija)
30 Domagojevi gusari-Vid mladi
31 Krvavac 
32 Metkovke
33 Torcida Ploče