Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

26.06.2026. 04:54:28
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: razne zanimljivosti  (Pročitano 110190 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže vatrogasac

• Moderator
  • Forum pomocnik
  • *
  • Like: +22/-2

Odg: razne zanivljivosti
« Odgovor #45 poslato: 25.03.2009. 22:42:52 »
Daljinski lekarski pregled
Blic 25.03.2009 08:44

Pacijent se sam pregleda da bi zatim mobilnim telefonom poslao lekaru rezultate.

Time sebi, lekaru i osiguranju štedi dragoceno vreme i novac. Sve bolesti pacijenta čuvaju se u jednoj – centralnoj memoriji. Ovakav daljinski lekarski pregled – „telemonitoring“, ima za cilj da poboljša zaštitu pacijenta od bolesti i omogući uspešnije lečenje, kao i da spreči nepotrebne odlaske kod lekara.
Ovako će, po svemu sudeći, izgledati lekarski pregled budućnosti – telemonitoring, a mi ćemo svi biti „elektronski pacijenti“. Daljinski lekarski pregled nazvan telemonitoring bila je glavna tema sajma „Telehealth“, održanog u okviru sajma savremene informacione i komunikacione tehnologije CEBIT, nedavno u Hanoveru. Različite kompanije predstavile su u okviru „Telehealtha“ najnovije izume koji će omogućiti pojedine „samopreglede“ pacijenata kod kuće, kao i njihovu komunikaciju s lekarima.
Sektor Dojče Telekoma pod nazivom T-Systems predstavio je iFon koji pokazuje EKG vrednosti. Srčani bolesnici koji imaju EKG aparat mogu da vide rezultate na displeju smartfona ili da ih pošalju na iFon svog lekara, koji će im postaviti dijagnozu na daljinu. Cilj je da se poboljša zaštita pacijenta od bolesti i omogući uspešnije lečenje, kao i da se spreče nepotrebni odlasci kod lekara.
Frauenhoferov institut za integrisana kola razvio je takođe u tu svrhu kućnu laboratoriju za praćenje sna. „SomnoSens“ pomoću senzora prati vitalne funkcije i beleži pokrete. Ovi podaci omogućavaju lekaru da, recimo, utvrdi da li pacijent više puta u snu prestaje da diše (apnea), što može da izazove iscrpljenost tokom dana.
Sve bolesti pacijenta ubuduće će se čuvati u jednoj centralnoj memoriji. Po svemu sudeći, Nemci nemaju ništa protiv toga. Istraživanja pokazuju da se većina njih zalaže za uvođenje elektronskih dosijea. Prema rezultatima reprezentativne ankete koja je u sredu predstavljena na CEBIT-u, oko 75 odsto od ukupno 1.000 ispitanika izjasnilo se za čuvanje podataka o zdravlju u centralnoj memoriji.
Većina lekara je, međutim, protiv ove nove tehnike, jer smatraju da još nije dovoljno „zrela“ za primenu. Borci za zaštitu ličnih podataka strahuju da bi na ovaj način veoma osetljive informacije mogle da dospeju u pogrešne ruke.
Uvođenje elektronske zdravstvene kartice u Nemačkoj treba da počne ove godine. Ovaj dokument će, osim ličnih podataka osiguranika, sadržati i informacije o alergijama, aktuelnoj terapiji, kao i kontakt-podatke članova porodice. Kasnije će kartica postati „ključ“ za pristup elektronskom zdravstvenom dosijeu pacijenta, u kome će se čuvati podaci o lečenju, ali i rendgenski snimci. Pacijentu će pristup dosijeu omogućiti njegova kartica, a lekaru elektronski dokument za zdravstvene radnike.

Elektronski kartoni u Srbiji
Pojedini domovi zdravlja i bolnice u Srbiji već su uvele elektronske zdravstvene kartone. Lekari zahvaljujući tome u svakom trenutku imaju podatke o zdravlju pacijenta, počev od toga da li je osiguranik fonda RZZO, kada je i kod kojih lekara bio, da li je boravio u bolnici ili koje lekove koristi.

Izvor

Van mreže vatrogasac

• Moderator
  • Forum pomocnik
  • *

« Odgovor #46 poslato: 31.03.2009. 00:28:58 »
Veštački mišići napravljeni od gela
Blic 30.03.2009 08:19

Gel lagan kao vazduh, rastegljiv poput gume i čvršći od čelika, savija se poput ljudskog mišića. Kada se kroz njega propusti električna energija, javljaju se kontrakcije kao kod ljudskog mišića. Veštački mišić napravljen od ovog gela biće višestruko jači od ljudskog, a napravili su ga američki istraživači s Univerziteta Teksas u Dalasu.

