Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

27.06.2026. 20:45:18
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Kišobran koji ne morate držati  (Pročitano 2192 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Exxxyyy

• VIP
  • Super clan
  • *
  • Like: +28/-2
  • Pol: Muškarac
  • LoCo IbIzA

Kišobran koji ne morate držati
« poslato: 19.11.2008. 21:27:53 »
Kišobran koji ne morate držati

Iako izgleda kao dio svemirske opreme, ova spravica je ipak namijenjena zemaljskim vremenskim prilikama, prije svega za čuvene kišne dane na britanskim otocima.

Riječ je, zapravo, o prvom kišobranu koji ne morate držati. Zove se "nabrela" i veoma je praktičan, ne samo zato što su vam ruke slobodne nego i zato što ga vjetar neće izokrenuti u najnezgodnijem trenutku. Njegov dizajner Alan Kofman došao je na ideju da konstruiše tu zanimljivu spravicu posmatrajući kako se ljudi natovareni kesama i torbama, bore s ambrelama po jakom vjetru.

"Svi znamo da se kišobrani redovno izvrću na vjetru. Zato sam odlučio da otklonim taj nedostatak", kaže on. "Nije mi bila namjera da nešto izmislim: jednostavno sam zapazio problem i riješio ga".

Ovaj 45-godišnji bivši profesionalni teniser, potrošio je šest godina na usavršavanju "nabrele".

Napravljen je od najlona s aluminijskim žicama, a providna kupola je od termoplastičnog poliuretana. Lagan je, teži samo kilogram i 300 grama, a otvara se pritiskom na dugme. Nosi se na ramenu i košta, za sada, 30 funti (39 eura).

Pored toga što štiti od kiše, vlasniku "nabrele" je toplo ispod njegove providne kupole. A kako ne morate da je držite, lako možete ćaskati mobilnim telefonom ili voziti bicikl dok slušate lagano dobovanje kišnih kapi iznad glave.

Kofman poručuje potencijalnim kupcima da ih ne zbunjuje pomalo čudan izgled njegovog izuma. "Kad ste napolju po ružnom vremenu, niko vas zapravo ne gleda. Svi samo žure da što prije stignu kud su krenuli". Zato prije svega treba da imate na umu da se u takvim situacijama ne maltretirate i ne smrzavate. "Nabrela" je pravo rješenje.