Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

25.04.2024. 22:45:57
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Ženeva 10: Alfa Romeo Duettottanta concept by Pininfarina  (Pročitano 3244 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bobo

  • Globalni moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 593
  • Like: +14/-0
  • Pol: Muškarac

[/urlKoncept Duettottanta posvećen je dvostrukom velikom slavlju – Alfa Romeo slavi 100., a dizajnerski studio Pininfarina 80. rođendan. Nakon što je studio Bertone poklonio Alfi za rođendan atraktivni koncept Pandion, sada je i Pininfarina učinio isto, ali na svoj način.
Duettottanta je koncept čistokrvnog, rasnog spidera, kojeg će zagriženi ljubitelji slavne italijanske marke proglasiti novom ikonom. Nema sumnje - Duettottanta budi lavinu emocija pri samom pogledu.
[url=http://d.imagehost.org/view/0176/04_alfa_romeo_duettottanta_1]

Ime koncepta budi uspomene na legendarni model Duetto, kao i na tadašnje, vrlo plodno razdoblje Pininfarine, dizajnerskog studija koji u svojoj 80-godišnjoj istoriji ne prestaje uveseljavati cuore sportivo klijentelu.

Alfa Romeo u spider izvedbi, po definiciji je dizajnersko djelo Pininfarine, stoga ne čudi što je u čast ova dva velika jubileja odabran baš taj tip automobila. Pogled u budućnost, sa nepogrešivom dozom stila koja se tako vješto isprepliće sa tradicijom, uvijek rezultira dizajnom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Inovativni pristup u realizaciji projekta dvosjeda, rezultovalo je estetskim izgledom kojim se jednostavno ne može odoljeti. Saradnja Pininfarine i Alfa Romea jedna je od najznačajnijih, ali i najdugotrajnijih u istoriji automobilizma, a vješto spaja inovativna tehnička rješenja sa neodoljivim dizajnom.

Duettottanta je još jedan plod takve saradnje – pokreće je uzdužno postavljeni turbobenzinski motor zapremnine 1750 ccm, što je direktna veza sa legendarnim modelom 1750 Veloce iz 1968. Tačka na i je prepoznatljiva crvena boja karoserije, tipična za Alfine modele.

Unutrašnjost takođe oduševljava dizajnom, u kojoj dominira trokraki upravljač, inspirisan onim iz modela Duetto. Naplaci su moderna reinterpretacija klasičnog uzorka sa pet krugova, dok su kočnice karbonsko-keramičke i potpisuje ih Brembo.

Duettottanta Concept nije samo stilska vježba, ovo je razvojni projekat koji ima za cilj stvoriti novog spidera sa prepoznatljivim Pininfarininim genima. Teško da postoji osoba kojem se neće svidjeti, a ostaje jedino poželjeti da se serijska verzija, koja će se pojaviti u dogledno vrijeme, neće pretjerano razlikovati od koncepta, koji je i najljepši poklon za Alfino stogodišnje postojanje.
Why drink and drive when you can smoke and fly?