Slojevi ovog gela mogu da izdrže skoro 12 puta veće opterećenje od ljudskih mišića. „Aerogel“ je sačinjen od duguljastih traka ugljenikovih nanocevčica, odnosno minijaturnih, šupljih, ugljenikovih cevi. Pod uticajem električne energije, materijal se može rastezati čak 220 odsto više od prvobitne dužine i širine, i sve to u milisekundi.
– Kad se jednom nalije na predmet, gel se „stvrdne“ istog trena. Slojevi ovog gela su poput gume, čija je gustina kao kod gasovitih materija, a izdržljivost je veća i od čeličnih ploča – kaže dr Rej Bauman, šef istraživačkog tima.
Problem koji onemogućava praktičnu primenu ovog gela je što su trake veoma „krute“ kada se gel isteže. On ostane u tom rastegnutom obliku jer su sile koje bi ga vratile u prvobitno stanje skoro milion puta slabije od onih koje ga razvuku. Ovaj problem odlaže primenu u praksi, ali dr Džon Maden, kanadski inženjer, smatra da se problem može rešiti povećavanjem gustine traka, kao

Van mreže vatrogasac

• Moderator
  • Forum pomocnik
  • *

« Odgovor #47 poslato: 31.03.2009. 00:50:02 »
Pronađeni prvi ostaci asteroida
Jutarnji.hr 30.03.2009 07:13

Znanstvenici su po prvi put uspjeli pronaći pedesetak ostataka jednog asteroida koji je u listopadu prošle godine eksplodirao iznad Sudana. Dijelovi, prikupljeni u sudanskoj pustinji, trebali bi omogućiti istraživanje asteroidove putanje i sastava te najboljih tehnika sprječavanja njihovih eventualnih udara u Zemlju.

Kameno nebesko tijelo veličine automobila, a teško 83 tone, poznato kao 2008 TC3 otkrili su prošlog listopada astronomi iz Arizone samo 20 sati prije udara u Zemlju. Pratili su ga brojni teleskopi širom svijeta sve dok nije eksplodirao u vatrenu loptu sjajnu poput Mjeseca i raspao se u atmosferi iznad Nubijske pustinje.

Peter Jenniskens, autor izvješća i znanstvenik instituta Seti, otputovao je sa svojim timom kako bi pronašao ostatke. U temeljitoj potrazi pronađeno je 47 dijelova.

„Asteroid je bio izgrađen od osobito krhkog materijala zbog čega je eksplodirao na visini od 37 km prije nego je stigao značajnije usporiti. Radi se o potpuno novom materijalu kakav nismo imali u našoj kolekciji“, rekao je Jenniskens.

Koautor studije Douglas Rumble izjavio je da su mnoga tijela ranije snimljena kako izgaraju u atmosferi. „Međutim, ovo je jedinstven slučaj da smo vidjeli objekt prije ulaska u atmosferu i potom ga slijedili u njoj“, objasnio je.

Kada proučavaju meteorite stručnjaci uobičajeno nemaju izravne informacije o njihovu podrijetlu i vrsti.

Tim tvrdi da je 2008 TC3 jedan od vrlo rijetkih meteorita koji se zovu ureiliti. Pripada maloj skupini F-klase, koja čini samo 1,3 posto svih asteroida, a vjerojatno su nastali iz svemirskog objekta KU2 promjera 2,6 kilometara. Analiza pokazuje kako se radi o relativno mladom asteroidu koji je u unutrašnjem dijelu Sunčeva sustava proveo samo nekoliko milijuna godina.

Izvor

Van mreže vatrogasac

• Moderator
  • Forum pomocnik
  • *

« Odgovor #48 poslato: 31.03.2009. 00:53:28 »
Sony Ericsson W760: vokmen sa GPS-om
Krstarica 30.03.2009 06:59

Sony Ericsson W760 je mobilni telefon koji predstavlja osveženje u seriji Walkman.

Sam dizajn ovog uređaja i nije nešto revolucionaran, već predstavlja "standardnu" ergonomiju i dizajn, pri čemu se ne misli ništa loše, ali se ipak čini da je na tom području moglo biti uloženo malo više truda. Ipak, svežini modela Sony Ericsson W760 doprinose kvalitetnije i maštovitije izrađeni tasteri, kao i malo "življe" boje. Treba pohvaliti i kvalitetnu kliznu tastaturu koja omogućava jednostavno pisanje SMS poruka.

O samom telefonu treba reći da je to quad GSM uređaj (GSM900, GSM1800, GSM1900, GSM850) koji radi na četiri frekvencije, pa svoje razgovore možete obavljati bilo gde u svetu. Takođe, treba spomenuti da je ovo prvi uređaj u ovoj seriji koji u potpunosti podržava tri-band HSDPA prenos podataka, ima GPS, 3,2 MP kameru, par stereo zvučnika, SenseMe tehnologiju, mogućnost widescreen prikaza, igre, kao i ostale karakteristike svojstvene ovoj seriji Sony Ericsson telefona.

Krenimo od značajnijih karakteristika ovog uređaja. Sam QVGA ekran je rezolucije 240 x 320 piksela, dimenzija 2,2 inča i prikazuje slike u 262K boja. Displej se koristi i kao kadar kamere, a pored toga ima i ugrađene flash teme. Treba pomenuti i već poznatu kvalitetnu digitalnu kameru rezolucije 3,2 MP koja omogućava izradu dobrih fotografija u bilo kom trenutku. Kamera ima mogućnost i za video snimanje, dok su autofokus i blic ovaj put izostavljeni, što je, čini se, šteta.

