Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

24.04.2026. 18:30:11
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Povla?enje proizvo?a?a plo?a?  (Pročitano 1992 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže panter666

• Globalni moderator
  • Super clan
  • *
  • Like: +36/-0
  • Pol: Muškarac

Povla?enje proizvo?a?a plo?a?
« poslato: 12.01.2009. 18:08:26 »

Potpredsjednik MSI-ja Henry Lu tvrdi kako u narednim godinama možemo očekivati povlačenje jednog od četiri najveća proizvođača matičnih ploča s tržišta. Riječ je pored MSI-ja, o Asusu, Gigabyteu i Elitegroup Computer Systemsu (ECS), a glavni uzrok ovakvih procjena je ograničeno širenje na tržište.

Isporuke su već sada dosegle gornji limit i proizvođači više nemaju mnogo prostora za širenje na ostala tržišta. Uz sve veću popularnost prijenosnika, isporuke matičnih ploča i grafičkih kartica padaju još od trećeg kvartala prošle godine. Povlačenje manjih proizvođača s tržišta će velikim igračima dati dovoljno prostora za naredne tri godine. No nakon toga bi jedan od navedene četvorke morao odstupiti ukoliko ostali žele poslovati u pozitivi.

Tvrdnje potkrepljuju i uglavnom manje isporuke u prošloj godini od planiranih 20-tak milijuna matičnih ploča. Asus je isporučio 21 milijun bez porasta profita, Gigabyte 19 milijuna (cilj 20), a MSI značajno manjih 16 milijuna od planiranih 20. Kompanijine prihode od očekivanih 3 milijarde dolara su izvukle velike isporuke prijenosnika i netbooka. ECS je, poput Asusa, uspio zadržati planirane isporuke od 21 milijun matičnih ploča u 2008. godini.