Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

16.04.2024. 22:09:19
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Bosanska fizika za osmi razred  (Pročitano 2356 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže trucker

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *
  • Poruke: 820
  • Like: +30/-0
  • Pol: Muškarac

Bosanska fizika za osmi razred
« poslato: 10.10.2010. 21:15:26 »
Nakon što je bosansko čudo od znanosti promijenilo vuku prirodno stanište napisavši u udžbenicima za osnovce "vuk živi na drvetu", ovaj put -na radost svijeta- svojim pronalaskom „Pokušajte sami“ doslovce su „uništili“ i Tesline komplicirane eksperimente iz fizike. Statički eksperiment bosanskog elektriciteta ne zahtijeva velika ulaganja ali ni neko posebno predznanje. Dovoljni su ćilim, mačka, tamna i prostrana soba, i netko tko je spreman vući mačku za rep.
Eksperiment omogućuje osnovcima stvaranje varnica i peticu za zavidno znanje iz fizike. Ostala je tajna hoće li mačka pri povlačenju za rep ogrebati osmaka. Očito, držeći se izreke – čovjek najbolje uči na vlastitoj koži - o tome bosanski fizičari nisu ništa napisali. Nisu oni zoolozi i zato fizičar ne može znati kako mačka reagira kad je vučeš za balans.

Aziza Skoko i Kasim Imamović autori udžbenika fizike za osmi razred osnovne škole jedine nam Bosne i Hercegovine, za statički eksperiment napisali su precizne i stručne upute koje - svakome tko ih primijeni - garantiraju uspjeh.

— Potrebno je polako vući mačku koja leži na ćilimu. Primijeniti različite brzine i promatrati daljnja dešavanja. Dok ih vučete preko ćilima mačke i drugi maljavi predmeti nagomilaju „pucketajući“ elektricitet koji u obiliku iskre, ili varnica, bljeska između pokusne mace i čudotvornog ćilima

Kako ne bi došlo do nesporazuma vrijedi napomenuti: Gore navedene upute nisu besplatne jer, poznato je, roditelji osnovaca skupo plaćaju školske udžbenika. Ali, investicija je zanemariva naspram korisnog znanja koje nudi eksperiment fizičara Azize Skoko i Kasima Imamović. Zato oni sve upućene primjedbe od struke i javnosti odlučno odbijaju kao neutemljene i zlonamjerne. I nije im zamjerti..... Tko to za svoj dobar glas nije već jednom žrtvovao i druge ali i samog sebe? Krivac za takvu žrtvu obično je ponos. „To sam ja učinio" — kaže um. „Nemoguće. Ja to nisam učinio“ — kaže ponos i ostaje neumoljiv. Na kraju — popušta um.

Očito, Aziza Skoko i Kasim Imamović ostvarili su revolucionarni iskorak i neslućene mogućnosti za unapređenje naše civilizacije. Ništa više na ovom svijetu neće biti kao prije. Bar kad su u pitanju svakodnevne životne pogodnosti koje dolaze iz oblasti fizike. Nakon ovako uspješnog otkrića bosanski tandem fizičara zasigurno je zaslužio priznanje i naklon cijelog svijeta.