Interna memorija je 40 MB, ali u paketu s ovim uređajem dobijate memorijsku karticu od 1 GB, što je vrlo pohvalno s obzirom na to da većina korisnika na svojim "ljubimcima" ima razne multimedijalne sadržaje koji zauzimaju dosta prostora. Od komunikacija s ostalim uređajima treba pomenuti Bluetooth v2.0 sa A2DP podrškom, USB, kao i izostanak Infrared i WLAN podrške.

Šteta što ovaj uređaj nema WLAN podršku, jer ipak skoro svi modeli u ovoj klasi imaju WLAN. S uređajem dolazi i sada već standardna opcija Shake Control, kao i automatska rotacija ekrana u zavisnosti od položaja u kojem se drži telefon, odnosno akcelerometar (accelerometer) koji prepoznaje kada je mobilni telefon okrenut u vertikalni, odnosno u horizontalni položaj, pa u skladu s tim okreće sliku na ekranu, a takođe ga je moguće i kontrolisati pokretima ruke.

Glavna prednost ovog uređaja koju treba pomenuti je GPS opcija, ali se preuzimanje podataka naplaćuje korisniku, što je, čini se, potpuni promašaj; međutim, u poslednje vreme možemo i sami videti da je to postalo "praksa" i ostalih proizvođača. GPS na modelu Sony Ericsson W760 radi na Wayfinder Navigator aplikaciji, koja će vam omogućiti traženje više od 20 miliona zanimljivih lokacija po celom svetu, od restorana, hotela, WLAN-ova, aerodroma, pa će vas zvučno usmeravati do konačnog cilja. Na raspolaganju je i aplikacija za fitnes, koja je podržana GPS-om, pod imenom Tracker; ona će vam prikazati koliko brzo, dugo i koliko ste trčali, kao i ostale fitnes funkcije.

Dimenzije uređaja su 103 x 48 x 15 mm, što predstavlja solidnu ergonomiju. Da bi se razbila monotonija samog dizajna, uređaj će biti dostupan u tri boje: Rocky Silver, Fancy Silver i Intense Black. Cena mobilnog telefona Sony Ericsson W760 je oko 250 evra

Van mreže vatrogasac

• Moderator
  • Forum pomocnik
  • *

« Odgovor #49 poslato: 31.03.2009. 01:00:05 »
Crv od rutera pravi botove
T Portal 30.03.2009 07:27

Identificiran je crv koji može preuzeti kontrolu nad nekim DSL modemima i usmjerivačima, što u praksi može biti vrlo neugodno

Istraživači tvrtke DroneBL pronašli su crv imena psyb0t koji može napasti i preuzeti kontrolu nad usmjerivačima (routerima) ili DSL modemima/usmjerivačima, prije svega one koji koriste operativni sustav Linux Mipsel i imaju slabu lozinku. Nakon preuzimanja kontrole nad uređajem, njegovom vlasniku je blokiran pristup.

Identificirano je već preko 100.000 usmjerivača botova koji su korišteni za DDoS napade. Posebna opasnost pri ovakvom preuzimanu jest činjenica da će korisnik teško primijetiti da je njegov usmjerivač postao nečiji bot. Usmjerivači se uglavnom jednom postave i ne diraju jer korektno obavljaju svoj posao, zaraženi usmjerivač će nastaviti odrađivati svoj posao i mogu proći mjeseci prije nego što vlasnik shvati da više nije sve pod njegovom kontrolom.

Van mreže vatrogasac

• Moderator
  • Forum pomocnik
  • *

« Odgovor #50 poslato: 31.03.2009. 01:02:49 »
Vuzix - menja pogled u realnost
Mondo 30.03.2009 08:53

Kompanija Vuzix je poznata po zanimljivim uređajima koji menjaju pogled u realnost, daju novi uvid u 3D svet i omogućavaju interesantniji način prikaza video sadržaja i fotografija.

Ovoga puta Vuzix je predstavio Augmented Reality Accessory Kit za VR920 displej koji se nosi oko glave (nešto poput 3D naočara).

Paleta dodataka uključuje CamAR - USB kameru koja je dizajnirana da prati objekte i poziciju korisnika u trodimenzionalnom svetu, potom PhasAR - bežični kontroler u relanom vremenu.

Primer kako ova tehnologija funkcioniše: zamislite da čitate knjigu koja je povezana sa programom VR920 uređaja, dok čitate slike se pojavljuju i dopunjavaju tekst stvarajući kompletan i uverljiv utisak realnosti.

Ovi dodaci za VR920 uređaj u prodaji će se naći početkom

Van mreže vatrogasac

• Moderator
  • Forum pomocnik
  • *

« Odgovor #51 poslato: 31.03.2009. 01:32:16 »
Alo Požega,da li se čujemo?
Tanja Ilijazovic VOX magazin 27.03.2009 11:22

Istraživanja pokazuju da ljudi stvarno čuju oko 30% onoga što slušaju. Koliko puta vam se desilo da vas neko sa kim razgovarate sluša a pritom ne čuje u potpunosti šta želite da kažete. Za većinu ljudi slušanje je pasivna aktivnost i vrlo često vlada zabuna oko glagola slušati i čuti. Istraživanja pokazuju da ljudi stvarno čuju oko 30% onoga što slušaju . Aktivno slušanje zahteva koncentraciju, saosećajnost i zainteresovanost za sagovornika kao i temu o kojoj priča.

