VLADIX SAT forum

I sve što život nosi => Svijet automobila => Temu započeo: trucker 22.06.2009. 08:22:01

Naslov: Holden razvija novi efikasniji LPG sustav
Poruka od: trucker 22.06.2009. 08:22:01
(http://www.automobilija.net/pandora/slike/galerije/5_46_1245628437.jpg)
Australski proizvođač automobila HSV razvija novi sustav za ubrizgavanje LPG koji bi povećao performanse motora tokom sagorijevanja ovog trenutno najjeftinijeg pogonskog goriva, a novi sustav nazvan je LPi.

Holden Special Vehicles (HSV), australski proizvođač automobila u vlasništvu General Motorsa, izjavio je za australski časopis Australia’s Drive da radi na razvoju naprednog LPG sustava koji će davati performanse kakve daje motor kada koristi benzin kao gorivo. Kako je LPG u većini zemalja svijeta dvostruko jeftiniji u odnosu na benzin, jasno je koliko bi novi LPG sustav mogao biti koristan, osobito ako bi se primjenjivao i izvan granica Australije.

Novi LPG sustav je nazvan LPi (Liquid Propane Injection) i sastoji se od osam ubrizgavača smještenih pokraj ulaznih kanala za ubrizgavanje V8 motora. Pumpa unutar LPG spremnika tlači gorivo i šalje ga u ubrizgavače koji ga ubrizgavaju u motor u tekućoj kapljevitoj fazi. U tekućem obliku, smjesa zraka i goriva može se preciznije pomiješati što povećava efikasnost i podiže snagu. Trenutni LPG sustav ubrizgava gorivo u plinovitoj fazi što je puno teže miješati sa zrakom u ispravnom omjeru.

Postoje i druge prednosti korištenja LPG-a kao pogonskog goriva, jer kod izgaranja LPG-a nastaje manje CO2 i LPG ima veći oktanski broj nego benzin. S druge strane, LPG nema jednaku kalorijsku vrijednost kao benzin što znači da se sa istom količinom može priječi manja kilometraža. LPG je također često nedostupan pošto ga ne poslužuju na slabije opremljenim benzinskim stanicama.

(http://www.automobilija.net/pandora/slike/galerije/5_46_1245628383.jpg)

(http://www.automobilija.net/pandora/slike/galerije/5_46_1245628332.jpg)