Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

18.04.2024. 22:49:23
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Intel Xeon 5600 serija  (Pročitano 1311 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže panter666

  • Globalni moderator
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 2025
  • Like: +36/-0
  • Pol: Muškarac

Intel Xeon 5600 serija
« poslato: 21.03.2010. 16:24:49 »


Kombinujući sigurnosne karakteristike bez presedana sa neverovatnim performansama i energetskom efikasnošću, kompanija Intel Corporation danas je predstavila seriju procesora Intel Xeon 5600.
Nova serija procesora donosi dve nove sigurnosne karakteristike, Intel Advanced Encryption Standard New Instractions i Intel Trusted Execution Technology, koje omogućavaju brže kodiranje i dekodiranje za sigurnije transakcije i virtuelizaciju, pružajući data centima jaku osnovu za cloud sigurnost. Ovo su takođe prvi čipovi namenjeni serverima i radnim stanicama zasnovani na najnovijoj 32 nanometarskoj (nm) tehnologiji, koja koristi drugu generaciju Intelovih high-k metal gate tranzistora kako bi povećala brzinu i umanjila potrošnju.

Serija procesora Intel Xeon 5600 podržava do šest jezgara po procesoru, i donosi do 60 odsto bolje performanse u odnosu na 45nm Xeon 5500 seriju procesora. Takođe, data centri mogu da zamene 15 jednojezgarnih servera sa samo jednim novim, i obezbede povraćaj investicije u vremenskom periodu od samo pet meseci. Intel je takođe predstavio novu Intel Xeon 5600 platformu namenjenu tržištima ugradnih uređaja donoseći jedinstvene procesorske opcije i mogućnosti za termalno ograničena okruženja kako bi se pružilo brže i efikasnije usmeravanje aplikacija između povezanih uređaja.


Intel Xeon 5600 serija procesora biće nosilac mainstream kompjuterskih okruženja, izjavio je Kirk Skaugen, potpredsednik i generalni direktor grupe Intel Architecture. Nove sigurnosne mogućnosti rasteretiće IT administratore, a poboljšanja u perfomansama, virtuelizaciji i utošku energije doneće produktivnost i efikasnost za širok niz aplikacija počevši od transakcija podataka do radnih stanica koje se bave medicinskim imaging-om.

Serija procesora Intel Xeon 5600 obuhvata Intel AES-NI, novi set instrukcija koji je prvi put predstavljen zajedno sa novom 2010 Intel Core grupom procesora. Ove instrukcije povećavaju AES performanse kako bi obezbedilo brzo kodiranje i dekodiranje velikog broja aplikacija kao što su šifrovanje baze podataka, zaštita podataka na celom diska i sigurne internet transakcije. Intel TXT obezbediće sigurnost na koju je cloud okruženje čekalo, omogućavajući sigurnija okruženja za pokretanje platformi, zajedno sa većom zaštitom za aplikacije koje se kreću između virtuelizovanih servera.

Sposobnosti zasnovane na hardveru integrisane u procesor dozvoljavaju važnim aplikacijama i podacima da rade u virtuelizovanom okruženju koje štiti od štetnog softvera. Radeći zajedno, Intel TXT i Intel AES obezbeđuju da virtuelizovana okruženja osete bolje performanse, finkcionalnost i sigurnost kada su podaci u upotrebi, procesu premeštanja ili miruju.

Frekventno optimizovana quad-core verzija serije Xeon 5600 radi na 3.46 GHz sa energetskim nivoom od 130 vati, dok šestojezgarna verzija radi na 3.33 GHz sa TDP od 130 vati. Napredne šestojezgarne verzije dostići će 2.93 GHz i TDP od 95 vati, dok će standradni quad-core procesor dostići 2.66 GHz na 80 vati. Verzije čipova sa niskom voltažom posedovaće TDP od 60W i 40W, a imaće šest i četiri jezgra. Serija procesora Intel Xeon 5600 proširuje prednosti koje je doneo Intel Xeon 5500 procesor sa 12 novopostavljenih rekordnih rezultata kada su u pitanju serveri i radne stanice sa dva podnožja za procesore.


Kompanija Intel je objavila i dostupnost novog Intel Core i7-980X procesora iz ekstremne edicije, prvog 32nm šestojezgarnog procesora kompanije Intel sa 12 kompjuterskih tredova za korisničke aplikacije. Nudeći zapanjujuće performanse za kreiranje digitalnih sadržaja, 3D renderovanje, multitasking i hardcore igranje, novi procesor Intel Core i7-980X je kompatibilan sa većinom postojećih matičnih ploča zasnovanih na Intel X58 Express čipsetu.

U narednih 40 dana, serveri i radne stanice zasnovane na seriji procesora Intel Xeon 5600 biće predstavljeni od strane velikog broja sistemskih proizvođača širom sveta, uključujući Cisco*, Dell*, Fujitsu*, HP, IBM*, Oracle* i brojne druge. Mnogi prodavci softvera podržavaju platforme zasnovane na Intel Xeon 5600 procesorima, uključujući Citrix, IBM, Microsoft, Novell, Oracle, Red Hat, SAP AG, i VMware.

Intel Xeon procesor serije 5600 košta od 387 do 1663 dolara u količinama od 1000 komada. Ugradni procesori E5645, L5638 i L5618 koštaće 999 dolara u količini od hiljadu komada. Da bi se zastupnicima olakšao prelazak na novu procesorsku seriju, sve Intel server ploče i sistemi koji podržavaju prethodnu generaciju Intel Xeon procesora serije 5500 podržavaće i Intel Xeon 5600 procesorsku seriju.