Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

17.12.2018. 08:13:13
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Opera predstavila novi razvojni alat  (Pročitano 1103 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže panter666

  • Globalni moderator
  • Super clan
  • *****
  • Poruke: 2025
  • Like: +36/-0
  • Pol: Muškarac

Opera predstavila novi razvojni alat
« poslato: 07.05.2011. 16:13:14 »


Norveška softverska kompanija Opera Software predstavila je Dragonfly, razvojni i alat za debugovanje koji je integrisan u njihovim pretraživačima, navodi se u zvaničnom saopštenju koje je ova kompanija izdala.
Ovaj alat radi kako sa Opera Mobile za smart telefone i tablet uređaje, tako i sa desktop verzijama pretraživača. Norveška kompanija preporučuje korišćenje najnovije verzije pretraživača ali su podržane sve verzije od Opera 9.5. Korisnici iPhone i iPad uređaja nisu u mogućnosti da koriste ovaj alat budući da Opera Mobile nije dostupna za Apple-ov smart telefon te da Dragonfly nije kompatibilan sa Opera Mini.

Međutim, vlasnici Mac desktop ili laptop računara su u prilici da uživaju u prednostima ovog alata. Koristeći Dragonfly programeri mogu vršiti izmenu veličine i stila slova, a mogu vršiti i debugovanje SVG (Scalable Vector Graphics) ili Java Scripts. Alati za odabir boje korisnicima pružaju mogućnost da vrše kombinovanje boja a zatim ih sačuvaju u okviru palete za kasniju upotrebu.

Dragonfly takođe omogućava praćenje opterećenja mreže, resursa i skladišnog kapaciteta. Alat pokazuje na koji način kolačići i HTML5 Web Storage funkcionišu i kako različiti resursi, uključujući fotografije i video sadržaje utiču na performanse Web sajta i kompatibilnost.

Oni korisnici koji žele da počnu da koriste Dragonfly treba da kliknu desnim tasterom miša na Web stranu i odaberu „Inspect Element“ i to je to, navodi se u saopštenju Opera-e. Po podrazumevanom podešavanju Opera Dragonfly se nalazi na samom dnu prozora pretraživača.

Međutim, za one programere koji koriste sekundardni ili neki veći monitor, postoji i Detached režim rada koji omogućava da kod bude postavljen na neko drugo mesto na ekranu ili da bude prebačen na drugi monitora. Dragonfly je ono što Opera naziva hibridnom Web aplikacijom što znači da korisnici nikada ne moraju da vrše unapređivanje, najnovija verzija se uvek koristi preko interneta.

Pored toga, ovaj alat će uvek biti kompatibilan sa verzijom Opera pretraživača koja se koristi. Opera nije jedini pretraživač koji nudi integrisane razvojne alate. Među drugim opcijama su Firebug za Firefox i Developer Tools za Google Chrome pretraživač. Za sve one programere koji imaju želju da saznaju nešto više o Dragonfly alatu, Opera je objavila vodič za upotrebu koji se može pronaći na njihovoj zvaničnoj Web prezentaciji.