„ Slušajući druge izgleda nam da svaka deseta reč koju čujemo ima veze sa nekim našim mislima i sećanjima. Stoga, umesto da pažljivo slušamo svog sabesednika i da nastojimo da njegovim rečima nađemo dublji smisao pravo značenje, mi volimo da prekidamo njegov govor i da sami počinjemo da pričamo. A to znači da sa što više reči sve manje kazujemo. Umesto da sakupljamo tuđa zrna, mi rasipamo sopstvenu plevu “ – Ivo Andrić.

Svesni smo da je kad razgovaramo s ljudima, posebno nama dragim i važnim osobama, bitno da slušamo a pri tom i čujemo šta nam druga strana želi reći , čak se i sami osećamo nezadovoljni kada to izostaje. Međutim, vrlo često u životu pokazujemo suprotno: nespremnost da čujemo jedni druge. Postavlja se pitanje zašto je slušati ali i čuti i drugoga toliko teško ? Šta je to što nas sprečava da se posvetimo jedni drugima tokom razgovora ? Šta je, i kako u stvari izgleda pravo slušanje ?

„ Teško nam je da slušamo druge onda kada mislimo da moramo sasvim da odustanemo od sebe i da se pretvorimo u uho i onda kada ni najmanje nismo spremni da odustanemo od sebe. Dobar slušalac je u kontaktu sam sa sobom, što znači da je svestan sebe i da daje sebi vreme i prostor da se zapita: Kako sam ja dok slušam ovu osobu?; Šta osobi koju slušam u stvari treba od mene?; Šta ja osećam dok mi ona priča?; Da li sam ja razumela to što sam čula? Da bismo mogli da budemo u kontaktu sa nekim ko je došao da ga saslušamo, prvo moramo da budemo u kontaktu sami sa sobom”, kaže psihoterapeut Snežana Anđelić.

Problem u međuljudskim odnosima često predstavlja neproveravanje onoga što smo rekli i onoga šta smo čuli. Često se ljudi raspravljaju oko toga šta su rekli i ubeđuju drugog da su baš to rekli i nije im jasno kako je moguće da je neko to drugačije razumeo. Kada smo svesni načina na koji slušamo i razumevamo, onda ćemo lakše podnositi nesporazume i ispravljati zablude. Kada smo gladni naše uho će postati osetljivo na sve reči koje simbolizuju hranu. Kada smo tužni i najsmešniju komediju ćemo doživeti kao tragediju. Kada smo srećni i dobro raspoloženi, svaka tragedija će nam izgledati kao mačji kašalj. Dok slušam, aktivno sam uključena i proveravam šta sam čula. To radim zato što sam svesna da dok slušam drugog, ja ga slušam kroz: svoje životno iskustvo, uverenja, predstave o životu, predrasude, ubeđenja i verovanja.

Naše slušanje je uvek obojeno onim ko smo mi. Kada zamolite tri slušača, da slušaju priču jedne osobe, i zatim ih pitate šta su čuli, dobićete tri različita odgovora. To nam govori da ne postoji objektivno slušanje, ono je uvek subjektivno. Svesni toga, nastojimo više da utvrdimo da li je ono što smo čuli od osobe koju slušamo istinito ili ne, dajući joj time šansu da nas ispravi. Takođe proveravamo kako su drugi čuli nas. Kada nam ljudi govore, oni u glavi imaju predstavu o tome šta bi želeli da kažu ali tokom verbalizacje često dolazi do zabune zato što nije uvek lako verbalizovati ono što osećamo i što smo doživeli. „ Važno je da budemo strpljivi i da osobi damo dovoljno podrške da bi ona mogla da iskaže ono što je želela da podeli sa nama, dodaje dr Andjelić.

„ U psihoterapiji slušanje je značajan deo našeg rada. Pri tom mislim na aktivno slušanje, metod slušanja koji usmerava i pomaže osobi da ona, od toga što je ja slušam ima konstruktivne koristi za dalji zdrav razvoj ličnosti. Verovatno vam se dešavalo da sretnete ljude koji kad god vas vide pričaju jednu te istu priču, uvek od početka. To mogu da rade satima. Od vas očekuju da ih strpljivo, verno i odano slušate i da ništa ne pitate i ne sugerišete. Ako poslušno slušate, vi time podržavate njihovu patologiju i umesto da im pomognete, vi im svojim slušanjem odmažete. Slušanje je konstruktivno samo kada iz njega proizađe novi put ka oslobađanju od problema zbog kog smo imali potrebu da nas neko sluša. Slušaoci su od koristi osobi koju slušaju kada su: aktivno uključeni u slušanje, svesni sebe, svesni svojih ograničenja, sposobni da daju i primaju i kada provеravaju šta su čuli i kako je osoba čula njih”, zaklju č uje dr Anđelic.

