Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

22.02.2019. 05:55:20
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Google Chrome i hardverska akceleracija  (Pročitano 661 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže panter666

  • Globalni moderator
  • Super clan
  • *****
  • Poruke: 2025
  • Like: +36/-0
  • Pol: Muškarac

Google Chrome i hardverska akceleracija
« poslato: 04.09.2010. 16:56:38 »

Kompanija Google je prethodne nedelje saopštila da će pratiti trend koji su pokrenule kompanije Mozilla i Microsoft u okviru svojih internet pretraživača time što će iskoristiti grafički procesor u okviru računara sa ciljem ubrzavanja Chrome-a.
U objavi od petka, Google navodi da je dodao hardversku akceleraciju najnovijem buildu Chromium-a, svog open source projekta koji obezbeđuje tehnologiju koja čini osnovu za Chrome pretraživač. Karakteristika je uključena u najnoviji Chromium 7.x build.

Hardverska akceleracija pretraživača prebacuje neke zadatke sa centralnog procesora računara na njegov grafički procesor a sa ciljem povećanja performansi, naročito kada su u pitanju grafički intenzivni zadaci kao što je prikazivanje video sadržaja ili kompleksnih 3D objekata. Microsoft već nekoliko meseci navodi kako koristi ovu vrstu akceleracije u okviru Internet Explorer-a 9, čija će beta verzija da se pojavi 15. septembra.

Mozilla je sa druge strane upravo dodala ovu karakteristiku najnovijoj beta verziji nastupajućeg Firefox 4 pretraživača za Windows. Apple je hardversku akceleraciju u okviru Windows verzije svog Safari pretraživača uveo u verziju 5.0 koja se pojavila u mesecu junu dok je Opera Software kreirala novu grafičku biblioteku koja može da koristi grafički procesor u budućim verzijama svog istoimenog pretraživača. Google planira da se pridruži ovom društvu ali će inicijalni pokušaji biti samo delimični.

Prema najavama Google softverskog inženjera Vangelisa Kokkevis-a, hardverska akceleracija će ubrzati neke zadatke, renderovanje video sadržaja bogatih pikselima kao i WebGL-a, HTML komponente koja generiše 3D grafiku – ali će zadaci koji se odnose na formirnaje teksta i statičke dvodimenzionalne slike biti i dalje usmereni na centralni procesor. Ovi zasebni delovi ili „slojevi“ kako ih Kokkevis naziva će biti kombinovani sa grafičkim procesorom.

Chrome se suočava sa izazovima hardverske akceleracije sa kojima se neki rivali, odnosno Firefox ne suočavaju, a to je činjenica da Google pretraživač odvaja zadatke renderovanja u okviru pretraživača u zasebne procese što je deo njegovog sigurnosnog modela.

Obzirom da ovim procesima je omogućen pristup operativnom sistemu samo pod određenim specijalnim okolnostima, što je deo kompanijine „sandbox“ tehnologije potrebno je obezbediti dodatni proces sa dozvolom za pristup neophodnom aplikacionom programskom interfejsu a sa ciljem zapošljavanja hardvera. Hardverska akceleracija se oslanja na novi „ANGLE“ (Almost Native Graphics Layer Engine) grafički driver koji je Google predstavio ranije ove godine.

ANGLE omogućava Chromium-u da pokreće WebGL sadržaj na Windows računarima, kojima tipično nedostaje ne-Microsoft API za obradu Web standarda koji su i dalje u procesu razvoja. ANGLE ovo radi omogućavajući Chromium-u da koristi Windows Direct3D API. Na Linux-u i Mac-u pretraživač će koristiti OpenGL, API za višestruke platforme sa ciljem akceleracije renderovanja.

Kokkevis nije obezbedio nikakav vremenski rok za prelazak sa Chromium-a u Chrome, niti kada bi hardverska akceleracija mogla da se pojavi u stabilnom build-u pretraživača, ali je obećao kompletiranje karakteristike u budućnosti. Ipak, moguće je da će proći meseci pre nego što se hardverska akceleracija bude dodala u trenutnu verziju proizvoda obzirom da je trenutno aktuelna verzija Chrome-a 5.x, što je cele dve generacije iza Chromium-a.