Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

22.02.2019. 05:30:41
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Chrome obeležio drugi ro?endan  (Pročitano 567 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže panter666

  • Globalni moderator
  • Super clan
  • *****
  • Poruke: 2025
  • Like: +36/-0
  • Pol: Muškarac

Chrome obeležio drugi ro?endan
« poslato: 11.09.2010. 20:25:57 »

Google je u toku ove nedelje proslavio drugi rođendan svog Chrome pretraživača tako što je predstavio šestu verziju pretraživača za Windows, Mac i Linux.
Chrome 6, koji je Google predstavio kao stabilnu verziju takođe uključuje zakrpe za 16 slabih tačaka kao i zakrpe za bug pronađen u Windows kernel-u koji je takođe ugrožavao pretraživač. Poslednjih par godina sva pažnja je usmerena na brzinu, navodi Brian Rakowski, jedan od direktora Chrome odeljenja.

On takođe navodi da je izmenjen veliki broj stvari u poslednje dve godine, kada je reč o samom pretraživaču, ali ono što su zaključili kao najvažnije jeste to da je brzina veoma važna. Ipak, jedan od analitičara nije toliko siguran u to. Sheri McLeish iz firme Forrester Research navodi da je brzina apsolutno važna ali da se na kraju sve svodi na trku konkurentskih proizvoda u kojoj uvek onaj ko obezbedi najnovije izdanje ima i najbolju brzinu.

Google je predstavio Chrome početkom septembra meseca 2008 godine nakon čega je konkurencija dobila domaći zadatak a to je da obezbede brzinu koju nudi Chrome, naročito kada je reč o JavaScript renderovanju a kasnije je to postao i minimalistički dizajn korisničkog interfejsa.

Chrome 6 je tri puta brži sada kada je u pitanju JavaScript renderovanje nego na početku u toku 2008 godine, tvrdi Rakowski za šta navodi da je veliki potez ali da je i dalje potrebno vršiti unapređenja brzine. Hardverska akceleracija je samo jedna od stvari koje dovode do unapređivanja performansi koju je Google nedavno počeo da prikazuje proizvođačima.

Rakowski navodi da bi se finalni rezultati svega toga mogli videti veoma brzo. Hardverska akceleracija pretraživača prebacuje neke zadatke sa glavnog procesora računara na njegov grafički procesor sa ciljem povećanja performansi, naročito kada su u pitanju grafički zahtevni zadaci kao što je renderovanje video sadržaja ili kompleksnih trodimenzionalnih objekata.

Za sada je Google to obuhvatio samo kada su u pitanju open-source Chromium projekti ali u planu je i obezbeđivanje dodatnih karakteristika za Chrome za beta i stabilne verzije. Osim toga, Chrome 6 takođe odlikuje unapređena sinhronizacija koja korisnicima omogućava sinhronizaciju ekstenzija i automatskih unosa između kopija pretraživača na različitim računarima.

Prethodno je alat vršio sinhronizaciju bookmark-ova, lozinki, preferenci i tema. Google planira da oformi određeni tempo kada je u pitanju predstavljanje novih verzija Chrome-a i to na svakih šest nedelja ili slično pa će tako update-ovi biti češći. Na taj način Chrome će odlikovati najbrže vreme unapređivanja kada su u pitanju rivalske kompanije.

Mozilla, na primer, je za Firefox izdala samo jedan veliki update tokom prošle godine a za ovu godinu najavljena su samo dva izdanja, dok Microsoft svoj Internet Explorer osvežava jednom u dve godine. Chrome 6 donosi šest zakrpa za 16 slabih tačaka od kojih je osam označeno kao veoma važne, četiri nose oznaku srednje vrednosti a četiri niske. Nijedna od zakrpa nema oznaku kritične, što je Google-ov najviši stepen označavanja.

Pretraživač takođe podrazumeva drugu zakrpu za Windows kernel problem za koji je objavljeno da je rešen sredinom augusta meseca. Chrome je već ispunio cilj koji je direktor odeljenja za razvoj pretraživača postavio pre godinu dana kada je najavio da će Chrome posedovati 5% tržišnog udela do septembra meseca 2010 godine te 10% do septembra naredne godine.

Prema poslednjim statističkim podacima kompanije Net Appliactions, Chrome je zabeležio 7.5% u toku augusta meseca. Chrome 6 se može preuzeti za Windows, Mac OS X i Linux preko Google-ovog Web sajta a kod onih korisnika koji ga već koriste update-ovanje će biti automatski pokrenuto.