Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

19.04.2024. 05:01:55
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Nova Grbavica ?e koštati preko 40 milijuna eura  (Pročitano 2396 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže prodigy

  • Moderator
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 1820
  • Like: +21/-5
  • Pol: Muškarac
  • out off space

Nova Grbavica ?e koštati preko 40 milijuna eura
« poslato: 02.12.2010. 20:45:12 »


Nova Grbavica će koštati preko 40 milijuna eura

Delegacija Željezničara u kojoj su se nalazili i čelni ljudi Federacije BiH i Grada Sarajeva, počela je pregovore sa slovenskim investitorima o gradnji stadiona Grbavica.

U Ljubljani je održan prvi sastanak s predstavnicima firme Energoplan, koja je prezentirala svoje zamisli o gradnji Grbavice, veoma slične ljubljanskom kompleksu Stožice.

- Mislim da je najbolje da gledamo od kraja. Znači, Željezničar je potpuno zainteresiran da se izgradi Grbavica, želimo taj stadion i spremni smo pristati na svaku kombinaciju. Potpisali smo pismo namjere s domaćinima, a u narednom mjesecu potrebno je da se napravi šema u kojoj će biti razrađeni detalji o gradnji i finansiranju.

Projekt je izuzetno skup i kompliciran, ali mislim da je od velikog interesa za cijelu državu, grad Sarajevo, bh. reprezentaciju i, naravno, Željezničar - kaže predsjednik kluba s Grbavice Sabahudin Žujo, a prenosi Dnevni Avaz.

Iako se o cijeni još nije govorilo, Žujo otkriva:

- Što se tiče samog stadiona, cijena bi iznosila 2.020 eura po sjedištu, znači, za stadion od 20.000 mjesta gradnja bi koštala više od 40 miliona eura. Plan je da se napravi sportsko-komercijalni centar, sličan Stožicama, koje je "Energoplan" izgradio u Ljubljani.

Znači, tu je doslovno sve na stadionu, VIP saloni, lože, reflektori, parkiralište, dvorana, kuglana, poslovni prostori... da ne nabrajam, jer mislim da ne postoji nešto što nedostaje - govori prvi čovjek Želje te dodaje da je menadžer Amar Osim odmah bio oduševljen projektom.

- Kako i neće biti kada je prostorija za boravak trenera kao ogroman stan. Ne bi trebao ni ići kući sa stadiona - našalio se Žujo.

Što se tiče datuma, sve je vezano za vrijeme konačnog dogovora i potpisivanje ugovora.

- Stožice su izgradili za nešto više od godinu. Mislim da bismo, u slučaju da postignemo dogovor, imali završenu Grbavicu u roku od dvije godine. Pitanje je da li bi investitor prvo počeo graditi okolne objekte, koji su komercijalni, ili stadion, ali dvije godine su dovoljne da se sve napravi - smatra predsjednik Željezničara.

Žujo je zahvalio domaćinima iz Ljubljane, koji su ih dočekali na najvišem nivou.

- Sve je bilo vrhunski, od prve do posljednje minute boravka. Dočekao nas je i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, trudili su se da nam na svakom koraku udovolje. Mislim da su samo na naš boravak u Ljubljani potrošili više od 20 hiljada eura. Hvala im i jedva čekamo da uzvratimo gostoprimstvom u Sarajevu.