Ukoliko se odlučite da počnete aktivnije da slušate svoje sagovornike evo nekoliko praktičnih saveta koji mogu pomoći.

“Zadržati zevanje kada vam se zeva; ne osvrtati se neprekidno oko sebe; truditi se maksimalno da ne upadate u reč kada je u pitanju nešto važno, a ako želite da se suprotstavite, onda to učinite delikatno. Ne preterujte sa klimanjem glavom kako biste pokazali da obraćate pažnju, ne ubacujte se svaki čas sa "Naravno!", "Imaš pravo!", "Tako je!"; to je pre dokaz da zapravo ne slušate sagovornika i on će se zbuniti i iznervirati” – Bonton, B. Delakaza, L. Sartirana, M. Marić.

Često se poruka koja dolazi iz srca ne krije u izgovorenim recima nego u sadržaju samih reči, tako da usredsređenost na sam sadršaj i poruku koju izgovorene reči nose može pomoći da se uvidi šta osoba zapravo želi da kaže.

Istraživanja pokazuju da ljudi u razgovoru zauzimaju sličan položaj tela kao i sagovornik ako se s njim slažu ili imaju pozitivan stav prema njemu. Svako naginjanje prema osobi pokazuje zainteresovanost ili zabrinutost, a odmicanje distanciranost i sigurnost u sebe. Istraživanja takođe pokazuju da se manje od 10 % komunikacije odvija preko izgovorenih reči i da je govor tela veoma bitan u komunikaciji.

Veoma snažno sredstvo u komunikaciji jeste pogled ili kontakt očima . Psiholozi kažu da su oči najmoćnije sredstvo komunikacije i da jedan pogled može da napiše knjigu, a Sveto pismo kaže da su oči prozori duše, i treba da se gledamo u oči kako bismo videli šta se događa u srcu druge osobe.

Iskrenost predstavlja prvi uslov komunikacije i najbolje je slediti pravilo „Budi ono što jesi”, jer zahteva najmanje pravila. Zato i ne pokusavajte da glumite iskrenog slušaoca, poštenije je reći da trenutno niste prava osoba za to.

Ovladati umećem slušanja ne znači ćutati tokom čitavog razgovora. Uglavnom su se prava pitanja pokazala kao najbolji doprinos da se SLUŠANJE nastavi i da osoba sa kojom pričate oseti da je „ pratite “ u razgovoru. Pitanja koja pokazuju interesovanje za temu i samu osobu sa kojom pričate mogu i te kako da potpomognu da se sam razgovor odvija u dobrom pravcu, ali isto tako i vama da zadržite koncentraciju ako se radi o dugim razgovorima koji zahtevaju punu pažnju.

U čemu se prepoznajete :

1) PSEUDOSLUŠANJE – osoba se usre dsredi na govor, ali ne sluša

2) JEDNOSLOJNO SLUŠANJE – primanje samo jednog dela poruke, dok se drugi zanemar uje

3) SELEKTIVNO SLUŠANJE – slušanje samo onoga što osobu zanima

4) OTIMANJE RE Č I – sluša lac nastoji da što više govori

5) SLUŠANJE U ZASEDI – slušanje radi napada na sagovornika

6) PRAVO SLUŠANJE – nastojanje da se obuhvati sve ono što govornik želi reći ; dobronamerno je i nije o dbrambeno , nego traži „istinu koja oslobađa “

Tanja Ilijazović

Van mreže vatrogasac

• Moderator
  • Forum pomocnik
  • *

Odg: razne zanimljivosti
« Odgovor #52 poslato: 01.04.2009. 13:06:45 »
Sunčanje preko monitora
RTS 01.04.2009 07:05

Engleski vebsajt na kojem se korisnicima tvrdi da mogu da pocrne preko svojih monitora, za samo dva meseca je posetilo više od milion naivaca željnih tamnog tena.

Ljudska naivnost zaista nema granica!

To je još jedanput dokazala engleska internet stranica Computertan.com, čija je baza fondacija "Skcin" iz Notingema, na kojoj se posetiocima nudi da u roku od 5 minuta pocrne i dobiju boju koja će im trajati cele godine.

Sve što treba da urade je da skinu softver koji će njihovim monitorima "omogućiti da proizvode ultraljubičaste zrake". Na kraju sledi razočarenje! Idemo redom.

Fondacija "Skcin", osnovana u znak sećanja na Karen Kliford, stanovnicu engleskog grada Notingema koja je 2005. umrla od raka kože, otvorila je stranicu da bi promovisala dobrotvorni rad za obolele od ove teške bolesti.

Kada korisnik uđe na ovaj "lažni" vebsajt, pojavljuje se jedna mlada dama koja "reklamira" novu revolucionarnu tehnologiju za sunčanje preko monitora, a sa desne strane se nalazi polje koje omogućava pristup besplatnom prvom tretmanu.

