VLADIX SAT forum

I sve što život nosi => Svijet automobila => Temu započeo: trucker 02.02.2009. 22:15:54

Naslov: Struja iz amortizera
Poruka od: trucker 02.02.2009. 22:15:54
Nakon uspješnog proboja sustava tzv. regenerativnog kočenja u svakodnevnu primjenu na red će, čini se, uskoro doći i amortizeri koji će se osim stabiliziranjem karoserije baviti i proizvodnjom električne energije.

(http://www.autosport.hr/images/stories/news/2009/02/02amorv.jpg)

Znanstvenici sveučilišta Tufts razvili su sustav koji obične amortizere koristi kao dodatne generatore električne struje. Neizbježno i stalno pomicanje amortizera tijekom vožnje dovoljno je za generiranje električne energije koja se zatim može pohraniti u akumulatore ili se koristiti u posebnim situacijama. Na sličnom načelu generiranja i pohranjivanja električne energije djeluju i sustavi koji za proizvodnju struje koriste kočnione sustave.
Posebno konstruirani amortizeri sadrže osnovne elemente svakog elektromagnetskog generatora u kojem se uslijed linearnog gibanja elemenata generatora sijeku magnetske silnice te nastaje električna energija. Jedna je američka prijevoznička kompanija već licencirala novu tehnologiju i planira je primijeniti na testnoj floti kamiona pokretanih elektromotorima tijekom ove godine.

Uvjeren sam da bi amortizeri-generatori na našim cestama sasvim sigurno proizvodili ogromne količine struje obzirom na stanje velikog dijela prometnica.