Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

26.04.2024. 13:35:24
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Što se sve može s dva tjunera u televizoru?  (Pročitano 2443 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Što se sve može s dva tjunera u televizoru?
« poslato: 22.07.2008. 00:35:45 »
Što se sve može s dva tjunera u televizoru?

Televizori danas sve češće dolaze s dva ugrađena tjunera, a kako su dijagonale TV ekrana sve veće i veće, mogućnosti simultane uporabe oba tjunera može biti vrlo interesantna. Pogledajmo koje funkcije televizori posjeduju i vrijede li vaše pažnje.

Jedan tjuner znači da na ekranu možete u jednom trenutku gledati samo jedan program i ovdje priča prestaje. Siguran sam ste više puta doživjeli u vašem dnevnom boravku “bitku za daljinski”, tj. jedan ukućan želi gledati jedan, a drugi drugi program, te tu onda dolazi do svađe i ako se ne postigne konsenzus, uslijediti će malo malo prebacivanje između dva kanala kako bi obje strane bile barem djelomično zadovoljene.

Dva tjunera rješavaju ovaj problem - uz njih možete paralelno gledati dva kanala, a postoji više načina na koji će se oni prikazivati. Pogledajmo koja su tri osnovna načina:

PAP-picture and picture
Slika i slika. Dva tjunera istovremeno reproduciraju sliku jednu do druge (u pravilu se zvuk sa lijeve slike čuje na zvučnike, a desne slike na slušalice).


PIP-picture in picture
Slika u slici. Manja slika je prikazana unutar programa koji se gleda. Funkcionira pomoću dva tjunera ili putem dodatnog uređaja priključenog na TV.

Teletekst od programa koji gledate prikazan je na jednoj polovici, a sam program na drugoj polovici.


Ove funkcije danas imaju smisla kada su ekranu velike širine i istovremeni prikaz dvije slike neće toliko umanjiti ugođaj kao prije. Prikaz slike u slici nije namjenjen gledanju programa od strane dvije osobe zbog toga što se ne emitiraju paralalno oba zvučna kanala, već više kada pratite jedan program, a očekujete početak nekog filma ili emisije na drugom. Slika i slika su idealni za one koji žele paralelno pratiti dva programa jer se zvuk također paralaleno emitira - jedan preko zvučnika televizora, a drugi preko izlaza za slušalice. Slika i teletekst je dobro rješenje za one koji ne žele propustiti niti jedan trenutak onoga što gledaju, a da pritom prate podatke preko teleteksta.