Ako se, kao većina Britanaca, upecate i "zaletite" na tu opciju, ona ista mlada dama će vam dati instrukcije, sledi automatsko podešavanje vašeg ekrana i pred vama se pale uredno poređane UV lampe, iste kao u solarijumu. "Sunčanje" može da počne!

Ali... posle 10-tak sekundi na monitoru se pojavljuje poruka: "Ne dajte da vas lažu - izlaganje UV zracima će vas ubiti!".

Zatim slede upozorenja o opasnosti od raka kože, bolesti od koje svakog dana u Velikoj Britaniji umre petoro ljudi.

U fondaciji, osnovanoj od strane rodbine Karen Kliford, su oduševljeni uspehom stranice na kojoj se samo u prvih 24 sata "sunčalo" 30.000 ljudi, a od 3. februara, kada je otvorena, do danas, više od milion.

Njen suprug Ričard kaže da je teško poverovati u toliku naivnost ljudi i dodaje da su se mnogi žalili kada su videli da nisu pocrneli.

Portparol "Skcin"-a je dodao: "Ovo je zapanjujuć odziv i nesumnjivo će pomoći da se skrene pažnja na opasnost od raka kože u našoj zemlji. Cilj je da ljudi postanu svesni posledica koje donosi prekomerno izlaganje suncu, sa akcentom na edukaciji koja može biti presudna u otkrivanju bolesti u ranoj fazi".

Izvor

Van mreže vatrogasac

• Moderator
  • Forum pomocnik
  • *

« Odgovor #53 poslato: 01.04.2009. 13:11:05 »
Britanka pomoću Googlea uhvatila muža u varanju
Jutarnji.hr 01.04.2009 06:46

Bijesna Britanka odlučila je nazvati odvjetnika za razvode nakon što je sasvim slučajno, koristeći Google View Street (pogled s ulice), automobil svog supruga vidjela parkiran pred kućom druge žene, piše britanski The Sun.

Iako je muž tvrdio da je otišao izvan grada na poslovni put, Britanka je koristeći najnoviju Googleovu aplikaciju primijetila poznat Range Rover pred kućom svoje najbolje prijateljice. Terenac je prepoznala bez problema jer se suprug često volio hvaliti 'nabrijanošću' svoje 'mrcine'.
Ovaj nevjerni Britanac nije jedini muž uhvaćan na djelu pomoću kontroverznog Googleovog programa koji omogućuje 'hodanje po ulicama' brojnih svjetskih metropola

- Pričao sam s prijateljem o slučaju Google Range Rovera kada mi je jedan drugi kolega, također odvjetnik za razvode,  rekao kako i njegova tvrtka ima sve više takvih slučajeva. Ljudi bivaju uhvaćeni na Googleu - objašnjava odvjetnik Mark Stephens.

Stručnjak za razvode Stephens dodaje kako će suprugovi odvjetnici na sudu vjerojatno pokušati objasniti da je njegovo praćenje bilo napad na njegovu privatnost. No, svejedno bi mogao ostati bez braka, ali i dragocijenog Range Rovera.

Od svojeg pokretanja Google Street View je zaprimio velik broj pritužbi ljudi koji su 'uhvaćeni' kamerom te koji žele da im se lice zamuti ili da ih se u potpunosti obriše.

Google je naravno poštovao neke od zamolbi. Među 'spašenima' su muškarac koji ponosno napušta seks dućan te vladin dužnosnik koji je pripalio cigaretu odmah pored zanaka zabranjenog pušenja.

Izvor

Van mreže vatrogasac

• Moderator
  • Forum pomocnik
  • *

« Odgovor #54 poslato: 01.04.2009. 13:16:51 »
Veštački mozak koji radi 100.000 puta brže od ljudskog
24 sata 01.04.2009 06:31

Međunarodni tim stručnjaka uspeo je da u Hajdelbergu u Nemačkoj stvori silicijumski čip koji funkcioniše kao ljudski mozak. Sa 200.000 neurona, povezanih sa oko 50 miliona sinaptičkih veza, čip oponaša ljudsku sposobnost učenja, bolje nego ijedan uređaj do sada

Iako ima samo delić ukupnog broja neurona prosečnog ljudskog mozga, njegov dizajn omogućuje nadogradnju - kaže fizičar Karlhajc Mejer sa Univerziteta u Hajdelbergu, ujedno i koordinator projekta FACETS (Fast Analog Computing with Emergent Transient States).
Stručnjaci se nadaju da će kopiranje strukture mozga omogućiti izgradnju novih moćnih računara, ali i bolje razumevanje toga kako mozak funkcioniše.
Naučnici su i ranije pokušavali da simuliraju rad nervnog sistema. Jedan od takvih projekata je i švajcarski „Blu Brain“, koji je koristio ogromne biološke datoteke kako bi u IBM-ovom superračunaru što realističnije oponašao rad mozga.
FACETS-ov tim, međutim, tvrdi da ne želi da simulira, već da kreira neurone u kojima će se odigravati iste električne aktivnosti kao u pravim biološkim stanicama. Neuronski krug sastoji se od stotinjak komponenata, dok je za sinapse potrebno samo dvadesetak. Međutim, kako njih ima mnogo više, one zauzimaju najveći deo sistema.
Prema hajdelberškom timu, prednost ovakvog hardverskog pristupa je u tome što se njime mogu verno kopirati strukture poput one koju ima mozak. Takođe, on može da radi 100.000 puta brže od ljudskog mozga.
- U mogućnosti smo da simuliramo celi dan u samo jednoj sekundi - kaže Karlhajnc.
Naučnici priznaju da projekat ima određena ograničenja. Naime, u ovakvom veštačkom mozgu ne mogu da se podražavaju neki uslovi u kojima mozak deluje, poput uticaja droga na percepciju.
FACETS-ov tim planira da kreira superčip s milijardu neurona i 1.013 sinapsi.

