Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

29.03.2024. 07:43:43
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Predlozi za Google  (Pročitano 1174 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže panter666

  • Globalni moderator
  • Super clan
  • *****
  • Poruke: 2025
  • Like: +36/-0
  • Pol: Muškarac

Predlozi za Google
« poslato: 14.01.2010. 14:52:16 »


Kompanija Google je ušla u 12 godinu postojanja sa jakim i stabilnim poslovanjem, utvrđujući dalje svoj put. Ono na šta bi u toku ove godine lideri kompanije Google, među kojima su Eric Schmidt, Sergey Brin i Larry Page mogli da urade može se sažeti u pet najbitnijih predloga.

Prvi od tih predloga jeste da Google nikako ne bi trebao da zaboravi odakle stiže. Pretraživanje i dalje ostaje ono što Google-u donosi velike količine novca. Prošlu godinu ova kompanija je završila sa oko 65% američkog tržišta pretrage, navodi se u izveštaju ComScore, bez ikakvih gubitaka. Microsoft je predstavljanjem svog Bing proizvoda imao uticaj na Yahoo i njihov tržišni udeo dok uticaja na prednost kompanije Google nije bilo. Međutim, priroda tržišta pretrage se menja zajedno sa izmenama interneta.

Ovih dana sve su važniji rezultati pretrage u realnom vremenu a Google ima mnogo toga još što treba da uradi ukoliko želi da unapredi svoju real-time strategiju koja je predstavljena u toku decembra meseca prošle godine. Druga stvar koja je neophodna jeste uvođenje većeg nivoa kontrole nad programerima. To je nešto što je neizbežno kada je u pitanju kompanija Google ukoliko ne želi da je zadesi ista sudbina kao kada su u pitanju kompanije IBM i Microsoft čiji programeri su postali previše arogantni usled velikog uspeha.

Jednostavno rečeno, Google-ovi programeri rade veliki broj stvari samo zato što to mogu te bi ih trebalo donekle ograničiti budući da usled svega što mogu da urade Google može biti shvaćen kao monopolista kome će, u tom slučaju, biti nametnuta pravna ograničenja, a to je nešto što Google-u nikako nije potrebno. Sledeća stvar koju bi trebalo uraditi jeste da se izvrši finalizacija HTML 5 standarda.

Ovo bi donelo veliki broj beneficija, softveri bi mogli da budu jednostavniji i manje složeni a sigurno bi bili i prikladniji za mobilne uređaje i korišćenje interneta putem takvih uređaja. Međutim, ukoliko žele da se ta vizija ispuni, predstavnici kompanije Google i W3C radne grupe za HTML5 moraju se prethodno uveriti da različite komponente HTML5 tehnologija će da budu odobrene u okviru zajednice drugih proizvođača pretraživača tako da Google ne bude viđen kao kompanija koja ima veliku prednost.

Četvrta stvar koju bi Google trebalo da ostvari jeste da održi obećanje vezano za Google Books. To je možda i najveći kamen koji ovoj kompaniji stoji oko vrata, zajedno sa problemom stvaranja dogovora između autora i izdavača vezano za Google Book pretragu. Pokušaj kompanije da kreira digitalnu biblioteku doveli su do velikog negodovanja autora, privatnih advokata i stručnjaka za zaštitu autorskih prava koji su se žestoko usprotivili kreiranju takve baze podataka. Peta, i poslednja, stvar koja se predlaže Google-u jeste da razjasni svoju mobilnu strategiju.

Ono što je Google najavio jeste održavanje Android događaja u toku ove nedelje za koji se veruje da će obeležiti početak direktne prodaje korisnicima prvog Android telefona. Kompanija Google se trenutno odlično snalazi na tom putu ali postavlja se pitanje da li se fokusiranje na prodaju isključivo sopstvenog modela dobra odluka.

Ovakva odluka čelnika kompanije dovela je do toga da je veliki broj poslovnih partnera Google-a ostao zbunjen iako su imali informacije i saznanja o Nexum One nekoliko meseci unazad. U skladu sa tim postavlja se pitanje da li će programeri Google-a zadržati ključne Android karakteristike samo za Google uređaje ili će ih obezbediti i ostalim parternima.

Lepota mobilnog računarstva je u tome što je tržište trenutno otvoreno za veliki broj prisutnih kompanija i one koje razmišljaju o tome da uđu na ovo tržište, te da trenutno jednostavno ne postoji mogućnost da neka od prisutnih kompanija postane dominantna na način na koji je Microsoft dominantan na PC polju. Ono što je sigurno jeste da će Google morati donekle da promeni politiku poslovanja ukoliko želi da prodaje svoj telefon i ukoliko želi da druge kompanije pozitivno odluče o nekom budućem partnerstvu.