Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

25.05.2026. 16:24:16
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Za nas koji smo bili djeca 70-ih i 80-ih godina  (Pročitano 4066 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže scoobydoo

• Globalni moderator
  • Super clan
  • *
  • Like: +38/-5
  • Pol: Muškarac
  • Dežurni zajebant Vladix foruma, Antilaser Team HR

Za nas koji smo bili djeca 70-ih i 80-ih godina
« poslato: 10.05.2009. 13:11:23 »
Sve što piše je živa istina a razlika između nas i današnje djece je.....
Prosudit ćete sami. :)

Van mreže cale

• Senior clan
  • *
  • Like: +9/-0

Odg: Za nas koji smo bili djeca 70-ih i 80-ih godina
« Odgovor #1 poslato: 10.05.2009. 13:22:35 »
E scooby gdje me nađe
baš sam se lijepo podsjetio na svoje djetinstvo a sad ja imam dvoje djece i nemaju ni trunka od onog što smo mi imali
cale

Van mreže Ak@i

• Moderator
  • Forum pomocnik
  • Like: +17/-4
  • Ne brze od...............200 km/h

« Odgovor #2 poslato: 10.05.2009. 13:47:52 »
Kao sto rekoh u jednom postu koji je cini mi se kolega vvidak postavio,(nesto slicno ovome) da i ja pripadam toj generaciji(to mogu sa ponosom reci) I veruj da je sve,bas sve to tacno! A slazem se i sa kolegom cale-tom da danasnja deca nemaju,i nikada nece imati ono sto je tada bilo! Ehhhh samo kad se setim pravljenja raznih koliba po okolnim brdima mog grada...... uhhhh secanja.....

Van mreže Maverick

• Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Like: +135/-9
  • Semper Fidelis...Without Fear

« Odgovor #3 poslato: 10.05.2009. 19:58:15 »
Mjenjaju se vremena i ljudi, nažalost ili na sreću, to će reći budućnost. Ili neće. Ali uvijek se rado sjećam "tih" vremena i nekih stvari koje si ni dandanas neznam objasniti.
Činjenica je da su neki od nas sada trideset i kusur počeli petljati i s računalima, pa daj si probajte objasnit kako su tada ljudi iz nekakvog Commodorea 64 ( da ne bi bilo zabune tada nismo imali pojma šta je to megabyte, giga ili terra, naime spomenuti komp je imao 48 KB ( nije pogreška u kucanju dakle za vas mlađe kilobajta ) RAM-a i 16 KB ROM-a ) uspjeli izvuć igrice tipa Target Renegade ili Continental Circus... a mogle su se i igrati i to sate i sate i dane...

Sjećam se jedne anegdote s Komodorcem i programom Speech koji je natjerao komodorca da izgovori tekst koji ste mu ukucali, naime ja sam ukucao neki tekst i skroz potamnio sliku na tv-u ( monitora nije bilo nego crno bijela telka Iskrin portabl u živopisno crvenoj plastici koji radi još dan danas kad ga uključim čitaj kad me pukne nostalgija ) misleći nasmijati moju majku, i namjestio sam program da počne izgovarat riječi kad odem od kuće tj. kad mi mati bude sama kod kuće. Vratim se ja kasno predvečer ( tad sam se počeo momčit po sokacima što kaže Balašević ) svi spavaju a i moj komodorac na podu u dijelovima spava ( ozbiljno sam se prepao i da nije umro, al je samo spavao na sreću ) naime komodorac je počeo "pričati", a moja mati se prepala toliko da ga je doslovce strgala sa stola i bubnula o pod.
Sutra sam ga sastavio i poslije toga je radio još par godina ko zvrk.

Zanimljivi su bili i servisi joysticka... Bio je joystick Quick Shoot II, i bio je dobar, ali imao je veeelikog neprijatelja, a to je igrica Decathlon,nekakav desetoboj gdje ste morali mlatiti joystickom tamo-amo ko sumanuti da bi trčali skakali i slično, e to mlaćenje je trgalo joystick, a on je tada koštao 10 maraka, nije bio problem što je koštao, nega ga nije bilo za kupit osim u Njemačkoj ili nekoj drugoj europskoj zemlji, kod nas jok... E tu sam mlatio pare, naime kvar se odnosio na limenu zvjezdu odnosno križ u samom uređaju kojem bi jedan krak puknuo i više ne bi davo kontakt te je joystick postajao neupotrebljiv, e onda sam ja prokljuvio mesni narezak ( bili su dobri Gavrilovićev i Carnexov ne zbog posebno nečega nego su bili dobri za pojest ) odnosno poklopac od nareska, koji se lijepo isječe u obliko tog lima u joysticku, zašarafi se s 2 vijka i joystick radi bolje od novog ;D ;D ;D ta majstorija je stranku koštala 5 maraka, od kojih je 4 bila čista zarada, naime mesni doručak je koštao cca 1 marku...

