Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

19.03.2024. 03:16:21
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Asus Sabertooth P67  (Pročitano 2249 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže panter666

  • Globalni moderator
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 2025
  • Like: +36/-0
  • Pol: Muškarac

Asus Sabertooth P67
« poslato: 09.04.2011. 18:02:52 »



Jedna od najinteresantnijih matičnih ploča koje smo videli u poslednje vreme. Sabertooth P67 ploča je napravljena za najzahtevnije korisnike koji se bave overklokom. Proizvođač se potrudio dosta oko dizajna, a Thermal Armor oklop će je sigurno učiniti prepoznatljivom i potpuno drugačijom od svega ostalog što smo videli do sada.

Asus je pored ROG (Republic Of Gamers) edicije ploča uveo još jednu liniju, The Ultimate Force(TUF). Za sada, pod ovim imenom možemo videti Sabertooth modele ploča, a na testu se našla i poslednja verzija sa P67 Intel čipsetom. Posle fijaska sa najnovijom Sandy Brigde platformom, Intel je izdao i reviziju čipseta, koje sada proizvođači ugrađuju u sve novije ploče, pa nam je tako i ovaj Sabertooth došao u B3 reviziji koja to i znači. Za sada, TUF matične ploče su prilično jedinstvene po onome što nude, a to je robustna izrada koju ni jedna druga ploča nema. U prilog tome ide i poduža lista standarda koje ispunjavaju ugrađeni elementi (kupac ploče čak i dobija sertifikat pouzdanosti na kome je sve to izlistano), što u prevodu znači da je ovakva ploča namenjena overklokerima koji žele da ispitaju krajnje granice sistema.

Ključne karakteristike:

TUF Thermal Armor
TUF Thermal Radar
TUF Components
EFI BIOS (EZ Mode)
Utisak kvare

Ništa posebno
Specifikacija

Format ploče: ATX
Čipset: Intel P67(B3) Express
Procesor: Intel Socket 1155 Core i3, i5 i i7 procesore, podržava Intel Turbo Boost

Technology:

Memorija: 4x DIMM, Max. 32 GB, DDR3 1866/1800/1600/1333/1066
Kontroleri: 2 xSATA 6.0 Gb/s, 4 xSATA 3Gb/s (RAID 0,1,5,10), Marvell PCIe SATA 6Gb/s kontroler: 2 xSATA 6Gb/s, JMicron JMB362 kontroler: 1 xPower eSATA 3Gb/s, 1 xExternal SATA 3Gb/s
Slotovi: 2x PCIe x16 (x8 x8 mod), 3x PCIe 2.0 x1, 1x PCI
Zvuk: Realtek ALC892 8-Channel High Definition Audio CODEC
Konektori: 1x Gigabit LAN, 14 USB 2.0 portova, 4x USB 3.0, 2x FireWire, 6x 3.5mm audio, optički S/PDIF, PS/2, COM port na ploči
Dodatno: TUF Thermal Armor, Thermal Radar, Components, E.S.P. [Efficient Switching Power Design]

Ova ploča se dosta razlikuje od svega ostalog što se može videti na tržištu. To je jasno od trenutka otpakivanja pošto je dizajn stvarno jedinstven. Praktično cela površina je pokrivena nečim što Asus zove "TUF Tactical Vest", što je plastični poklopac ili štitnik, koji ostavlja mesta samo za konektore, cpu socket i elemente hlađenja. Uloga ovog Tactical Vest-a je da zaštiti ključne elemente sistema ali i omogući adekvatno hlađenje. Sve ovo je odlično ukomponovano sa praćenjem temperatura u realnom vremenu svih ključnih delova sistema, a TUF Thermal Radar automatski reguliše broj obrtaja sistemskih ventilatora tako da se dobiju optimalne performanse hlađenja. Hlađenje same ploče je potpuno pasivno, sa hladjacima niskog profila, a oko socket-a ima dosta prostora da se instalira i neki od većih kulera.

Ono što se ne vidi a mora se pomenuti su elementi koje je Asus ugradio, a radi se o prigušnicama, kondenzatorima i MOSFET-ovima vrhunskog kvaliteta, koji su podvrgnuti rigoroznom testiranju i koji imaju sertifikate o izdržljivosti (za temperaturu, udarce, vibracije i svašta drugo. U stvari, ploča stvarno i deluje kao da je pravljena za vojsku, a ne za kućne uslove. Ploča ima četiri memorijska slota za DDR3 memoriju, a podržano je maksimalno 32GB memorije do brzine od 1866MHz. Layout ploče je odličan a svi konektori raspoređeni uz same ivice ploče tako da kablovi ne bi trebali da se nađu na putu. Postoji osam SATA priključaka, uz dva eSATA koji su sa zadnje strane ploče, a interesantno je da se nije našlo mesta za IDE koji je izgleda poslat u penziju.

Za grafiku, na raspolaganju su dva PCIe x16 slota koja će u dual modu raditi u x8 konfiguraciji. Postoje još tri PCIe x1 slota i jedan klasičan PCI. Primećujemo na samoj sredini da postoji deo Tactical Vest-a koji se može skinuti, a on služi za montiranje 50mm ventilatora koji pomaže kod hlađenja nešto zahtevnijih konfiguracija. Vratićemo se sada na Thermal Radar. Postoji čak 12 senzora strateški raspoređenih tako da se očitavaju temperature u realnom vremenu. Posle malo isprobavanja i merenja možemo da potvrdimo da Tactical Vest stvarno pravi razliku kada je u pitanju hlađenje, pa se i beleže niže temperature. Iako ova ploča koristi "samo" (bar u odnosu na neke druge Asus modele) 8+2 sistem filtracija napajanja, energetski je efikasnija od mnogih drugih modela sa istim čipsetom, što znači da novi ASUS DIGI+ VRM sistem odlično radi posao.

Rezime:

Jasno je da Sabertooth P67 nije obična ploča i da će korisnici sasvim sigurno poželeti da je koriste za overklok. Tu će puno pomoći novi veoma napredni EFI BIOS koji donosi grafičko okruženje, podršku za miš ali i mnogo jednostavniji pristup mnogobrojnim dostupnim opcijama. Moramo da samo primetimo da nema nekih od stvari koje viđamo na ROG pločama, kao što su tasteri koji mnogo olakšavaju posao overklokerima (Reset, Power, ClrCmos), no to neće ozbiljnije uticati na stvarno sjajan utisak koji ostavlja. Ova ploča nije toliko skupa ako se pogleda spisak podržanih opcija,i verujemo da će lako naći put do najzahtevnijih korisnika.