Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

29.03.2024. 06:14:12
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Microsoft izgubio šansu  (Pročitano 1458 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže panter666

  • Globalni moderator
  • Super clan
  • *****
  • Poruke: 2025
  • Like: +36/-0
  • Pol: Muškarac

Microsoft izgubio šansu
« poslato: 06.09.2010. 19:50:12 »


Bitka pretraživača vratila se na nivo koji je zabeležen u toku proteklog meseca kada je Microsoft Internet Explorer (IE), koji je imao prednost po pitanju tržišnog udela u trajanju od dva meseca, izgubio prednost koju je imao od strane Google Chrome-a.
Avgust je bio normalan mesec navodi Vice Vizzaccaro potpredsednik kompanije Net Appliaction koji navodi da je na celokupnom nivou zabeležio pad IE, dok su Chrome i Safari zabeležili porast a Firefox mali porast. Udeo IE se popeo za tri desetine jednog procenta krajem augusta meseca sa 60.4% udela globalne mreže pretraživača, pokazali su podaci firme Net Applications.

Ovo je obeležilo odstupanje od performansi Internet Explorer-a u toku juna i jula meseca kada je zabeleženo povećanje od šest desetina i četiri desetine procenta, respektivno. Generalno gledajući, Internet Explorer je, po svoj prilici, izgubio svoju šansu, naglašava Vizzaccaro. I dok je IE najveći gubitnik u toku proteklog meseca, Chrome je čisti pobednik. Google-ov pretraživač vratio se u formu tako što je zadobio gotovo četiri desetine procenta da bi zabeležio 7.5% svih pretraživača koji su korišćeni u toku proteklog meseca.

Ovo povećanje usledilo je nakon neočekivanog pada u toku proteklog meseca, prvog pada koji je zabeležio Chrome u gotovo dve godine a nakon toga je u augustu usledio i porast kada je Chrome zabeležio najbolji rezultat ikada. Apple Safari je blago unapredio svoju poziciju beležeći porast udela od 5.2% dok je Opera Software zabeležila pad njihovog vodećeg desktop pretraživača. Mozilla Firefox je, u međuvremenu, ostao na 22.9%.

Ryan Gavin, viši direktor IE time, navodi da je IE8 porastao za 1.17% da bi obuhvatio 32.04% tržišnog udela širom sveta, što je tri puta više nego što je zabeležio Chrome. Da bi ostvario 1.2% uvećanje, Microsoft je kombinovao IE8 broj sa onim što je označeno kao Compatility Mode ovog pretraživača – karakteristika koja je dizajnirana da korisnicima omogući pregled starijih Web sajtova sa novijim pretraživačem – kao i specijalizovane verzije drugih proizvođača baziranih na IE8.

Po njihovim podacima, IE8 je zapravo zabeležio povećanje od 1% završavajući august mesec sa 27.9%. Dodatno ohrabrenje je i pad korišćenja IE6, naročito kada su u pitanju zemlje sa razvijenim tržištem. Gavin navodi da je jedna od glavnih misija da se ljudi odvrate od korišćenja IE6 što je pre moguće te da sve dok je IE6 najbolji pretraživač svih vremena, potrebno je da se Web dalje unapredi.

Microsoft već godinu dana apeluje na korisnike da prestanu sa upotrebom IE6 i da pređu na noviji i sigurniji pretraživač a pored Microsoft-a tu je i veliki broj drugih proizvođača među kojima je i kompanija Facebook koja je nedavno objavila da će 15. septembra povući plug-in za pretraživač za njihov klijent za instant poruke. Ipak, teritorija Kine i dalje ostaje najbolje utvrđenje IE6 sa procenjenim udelom od 46% svih pretraživača, što je veoma veliki broj.

Vizzaccaro navodi da Microsoft očigledno ima dve različite kampanje. Jedna je da se ubije IE6 a druga je sve te ljude koji su koristili IE6 privući da koriste IE8, a eventualno i IE9. Na osnovu svih pokazatelja može se reći da Microsoft to dobro radi. Međutim, IE8 nije uspeo da zadrži sve korisnike koji su napustili IE6 i IE7 u toku proteklog meseca, priznaje Gavin. IE je izgubio nešto više od 6.5% udela u toku protekle godine.