Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

18.04.2024. 22:41:50
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: AMD se približava Intelu  (Pročitano 2218 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže panter666

  • Globalni moderator
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 2025
  • Like: +36/-0
  • Pol: Muškarac

AMD se približava Intelu
« poslato: 09.04.2011. 17:53:58 »


Kompanija Intel je prva ovladala 32nm tehnološkim procesom i prva predstavila procesore bazirane na ovoj arhitekturi, ali se njen rival AMD ubrzano približava osvajajući ovu tehnologiju.

AMD je početkom nedelje saopštio da da će prvi laptop i dekstop računari koji koriste A seriju čipova i koji su izrađeni korišćenjem 32nm tehnološkog procesa biti predstavljeni ovog kvartala. Čipovi, kodnog naziva Llano označavaju prvi prelazak AMD-a sa 45nm proizvodnog procesa na 32nm proizvodni proces za mainstream PC čipove. Ovo je važan korak za kompaniju koja već nekoliko godina nastoji da sustigne Intel.
Intel je prešao na 32nm tehnološki proces početkom prošle godine sa svojom Westmere familijom čipova koja uključuje Core i3, Core i5 i Core i7 procesore. Očekivalo se da će AMD negde sredinom prošle godine i sam da predstavi čipove bazirane na ovom procesoru, ali je to izostalo zbog određenih problema čime je Intel-u dato dovoljno vremena da uspostavi svoje prisustvo na novom tržištu kao jedini igrač.

Sa druge strane, analitičar pri Gabriel Consulting grupi Dan Olds smatra da iako je kasno za AMD, nije suviše kasno. AMD se nije pridružio 32nm procesu kada je trebalo, ali je konačno uspeo da ovlada pomenutom tehnologjom i predstavi procesore bazirane na njoj. Uprkos tome što je Intel očigledno ispred, AMD je uspeo da svoje čipove predstavi tako da se o njima govori i sasvim sigurno će uspeti da ovoj kompaniji obezbede određeni udeo na tržištu.

Prelazak na manji proizvodni proces generalno obezbeđuje uštedu energije i omogućava proizvođačima da smeste više jezgara u pojedinačni čip. Ovaj prelazak takođe ukazuje na to kako situacija napreduje u IT industirji. Moore-ov zakon, star 42 godine, koji je osmislio Gordon Moore, pretpostavlja da se broj tranzistora na čipu udvostručuje na svake dve godine. Ovakav progres, koliko god zvučao čudno u protekle 42 godine je uvek poštovan.



Što je još važnije AMD pokušava da ostane u igri i nastoji da se uhvati u koštac sa svojim rivalom. AMD dobro posluje ovih dana. Ova kompanija sada isporučuje i procesore za vrhunske servere ali i jeftinije desktop/laptop računare. Prelazak na 32nm proces je važan korak za AMD koja je morala da uradi ovaj korak da bi ostala konkurentna Intelu.

Analitičar Charles King, smatra da Llano procesori nude bolje grafičke karakteristike i performanse od prethodne Brazos familije čipova, ali da u suštini recikliraju Phenom II procesore ove kompoanije od pre nekoliko godina. Rezultat je proizvod koji ima cenu i koji je namenjen tržištu jeftinih desktop računara. Najveći izazov za AMD će biti situacija kada ova kompanija bude isporulila svoje Llano procesore koji će biti namenjeni vrhunskim personalnim račaunarima.

Jim McGregor, analitičar pri kompaniji In-Stat smatra da AMD nema vremena za gubljenje jer Intel uveliko radi na svom narednom proizvodnom procesu a to su procesori izrađeni u 22nm tehnološkom procesu. AMD mora da što pre predstavi sva svoja rešenja bazirana na 32nm tehnologiji i da se odmah zatim fokusira na naredni proizvodni proces ukoliko ne želi da se Intel nedstižno ne udalji.