Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

18.04.2024. 02:13:31
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Google Map Maker  (Pročitano 2998 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže panter666

  • Globalni moderator
  • Super clan
  • *****
  • Poruke: 2025
  • Like: +36/-0
  • Pol: Muškarac

Google Map Maker
« poslato: 24.04.2011. 18:06:14 »


Google Map Maker, Web aplikacija za mape koja je predstavljena 2008. godine i dostupna u 183 zemlje sveta je konačno stigla i u SAD.
U nekim zemljama kao što je Rumunija, korisnici Map Maker-a su odgovorni za kreiranje kompletnih mapa potpuno besplatno. U SAD karakteristike editovanja će omogućiti dodavanje više komercijalnih podataka (prodavnice i poslovne lokacije) kao i visoko specifične informacije o ulicama koje trenutno nedostaju kao što su privremena zatvaranja ulica usled građevnskih radova.

Google Maps, Google Earth i Google-ovi mobilni projekti će koristiti ove podatke. Google-ovi servisi za planiranje rute će uzimati u razmatranje update-ove vezane za saobraćaj. Iz kompanije Google navode da će posebno interesantno biti za male poslovne korisnike ili vlasnike kuća za izdavanje dodavnje njihovih lokacija jer ono može da unapredi njihovo poslovanje. Dodavanje informacija o parkovima ili drugim sadržajima može da njihov kraj načini interesantnijim.

Svaki Google korisnik koji je ulogovan može da edituje mapu, ali promene od novih korisnika se neće automatski reflektovati na nove mape koje svet može da vidi. Update-ovi izvršeni od strane korisnika će prethodno proći kroz određenu vrstu procesa validacije koji treba da odobri ili odbije editovanje (ili u iznimnim slučajevima ga vrati na reviziju).

Kako korisnici postaju editori mapa od poverenja tako će im se omogućavati da mape edituju bez da prolaze kroz ovaj proces, odnosno postaju sami moderatori za izmene koje drugi korisnici načine. Ideja je prema navodima rukovodilaca Google-a da korisnici „žive i dišu“ u ritmu Google mapa. Korisnici čije delovanje je u potpunosti odobreno će videti svoje update-ove uživo u roku od nekoliko minuta i videti pravac korišćenja internet saobraćaja prema izmenama koje su načinili kratko nakon toga.

Vlasnici poslova koji se obavalju mobilno će svakako želeiti da brzo dobiju ovo unapređenje. Međutim, današnja najava znači da nije dostupna samostalna komponenta za editovanje mapa, već editor zahteva potpuno funkcionalni Web pretraživač. Map Maker alat će takođe koristiti Googe Street View slike iz kojih kartografi određene zajednice mogu da iskoriste podatke da konstruišu ili edituju mapu.

Novi live update pregledač će takođe omogućiti da se vidi šta zajednica edituje u datom trenitku. Google poseduje različite nivoe kontrole za različite regione sveta. Google posebno želi da izbegne politička i svaka druga prepucavanja sa ovim servisom, poput onih koja postoje u Wikipedia-i.

Google ne želi da njegov alat bude sredstvo za ostvarivanje političkih ili ideoloških ciljeva, već jednostavno želi da obezbedi alat koji će ljudima olakšati obavljanje njihove delatnosti, ali imati istovremeno i edukativni karakter. Uprkos otme što ova najava se odnosi na klasične sisteme mapa, Google u budućnosti planira da ovom servisu doda različite druge funkcionalnosti kao što je dodavanje treće dimenizje za zgrade i druge delove gradova.