Izvor

Van mreže vatrogasac

• Moderator
  • Forum pomocnik
  • *

« Odgovor #55 poslato: 01.04.2009. 13:19:36 »
Gasi se „Enkarta
Blic 01.04.2009 07:20

Iako se u službenom saopštenju iz tabora „Microsofta“ to ne navodi, sasvim je jasno da je za gašenje svih segmenata enciklopedije „Encarte“ glavni krivac „Wikipedia“.

- Veb-stranice „MSN Encarte“ gasimo 31. oktobra, s izuzetkom onih u japanskoj verziji koje će zatvoriti svoja vrata 31. decembra. Isto tako, softverska rešenja „Encarta Premium“ neće biti u prodaji posle juna 2009. godine - piše na službenim stranicama „Encarte“.
„Korisnici danas imaju drugačiji pristup kada je reč o traženju podataka. Zato i gasimo ‘Encarte’“, izjavili su u „Microsoftu“. Tačnije, problem je u „Wikipediji“. Poređenja radi, na engleskoj verziji „Wikipedije“ nalazi se skoro tri miliona zapisa, dok je „Encarte“ nudila tek nešto više od 40.000.

Van mreže vatrogasac

• Moderator
  • Forum pomocnik
  • *

« Odgovor #56 poslato: 03.04.2009. 02:03:02 »
Conficker - prvoaprilska šala ili ne?
Mondo 02.04.2009 09:12

Stručnjaci širom sveta pomno prate razvoj situacije povodom pretnje informatičkim virusom nazvanim Conficker koji je trebalo da počne da deluje od 1. aprila.

Opasni virus je trebalo prvo da zahvati istočni deo zemljine kugle i da se polako širi ka zapadu.

"Avioni neće padati, a internet se neće raspasti", izjavio je Pol Ferguson, stručnjak za informatičke pretnje u kompaniji Trend Micro.

"Velika je nepoznanica šta će uraditi oni koji se kriju iza Confickera. Sa toliko računara pod njihovom kontrolom, stvar je dosta zastrašujuća. Jednim klikom miša, mogli bi da narede šta god požele hiljadama mašina", kazao je on.

Zasad, međutim, strahovanja da bi Conficker mogao da izazove haos pokazala su se neosnovana. Stručnjaci ipak smatraju da treba sačekati najmanje nedelju dana da bi se videle prave razmere Confickerovog napada.

Pojedini tvrde da će virus biti veoma uporan i da će u najmanju ruku uticati na protok na mreži.

Američka kompanija Microsoft, čiji je softver jedina meta ovog virusa, već je obećala nagradu od 250.000 dolara onom ko pomogne da se otkriju njegovi tvorci.

Conficker, poznat i pod imenom Downadup virus sposoban da se reprodukuje, koristi mreže ili računare čiji sistemi za odbranu od virusa nisu obnovljeni u skorije vreme.

Virus je programiran da danas mutira i da postane gotovo nezaustavljiv. To je počeo da radi kada su neki zaraženi računari prešli na današnji datum, 1. april.

Grupa stručnjaka koja prati aktivnosti na Internetu u Aziji i Evropi saopštila je, dok je u Americi tek započinjala noć, da virus ne radi ništa drugo osim da jača.

Programiran da pod kontrolu stavi 250 Internet sajtova na dan, danas je počeo da pravi dnevne liste od 50.000 sajtova, dostižući oko 500 sajtova na dan, kažu stručnjaci.

Virus, prisutan u blizu dva miliona računara u svetu, zasad još nije dobio specifične instrukcije.

"Negde postoji napunjen pištolj koji čeka da neko povuče obarač", upozorio je Ferguson.

Američka federalna policija (FBI) saopštila je juče da radi sa ministarstvom unutrašnje bezbednosti i drugim američkim agencijama na identifikaciji Confickera i ublažavanju njegovog dejstva.

FBI je upozorio građanstvo o potrebi preduzimanja svih neophodnih mera radi zaštite kućnih i poslovnih računara.

Conficker, otkriven prvi put u novembru 2008, može da inficira računare putem Interneta ili USB-a. Jednom instaliran, virus gradi odbranu koju je teško probiti.

Virusi mogu da kradu podatke ili da preuzmu kontrolu zaraženih računara, pretvarajući ih u "zombi" mašine, članove tzv. "botnet-a", mreže opasnih računara u službi informatičkih pirata.

