Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

21.03.2019. 03:26:19
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Prvi preview za IE10  (Pročitano 1088 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže panter666

  • Globalni moderator
  • Super clan
  • *****
  • Poruke: 2025
  • Like: +36/-0
  • Pol: Muškarac

Prvi preview za IE10
« poslato: 17.04.2011. 16:05:27 »


Kompanija Microsoft je očigledno na krilima predstavljanja Internet Explorer 9 verzije prošlog meseca predstavila prvi preview Internet Explorer 10 pretraživača koji nosi zvanični naziv Internet Explorer 10 Platform Preview 1.
Ovo je prvi korak dugog puta ka narednoj verziji pretraživača. Najava ove verzije je stigla tokom MIX11 događaja, Microsoft-ove godišnje konferencije Web i programera aplikacija za mobilne telefone. IE koprorativni potpredsednik Dean Hachamovitch je rekao da je kompanija ušla u razvoj IE10 pre oko tri nedelje.

Čak i u ovoj ranoj fazi pretraživač ima nekoliko bitnih novih karakteristika: bogati novi izgled prepun opcija sa kolonama, fleksibilnim kućicama i tabelama, CSS gradijete. Prateći formu modela Internet Explorer 9 Platform Preview novo izdanje takođe donosi i set novih opcija vezanih za Microsoft IE Test Drive i nove testove koji pokrivaju mnoge od novih mogućnosti. Novi Preview program nije identičan sa Internet Explorer 9 Preview programom.

Microsoft je produžio ciklus izdavanja sa svakih osam nedelja kod IE9 na svakih osam do dvanaest nedelja za verziju 10. Novi preview je takođe ograničen na Windows 7, za razliku od preview-ova za IE9 koji su radili i na Windows Vista-i i 7. Hachamovitch je posebno naglašavao prednosti esktenzivne hardverske akceleracije kod IE 9 i 10.

Demoi koji su prikazani ovom prilikom su poredili Internet Explorer sa Chrome-om, pretraživačem koji poseduje veoma ograničenu hardversku akceleraciju. Uprkos tome što su prikazani primeri jasno naglasili prednosti hardverske akceleracije, izostavljanje Firefox-a 4, koji uključuje ekstnezivnu hardversku akceleraciju je bilo primetno.

Hachamovitch je tvrdio da samo pretraživači koji direktno ciljaju funkcionalnost operativnog sistema mogu da izvuku značajno ubrzanje od hardverske akceleracije, implicirajući da Firefox 4 koristi dodatni sloj softvera da omogući korišćenje hardverske akceleracije na Windowsu i Linux-u i da zbog toga nikada neće ostvariti performanse koje su toliko dobre kao one koje će ostvariti IE.

Pored novog preview-a, kompanija je takođe najavila nove preview-ove koji dolaze od strane HTML5 Labs. HTML5 Labs se koristi da obezbedi porgrameirma rani pristup onim web specifikacijama koje su trenutno u vidu redovnih, inkompatibilnih revizija – specifikacijama koje su suviše nestabilne da bi se mogle sigurno inkorporisati u pretraživač. Prototipovi za WebSockets i IndexedDB su dostupni od decembra. Njima je Microsoft dodao prototip za W3C File API, koji omogućava Web aplikaicjama od poverenja ograničeni pristup lokalnom fajl sistemu.

Kao što je bio slučaj i sa Internet Explorer-om 9 Microsoft nije želeo da mnogo govori o budućnosti. Specifično, kompanija je dala nekoliko tragova koji se odnose koje bi druge karakterisitke mogle da budu dodate u budućim preview verzijama ili koje planira da isporuči u okviru konačne verzije pretraživača. Izdavanje nove verzije na godišnjem nivou u odnosu na IE9 bi se dobro poklopilo sa razvojnim ciklusom, ali bi i dalje IE kaskao u odnosu na Firefox i Chrome.