Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

29.03.2024. 05:45:15
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Intel protiv ARM konkurencije  (Pročitano 1456 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže panter666

  • Globalni moderator
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 2025
  • Like: +36/-0
  • Pol: Muškarac

Intel protiv ARM konkurencije
« poslato: 23.01.2011. 04:41:25 »


Izvršni direktor kompanije Intel, Paul Otellini, u toku jučerašnjeg dana je otkrio način na koji ova kompanija planira da bude konkurentna sa ARM čipom koji je preuzeo primat na polju tablet račurana.
Otellini je govorio o tržištu tablet računara kojim dominira Apple-ov iPad koji koristi Apple-ovu verziju dizajna ARM procesora. Motorola, RIM i Samsung su takođe bazirali svoje proizvode na energetski efikasnim ARM procesorima. On je takođe govorio i o načinima na koje će Intel na kraju prevagnuti na tržištu tablet računara i smart telefona.

U toku ove godine Intel Atom procesor će biti dostupan u velikom broju tablet računara koje će pokretati različiti operativni sistemi: Windows, Android i MeeGo. Kada je reč o tome kako se Android razvojni partneri mogu razlikovati između Atom i ARM baziranih tableta, Otellini navodi da je razlika u dizajnu Atom baziranog tableta ta jer oni imaju mogućnost pokretanja višestrukih operativnih sistema.

Intel-ova najveća prednost jesu proizvodne veštine, tvrdi Otellini naglašavajući da će raditi ono što su radili decenijama unazad, a to je primena najnaprednije tehnologije po pitanju silikonskog tranzistora u okviru novih segmenata a sve sa ciljem postizanja najniže moguće potrošnje, najviših performansi kao i najnižih proizvodnih troškova. Uspeh Atom-a u ugrađenim uređajima (kao što su medicinski ili uređaji u automobilu) će se proširiti na tablet uređaje i smart telefone.

Otellini navodi da je Atom procesor sposoban za pokretanje mnogo većeg broja uređaja od notebook računara naglašavajući da su proteklu godinu završili odličnim postignutim rezultatima, te da je veliki uspeh postignut sa Atom-om na polju ugrađenih uređaja, kao i da je sve to lako primenljivo i na polju smart telefona, tablet računara i uopšteno korisničke elektronike.

Kompatibilnost softvera, performanse, snaga i arhitekturalna konzistencija jesu ono što je veoma važno korisnicima, tvrdi Otellini. Intel će takođe iskoristiti sve prednosti pojave uređaja kao što su tablet računari i smart telefoni zbog toga što njihovi procesori pokreću većinu svetskih servera koji su, sa druge strane, engine-i za cloud računarstvo.

Otellini je svoje izlaganje završio navodeći da Intel nastavlja da povećava svoje prisustvo na polju centara podataka sa procesorima za skladišne sisteme i mrežnu infrastrukturu uz razvoj daljih planova da se unapredi čitava Xeon serverska proizvodna linija u toku prve polovine ove godine. Imajući u vidu da je Intel odlično pozicioniran da bi iskoristio razvoj centara podataka i dalje razvijao cloud računarstvo, prognoze Paul Otellinija su lako ostvarive.