Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

18.04.2024. 21:51:48
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Asus Eee PC 1215N  (Pročitano 1396 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže panter666

  • Globalni moderator
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 2025
  • Like: +36/-0
  • Pol: Muškarac

Asus Eee PC 1215N
« poslato: 05.08.2010. 15:31:28 »


Najnoviji Asus Eee PC netbook računar koji donosi unapređenu konfiguraciju. Performanse su znatno bolje od prethodne generacije netbook-a i stvarno vredi pogledati ovaj mali računar velikih mogućnosti. Još jednom, Asus je potvrdio lidersku poziciju na polju netbook računara.
Asus Eee PC je dobro poznata linija prenosnih računara koji su praktično bili pioniri u netbook kategoriji. Iz generacije u generaciju, Asus unapređuje prenosne računare i slobodno možemo reći predstavlja predvodnika u ovoj kategoriji. Sami netbook računari su prešli dug put od igračaka namenjenih onima koji samo proveravaju poštu i surfuju, do stvarno ozbiljnih računara koji polako zalaze i u notebook kategoriju. Ono što Eee PC 1215N donosi novo je i najsnažnija konfiguracija do sada, sa novim Intel Atom procesorom, novi ION2 grafički čip kompanije NVIDIA ali i integrisanu Intel grafičku karticu i sada već dobro poznatu NVIDIA Optimus tehnologiju koja u zavisnosti od zahteva sistema i korisnika koristi integrisanu ili zasebnu grafiku čime se dosta dobija po pitanju autonomije.

Ključne karakteristike:

I dalje prilično kompaktne dimenzije
Odlična konfiguracija, osetno bolja od prethodne generacije netbook-ova
Veoma dobre performanse, posebno procesora i grafičke kartice
Zahvaljujući NVIDIA Optimus tehnologiji, odlična autonomija

Specifikacija:

Ekran: 12.1" WXGA LED Wide, (1366x768 piksela)
Procesor: Intel Atom D525, 1.8GHz (1MB L2)
Ram memorija: 4GB DDR2
Čipset i grafika: NVIDIA ION2 i integrisana Intel GMA 3150 (koristi se NVIDIA Optimus tehnologija)
Hard disk: 3200GB SATA (500GB Asus WebStorage)
Komunikacija : LAN, WiFi (802.11 b/g/n), Bluetooth 2.1 + EDR
Portovi : Headphone-out, Mic-in, 3x USB, D-Sub, HDMI, LAN
Dimenzije: 296 x 208 x 27 mm
Težina: 1.38 Kg
Baterija: Li-Ion, 4400mAh
Dodatno: 1.3MP Web kamera, čitač memorijskih kartica (MMC/SD/SDHC)
Operativni sistem: Microsoft 7 Home Premium

Odmah vidimo da se Asus odlučio za Seashell 2 dizajn koji je karakterističan za sve novije prenosne računare ovog proizvođača pošto elegantne i blago zaobljene linije kućišta pozajmljuju inspiraciju od morske školjke. Eee PC 1215N je crne boje u mat finišu i deluje pomalo i kao poslovni model. Na poklopcu stoji uobičajeni Asus logo, i spolja gledano se neće baš puno razlikovati od netbook računara ovog proizvođača koje smo već videli ranije. Sa dimenzijama od 296x208x27 mm Eee PC 1215N ne spada baš u kompaktnije modele, mada je težina od ispod 1.5 Kg dovoljno mala da će bez ikakvih problema moći svuda da se ponese. Kvalitet završne obrade je odličan i i u rangu skupljih laptopova, a vredi pomenuti da se očekuje da pored crne boje budu dostupne i druge, tako da će svi moći bez većih problema da pronađu varijantu koja im najviše leži.

Ovaj model koristi 12.1" LCD ekran sa LED pozadinskim osvetljenjem i rezolucijom od 1366x768 piksela. U pitanju je Glare ekran sa refleksivnim slojem što rezultuje slikom lepših i življih boja ali i pojačanom refleksijom pogotovo prirodnog svetla, što će malo otežati posao onima koji vole da rade napolju. Srećom, videli smo i daleko "gore" Glare ekrane i ovaj nije uopšte toliko loš. Iznad ekrana se nalazi ugrađena Web kamera rezolucije 1.3MP sa hardverskim prekidačem za paljenje i gašenje, što se i ne viđa toliko često. Tastatura je, očekivano, napravljena u Chiclet stilu sa razmaknutim tasterima kvadratnog oblika, što se pokazalo odlično u praksi. U ovom slučaju, tasteri su mat finiša i vrlo prijatni za rad dok je maska oko njih glossy i na njoj će ostajati otisci prstiju. Touchpad je lepo uklopljen u masku, sa tasterima koji su vizuelno spojeni i smešteni ispod duguljaste srebrne maske.

Komponente su odlično raspoređene, napred se vide samo statusne diode, sa desne bočne strane su 3.5mm audio priključci za mikrofon i slušalice, dva USB porta, LAN konektor (za čudo, adapter nije gigabitni) i Kensington Lock. Sa desne bočne strane su smešteni konektor za napajanje, D-Sub i HDMI video konektori, dodatni USB port (koji daje napajanje za punjenje periferijskih uređaja i kada je netbook ugašen, dokle god je priključen na struju) i čitač memorijskih kartica. Osnovu računara čini novi Intel Atom D525 procesor koji radi na 1.8GHz ali je u pitanju Dual-Core model koji podržava Hyper-Threading, dakle paralelno rade četiri thread-a, što je glavni razlog dosta boljih performansi od prethodne generacije Atom-a. Iako postoji integrisana Intel GMA 3150 grafička kartica, kada je to potrebno, uključuje se, za ovu kategoriju, sjajna ION2 grafika odnosno GT218 procesor. Ovo je razlog dosta boljih performansi grafičkog podsistema od prethodnih modela netbook-ova. Zahvaljujući NVIDIA Optimus tehnologiji, autonomija ugrađene Li-Ion baterije kapaciteta 4400mAh je odlična i ide i do 5h30min. Ostatak konfiguracije je opet dosta dobar za jedna netbook računar i uključuje 4GB DDR2 memorije i hard disk kapaciteta 320GB (dobija se i 500GB Asus WebStorage pristupa). Što se komunikacije tiče, tu su i WiFi adapter (sa podrškom za 802.11n standard) ali i Bluetooth u verziji 2.1.

Rezime:

Kao što smo i očekivali, najnoviji Eee PC 1215N predstavlja ujedno i najbolji do sada računar ove kategorije. Asus se dobro potrudio da zada vrlo težak zadatak konkurenciji. Ovaj netbook je dovoljno snažan za praktično bilo šta osim igranja igara, tako da se na njemu bez problema može pogledati i film u HD rezoluciji ali i pokrenuti neka zahtevnija aplikacija. Razlika u odnosu na punokrvni laptop se ogleda u dimenzijama odnosno ekranu nešto manjih dimenzija i procesoru koji je i dalje za nijansu slabiji od onih koji se ugrađuju u laptopove. Ipak, među netbook računarima u ovom trenutku boljeg i bržeg nema. Očekujemo da cena bude oko 450€, što je za računar ovakvog kvaliteta i performansi sasvim adekvatno.