Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

18.04.2024. 05:55:15
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: 48 jezgri u akciji  (Pročitano 1468 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže panter666

  • Globalni moderator
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 2025
  • Like: +36/-0
  • Pol: Muškarac

48 jezgri u akciji
« poslato: 22.05.2010. 21:39:17 »

Matična ploča za SCC nosi kodni naziv Copper Ridge.
Intelov eksperimentalni procesor s 48 fizičkih jezgri po prvi put je demonstriran u radnim uvjetima - unutar funkcionalnog računala.

Intel je u sklopu svog programa Terascale Research po prvi put demonstrirao 48-jezgreni procesor Supercomputer on Chip (SCC) u radnim uvjetima. Procesor je implementiran na specifičnu matičnu ploču, koja pored vidljivih osam DIMM utora sadrži poseban čipset i konektore te integriran SSD za operacijski sustav.

Sam procesor radi na frekvencijama između 1,6 i 1,83 GHz (točan takt nije poznat), a sastoji se od 24 bloka s po dvije x86 jezgre, dok sve jezgre na čipu povezuje posebna sabirnica organizirana kao router propusnosti 256 GB/s. Svaka jezgra može "vrtiti" zasebni operacijski sustav ili se ponašati kao odvojen čvor koji s ostalima komunicira paketnom mrežom. U sklopu prezentacije Intel je pokazao i napredne mogućnosti upravljanja potrošnjom energije s TDP-om koji varira od 25 do 125 W, ovisno o opterećenju i automatskom podešavanju napona i frekvencija – svaki blok od dvije jezgre može imati vlastiti takt, a četiri bloka isti napon.

Kompanija je performanse demonstrirala softverom za izračun fraktala, ali konkretne brojke i rezultati benchmarka još uvijek nisu dostupni. Intel sljedeće godine kreće s distribucijom nekoliko stotina inženjerskih primjeraka ovih SCC čipova raznim developerima, kako bi oni mogli razviti masovno paralelni softver koji najbolje može iskoristiti ovako velik broj procesorskih jezgri.