QuickShoot II

Continental Circus

Target Renegade

Pitstop2

Van mreže scoobydoo

• Globalni moderator
  • Super clan
  • *
  • Like: +38/-5
  • Dežurni zajebant Vladix foruma, Antilaser Team HR

« Odgovor #4 poslato: 10.05.2009. 22:46:39 »
Čovječe..........
Dođe mi da zaplačem..... :'( :'( :'( :'(
Commodorac 64.Pa ti si imao commodorca.Pravog pravcatog commodorca.........
 :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(

Van mreže DEva11

• VIP
  • Senior clan
  • *
  • Like: +2/-0

« Odgovor #5 poslato: 10.05.2009. 22:54:48 »
Takvog istog sa slike sam imao i ja čak se je kaz isti a uz njega mali šarafšciger i kazeta za štelanje glave.
Samanta fox poker commando submarine i simons basic. I najveća fora od svega da sam ga prodo nakon
4 godine za iste pare za koji je i kupljen probaj to sad.

Van mreže Maverick

• Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Like: +135/-9
  • Semper Fidelis...Without Fear

« Odgovor #6 poslato: 11.05.2009. 00:06:12 »
A prije commodorca sam imao ovo

I tu sam počeo učiti o računalima, naime za računalo sa slike ( koje je btw. bilo slovenski klon Oric Atmosa ) nije u početku bilo igrica, jerbo kad sam kupio taj komp. kompanija Oric je već propala, pa je softwerska podrška bila katastrofa, ali je uz Orica došla jedna knjiga gdje su detaljno obrađene sve naredbe u BASICU i za svaku naredbu dan je kratak program koji je pokazivao šta dotična naredba radi.
Većinu sam skljuvio, ali moja opsesija je bila napravit sat koji je bio u foršpanu Dnevnika, dobro ne baš tako lijep i uglađen, ali ono krug, crte koje označavaju sate i kazaljke. Sve sam ja to lijepo nacrto, i divio se sam sebi, ali onda su došle muke po animaciji, napravio sam ja da se sve to lijepo kreće, ali je sat tvrdoglavo kasnio i to na svaku sekundu, jedna sekunda zakašnjenja. Problem je bio što se sekundara morala crtat za svaku sekundu posebno, a ona od prethodne sekunde se nije mogla pobrisat nego se preko njene pozicije tebalo nacrtat crtu u inverzu. Muka, ali na muci se poznaju junaci i iako nisam ovaj problem riješio u BASICU, to me natjralo da učim i kombiniram, tako da sam sate i sate provodio uz taj komp i naučio BASIC do u detalje. ;D

Van mreže regedit

• Junior clan
  • *
  • Like: +2/-0
  • I did it my way

« Odgovor #7 poslato: 21.07.2009. 17:55:02 »
Auh, Scooby Doo, svaka cast za ovu temu,stvarno koliko nam je nekad tako malo bilo dovoljno da bismo bili presrecni.
Nego,je li, na koju su foru vas roditelji "skidali" sa kompa?  :D
Svi se sjecate da je C64 imao onaj kilo-dva kila tezak transformator(ispravljac). E,moji bi naisli i pipnuli rukom
"Aha,evo ga pregrijao se,gasi to,napolje,pregorjece..."  angry4.gif
A mi (obicno nas gomila) brzo sa njim u frizider i to u led. Par minuta i hladan :rlol:
Da li se neko sjeca kako su se zvali oni nesalomivi dzojstici (ako nadjem sliku),nije im bilo premca, jer svi noviji su trajali 20-ak dana. QuickJoy ll nije izdrzao prvi "Flight Simulator".
Da li je iko imao takve drugare da ste po trojica stedili dzeparac po dvadeset dana da se kupi novi QuickShot ll?  Da,imali ste ih svi. Jednostavno smo svi bili takvi i prezivjeli smo.
ZA DOBRA STARA VREMENA  :occasion14:

Van mreže VLADIX

• www.vladix.net
  • Administrator
  • Super clan
  • *
  • Like: +96/-4
    • VLADIX.NET

« Odgovor #8 poslato: 21.07.2009. 18:30:37 »
Citat
E tu sam mlatio pare, naime kvar se odnosio na limenu zvjezdu odnosno križ u samom uređaju kojem bi jedan krak puknuo i više ne bi davo kontakt te je joystick postajao neupotrebljiv, e onda sam ja prokljuvio mesni narezak ( bili su dobri Gavrilovićev i Carnexov ne zbog posebno nečega nego su bili dobri za pojest ) odnosno poklopac od nareska, koji se lijepo isječe u obliko tog lima u joysticku, zašarafi se s 2 vijka i joystick radi bolje od novog ;D ;D ;D ta majstorija je stranku koštala 5 maraka, od kojih je 4 bila čista zarada, naime mesni doručak je koštao cca 1 marku...   
:) :) :)  bolje si se snalazio nego kad si bio stariji