Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

29.03.2024. 06:30:16
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Google Chromebook  (Pročitano 2295 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže panter666

  • Globalni moderator
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 2025
  • Like: +36/-0
  • Pol: Muškarac

Google Chromebook
« poslato: 04.06.2011. 21:37:21 »


Pre više od godinu dana, Google je najavo ambiciozni projekat za kreiranje nove klase uređaja koju bi pokretao operativni sistem baziran na Chrome pretraživaču ove kompanije.
Mnogo meseci u toku kojih su očekivanja rasla je prošlo i Google je konačno uklonio veo tajne sa svojih prvih Chromebook računara na svojoj razvojnoj konferenciji koja je održana pre dve nedelje. Uprkos tome što je Google neke stvari načinio dobrim, cene koje su za Chromebook računare najavile kompanije Samsung i Acer koje će ih proizvoditi su te koje kvare kompletnu priču.

Krajem prošle godine, Google je poslao pojedinim programerima prototipove računara koje je nazvao Cr-48. Kompanija je načinila neke impresivne promene od kako su ovi eksperimentalni računari isporučeni. Kao prvo, tu je sada matični fajl sistem koji omogućava korisnicima da se udalje od Web pretraživanja koje je u srcu Chrome OS doživljaja.


Na primer, korisnici mogu da izvršavaju tradicionalne zadatke kao štu su uključivanje USB flash drive-a ili digitalne kamere i zatim kopirati ili pregledati fajlove sa ovih uređaja. Međutim, pretraživač fajlova koji je Google dizajnirao je veoma osnovan i izgleda kao da je isporučen sa recimo Windows-om 3.1 pre mnogo godina. Google je takođe uključio i osnovni media plejer za audio i video sa naglaskom na „osnovni“.

Teško je pretpostaviti da bi korisnici mogli da usvoje neke ovakve alate kada se jedanput sretnu sa znatno bogatijim ponudama kao što su iTunes ili Windows Media Player. Slično kao i Cr-48, novi Chromebooks računari kompanija Samsung i Acer izgledaju slično kao laptop računari. Ovo bi mogla da bude greška. Korisnici imaju određena očekivanja od laptop računara, očekivanja koja bi teško mogla da budu zadovoljena od strane Chrome OS baziranih računara.

Kada je hardver u pitanju, Samsung će ponuditi 12“ WiFi modele za $449 kao i verziju sa 3G podrškom za dodatnih $50. Oba modela koriste baterije za koje Samsung tvrdi da mogu dao obezbede ceo dan rada. Acer-ov proizvod je manji, dijagonale ekrana 11“ i nudi se po početnoj ceni od $349. Njegova baterija je sertifikovana na 6.5 časova. Za poslovne korisnike i za edukazivno tržište, Google će ponuditi prodajni model baziran na trogodišnjem ugovoru.

Cena će biti fiksna, ali ukoliko se ugovor prekine ranije plaća se kompletan iznos. Međutim, da se vratimo na cenu za korisnike. Da li je $350 atraktivno za Chrome OS doživljaj? Za taj novac možete kupiti pristojan Windows laptop koji je u mogućnosti da pokrene Chrome Web pretraživač i da nudi mnogo više, kao što su hiljade bogatih aplikacija koje jednostavno ne mogu da budu isporučene preko Web pretraživača.

Takođe, možete potrošiti sličnu količinu novca za media tablet kao što je iPad, čiji potpuno drugačiji računarski doživljaj je poboljšan bogatim ekosistemom matičnih aplikacija. Očigledno je da bi ne mali broj korisnika koji kupe Chromebook računar od njega očekivalo upravo ovo što nudi čak i jeftini Windows laptop računar, što bi moglo da izazove veliko razočarenje korisnika.

Možda je najveća prednost Chromebook računara funkcija koju on zapravo ne poseduje, a to je skladištenje podataka. Naravno, ovakav računar podatke skladišti u okviru cloud-a pa je pred korisnicima bezbroj opcija za skladištenje različitih sadržaja.

Uz sve pluseve i minuse čini se da ipak će Chromebook računari biti više promašaj nego uspeh za kompaniju Google. Da je nijihovo pojavljivanje usledilo ranije, pre kompletnog ludila sa tablet računarima, možda bi imali više uspeha, ali ovako dosta je diskutabilno da li će taj uspeh uslediti.