Van mreže vatrogasac

• Moderator
  • Forum pomocnik
  • *

« Odgovor #57 poslato: 03.04.2009. 07:23:00 »
Muž ubio ženu zbog PlayStationa
Jutarnji.hr 03.04.2009 06:53

Britanac je na smrt izbo svoju suprugu nakon što ga je izbacila iz spavaće sobe te se zaključala u nju kako bi mogla provoditi noći u igranju Sonyjevog PlayStationa, piše Daily Mail.

Malcolm Palmer, 62-godišnji Britanac, nasrnuo je majku svoje troje djece nakon što je postala ovisna o danonoćnom igranju video igre Grand Theft Auto na popularnoj Sonyjevoj konzoli.

Jadni je muškarac bio prisiljen spavati na kauču u dnevnoj sobi jer je njegova 46-godišnja Carol Cannom po cijele noći ostajala budna igrajući se pred 93 centimetara velikim televizorom kojeg je kupila za spavaću sobu kako bi još više uživala u virtualnom svijetu.
On je također igrao GTA, no 'smio' je uživati samo do ponoći nakon čega bi njegova supruga sjedala pred ekran i ne micala se do ranojutarnjih sati.

- Carol se vrlo brzo 'navukla', a Malcolm je postajao vrlo nesretan zbog količine vremena koje njegova žena provodi igrajući PlayStation - izjavio je John Pini, tužitelj na Lincoln Crown sudu.

Velika odsutnost partnerice natjerala je Palmera u sumnju kako ga njegova žena vara te je jednostavno 'pukao'. Ušao je ljutito u spavaću sobu i pitao je što misli da radi. Međutim, Carol je tada već bila u potpunosti odsjećena od stvarnog svijeta te mu je naredila da se odseli do kraja studenog prošle godine ili više nikada neće vidjeti njihovo troje djece.

Te ju je večeri Palmer napao s dva noža, nanjevši joj dvadesetak ubodnih rana na prsima. Ubojstvu je svjedočio njihov sin James koji je pozvao policiju, no otac mu je istrgnuo slušalicu iz ruku.

- Žao mi je. Mislim da sam ju ubio - mirno je izjavio Palmer preko telefona.

Palmerov branitelj Timothy Spencer sudu je objasnio kako uzrok ove tragedije leži u kupnji PlayStationa kojeg je Carol postala potpuno asocijalna. Malcolm Palmer je priznao svoj zločin i čeka završetak suđenja koje bi trebalo danas završiti.

Van mreže vatrogasac

• Moderator
  • Forum pomocnik
  • *

« Odgovor #58 poslato: 03.04.2009. 07:25:20 »
Rupetina na cesti progutala Volkswagen Golf
SveVesti 02.04.2009 08:42

Da ukrajinske ceste ne spadaju među najsigurnije u Evropi, znali smo i pre. Sad za to imamo i dokaz

Ovo što vidite na fotografijama koje donosimo u nastavku je Volkswagen Golf koji je propao u rupetinu na cesti.

Premda ne raspolažemo detaljnijim informacijama o nemilom i prilično bizarnom incidentu, verojatno je da je došlo do pucanja vodovodne cevi ispod površine, što je u konačnici dovelo do urušavanja ceste.

Nasreću, u incidentu niko nije stradao, a vozač se iz automobila uspio izvući kroz zadnje staklo.

Van mreže vatrogasac

• Moderator
  • Forum pomocnik
  • *

« Odgovor #59 poslato: 03.04.2009. 07:28:06 »
Stvorena najcrnja materija u galaksiji
Jutarnji.hr 03.04.2009 07:09

Znanstvenici su stvorili najcrnju stvar na svijetu, a vjerojatno i u galaksiji. Ploča karbonskih nanocijevi toliko je crna da u svojoj blizini 'zarobljava' gotovo sve fotone svih valnih duljina svjetlosti.

Tvar upija između 97 i 99 posto energije valnih duljina koje mogu biti izmjerene ili pretpostavljene. Ovo je najbliže što su znanstvenici ikad došli u stvaranju takozvanog crnog tijela, teorijskog stanja savršenog upijanja. Najsličniji primjer takvog stanja bila bi crna rupa.
Materijal, što su ga opisali japanski nanotehnolozi u monografiji 'Radovi Nacionalne akademije znanosti' (PNAS), načinjen je od plosnate mreže vertikalno posloženih karbonskih nanocijevi. Fotoni koji nisu odmah upijeni bivaju odbijeni od jedne nanocijevi prema drugoj koja ih zadržava.

Ova se interakcija ponavlja sve dok sva preostala svjetlost nije kompletno apsorbirana u 'šumi nanocijevi' (SWNT forest). Za obično oko, materijal se čini savršeno ravnim, a u praksi je zapravo ploča 'dubokih rupa'.

Za usporedbu, najcrnja boja ili presvlaka upija između 84 u 95 posto sveg svjetla. Znanstvenici vjeruju kako bi se novo otkriveni materijal mogao najviše iskoristiti u proizvodnji solarnih ploča ili za prikupljanje topline u ledenom vakuumu svemira.

Izvor