Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

16.04.2024. 06:13:07
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Google o Chrome OS  (Pročitano 1935 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže panter666

  • Globalni moderator
  • Super clan
  • *****
  • Poruke: 2025
  • Like: +36/-0
  • Pol: Muškarac

Google o Chrome OS
« poslato: 16.12.2010. 22:24:30 »


U toku konferencije za štampu koju su predstavnici kompanije Google održali u San Francisco-u, Google je najavio rad prodavnice Google aplikacija i predstavio Google Chrome operativni sistem.
Google navodi da se broj onih korisnika koji koriste Chrome popeo na 120 miliona te da je u poslednjih godinu dana zabeležen značajan porast. Chrome akcenat stavlja na brzinu koja je označena i kao najvažniji faktor koji vodi njegovu popularnost. Performanse će i dalje nastaviti da budu jedan od odlučujućih prioriteta razvoja Chrome-a onako kako Google bude radio na unapređivanju pretraživača u aplikacionu platformu.

Sledeća veća Chrome verzija će koristiti prilagodljivu tehniku koju je Google nazvao Crankshaft sa ciljem ubrzanja JavaScript performansi. Google se takođe fokusira i na WebGL rad. Tokom prezentacije Google je predstavio nekoliko impresivnih WebGL demo prikaza među kojima je i virtuelni 3D akvarijum sa ajkulama koje ispaljuju lasere iz svojih čeljusti. Dostupnost bogatih 3D funkcionalnosti kroz matične Web standarde će biti od velikog značaja za omogućavanje sledeće generacije igara baziranih na pretraživaču.

Tokom prezentacije jedan od potpredsednika kompanije Google, Sundar Pichai, objasnio je filozofiju koja stoji iza Chrome-a, a to je da se osmisli pretraživač koji će u velikoj meri biti dizajniran za aplikacije umesto pretraživača koji bi bio dizajniran za dokumente koji, navodno, pruža potencijal da postane praktično okruženje za svakodnevno računarstvo.

To je vizija koju Google želi da unapredi sa Google OS. Sigurnost, sinhronizacija, performanse i konektivnost su bile među ključnim temama o kojima je bilo raspravljano tokom prezentacije. Chrome operativni sistem će sve držati sinhronizovanim, sve ono što se vezuje za korisnički nalog što znači da se korisnik može prijaviti na bilo kom Chrome OS računaru i trenutno dobiti pristup sadržajima na svom nalogu. Google tvrdi da će Chrome OS biti najsigurniji korisnički operativni sistem.

Među najznačajnijim sigurnosnim karakteristikama ove platforme sigurno je Verified Boot mogućnost. Inicijalni kod za boot-ovanje koji se učitava sa ROM-a vrši proveru da bi se uverio da sistem nije ugrožen. Chrome OS takođe vrši enkripciju svih lokalnih podataka korisnika i koristi sve prednosti Chrome-ovih ugrađenih sandboxing karakteristika. Da bi se smanjila izloženost slabim tačkama, Google navodi da će Chrome OS imati automatsko update-ovanje kako pretraživača tako i platforme.

Ovaj sistem za update će takođe biti korišćen za unapređivanje performansi ali i druga unapređenja. Jedan od najvećih argumenata protiv ideje o operativnom sistemu baziranom na pretraživaču za netbook računare jeste to što upotrebljivost platforme može biti u velikoj meri podrivena u odsustvu konekcije. Problem donekle može biti ublažen prelaskom na offline Web aplikacionu podršku, kao što je Google predstavio prikazivanjem kako offline verzija Google Docs radi na Chrome operativnom sistemu.

Ipak, bolje rešenje bi bilo da korisnik uvek obezbedi konekciju. Posebnu stvar predstavlja to što Google pregovara o velikom broju opcija za bežično povezivanje kada su u pitanju Chrome OS korisnici. Prema njihovom planu svaki korisnik će dobiti 100Mb besplatnih 3G podataka u toku svakog meseca.

Ukoliko im je potrebno više, to uvek mogu doplatiti. Biće dostupna i opcija plaćanja korišćenja konekcije u trajanju od jednog dana bez obaveze da se korisnik obavezuje ugovorom, što je zaista odlična stvar za sve one koji su s vremena na vreme van opsega Wi-Fi pristupnih tačaka. Chrome OS još uvek nije spreman za masovnu proizvodnju ali Google je oformio partnerstvo sa kompanijama ASUS i Samsung sa ciljem da se ovaj proizvod na tržištu pojavi u toku naredne godine. Google je za sada pokrenuo veliki broj test jedinica koji su deo njihovog Pilot programa.