I sve što život nosi > Lov i ribolov

som 33 kg

(1/1)

vatrogasac:
Ulovljen som težak 33 kilograma       PDF      Štampa      El. pošta
srijeda, 11 avgust 2010 10:29

DOBOJ - Članovi Udruženja ribolovaca "Bosna" iz Doboja Dragan Petrović i Miroslav Jovanović ulovili su juče soma teškog 33 kilograma i dugačkog 186 centimetara.

Oni ističu da su ovaj kapitalni primjerak upecali na rijeci Bosni u Rudanci, ispod željezničkog mosta. Ribolovci su lovili iz čamca i na dubini od pet metara "pronašli" soma.

Ovo je najveći primjerak soma kojeg su dobojski ribari upecali na rijeci Bosni od 2005. godine. Tada je ulovljen som težak 42 kilograma. Trenutno je sezona lova na šarana i soma, koji se hvataju na kukuruz šećerac i kedar sa ribom babuškom. Riba dobro grize i ribolovci su više nego zadovoljni.

Tome u prilog govori i podatak da je tokom minule noći na rijeci Bosni od Doboja do Modriče ulovljeno više od stotinu kilograma soma.

vatrogasac:
Na Vranskom jezeru ulovili soma od 104 kg       PDF      Ispis      E-mail
Autor Edin 11.08.2010   

 
0164007_48Ribiči Željko Šumatić i Boris Tališman zabilježili su rekordan ulov kada su iz Vranskog jezera izvukli jednog soma od dva metra i 40 centimetara, teškog 104 kilograma, te još jednog od 180 centimetara.
Željko Šumatić i Boris Tališman ispričali su da već dugi niz godina dolaze u ribolov upravo na Vransko jezero, no da im se ove godine sreća dobro nasmiješila. To potvrđuje rekordan ulov jednog soma od 2,4 metra, teškog 104 kilograma, te još jednog od 180 centimetara teškog 25 kilograma. 'Pala' je i jedna oveća štuka.  Oba kapitalca ulovljena su obični ribičkim štapovima, jer je na Vranskom jezeru dozvoljen ribolov isključivo na takav način, piše Dalmacijanews.  Maksimalni dozvoljeni ulov na Vranskom jezeru je pet kilograma ribe, no to se ne odnosi na spomenute kapitalce. Som je ujedno najveća slatkovodna riba, a može narasti do 3 metra.

vatrogasac:
Ulovio ribu zivota pa je vratio u Savu       PDF      Ispis      E-mail
Autor Edin 28.07.2010   
ulovitrag-uJa i prijatelj Josip Hećimović bili smo na noćnom ribolovu na Savi, oko 20 kilometara nizvodno od Oborova. Bili smo u čamcu. Cijelu noć ništa se nije događalo. Doduše, uhvatili smo nekoliko šarana, ali su bili mali pa niej vrijedno spomena, rekao nam Siniša Iveković, 25-godišnji rekreativni ribič iz Čazme. U srijedu navečer bio je na noćnom ribolovu s prijateljem Josipom Hećiomovićem. Krenuli su na obalu u četvrtak oko 9 sati. Onda je na babušku od pola kilograma udarila riba.
- Povukao je čamac sto metara uzvodno. Znao sam da je velik - prepričao je Siniša prvi udar ribetine. Počela je borba. Siniša bi ga povukao, a onda pustio. Isto je radio i som.
- Borili smo se sat i pol, da bi na kraju som skoro sam uletio u čamac. Izvukli smo ga i slikali se s njim. Potom sam ga pustio. A što ću s njim? Hrane bi bilo za pola godine, ali bolje nek' živi - kaže Siniša koji se ribičijom bavi desetak godina. Ribe koje ulovi uvijek pusti. Tako je napravio i s ovim somom od 183 cm i 48 kilograma iako mu je to bio ulov dosadašnjeg života
- Nema veze, idemo dalje - kaže Siniša.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju