Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

29.03.2024. 06:00:14
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Google Chrome preuzima tre?e mesto  (Pročitano 1212 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže panter666

  • Globalni moderator
  • Super clan
  • *****
  • Poruke: 2025
  • Like: +36/-0
  • Pol: Muškarac

Google Chrome preuzima tre?e mesto
« poslato: 09.01.2010. 13:50:05 »


Google Chrome je premašio Apple Safari prema udelu na trištu internet pretraživača i tako postao treći najpopularniji na svetu internet pretraživač samo 16 meseci nakon svog debija.

Internet Explorer je u međuvremenu izgubio gotovo čitav procenat svog udela na tržištu u mesecu decembru, nastavljajući još snažniji trend pada popularnosti koji je prisutan u celoj drugoj polovini prošle godine. Chrome je okončao prethodnu godinu sa udelom od 4.63% prema kompaniji za merenje udela na tržištu Net Applications. Apple-ov Safari koji je po prvi put od svog postojanja pao na četvrto mesto najpopulrnijih pretraživača je zabeležio udeo na tržištu od 4.46%.

Zamena na listi je stigla mesec dana pre predviđanja, koje su pre tri meseca analitičari predvideli imajući u vidu porast udela Chrome-a. Chrome je u mesecu decembru zabeležio povećanje udela na tržištu od 0.7% što je najveće povećanje od kako je Google predstavio ovaj pretraživač u septembru 2008. Ovaj snažan porast popularnosti ima pre svega utemeljenje u pojavljivanju beta verzija pretraživača za Mac i Linux operativne sisteme.

Iako je pao na mesto broj 4, Safari nije mirovao u prethodnom mesecu, već je njegov udeo na tržištu porastao za 0.1%. Opera pretraživač istoimene kompanije je takođe zabeležila rekordni udeo na tržištu pretraživača u toku meseca decembra i sada zauzima 2.4% udela na tržištu. Drugi gubitnik meseca pored Internet Exporer-a je Firefox kompanije Mozilla koji je izgubio 0.1% i završio prethodnu godinu sa 24.6% udela na tržištu, odlažući najavljivano probijanje barijere od 25%.

Kao što je trend već godinama, Microsoft IE beleži najveće promene udela na mesečnom nivou, ali one su negativne. Uz 0.92% pada udela na tržištu, Microsoft sada zauzima još uvek daleko najviše – 62.7%, što je novi negativni rekord za ovaj pretraživač koji je svojevremeno mogao da računa na više od 90% udela na tržištu. Ono što je veoma loše za IE je to što se trend pada udela na tržištu ovog pretraživača sve više ubrzava.

Tako je u poslednjih šest meseci prethodne godine IE gubio prosečno 0.94% udela, što je gotovo tri puta više od prosečnih 0.36% koliko je zabeleženo u prvih šest meseci 2009. Pad je drastično počeo da se prikazuje pojavljivanjem IE8 koji se u svojoj konačnoj verziji pojavio u mesecu martu prošle godine, dokazavši da Microsoft za sada nije u mogućnosti da zaustavi pad udela svog pretraživača.

Microsoft je uporan u svojim pokušajima da ubedi korisnike svog starog IE6 pretraživača da pređu na IE8, kako iz razloga sigurnosti tako i zbog unapređenih tehnologija prikazivanja kao i veće brzine. Nedavno istraživanje je pokazalo da kada je u pitanju udeo verzija IE pretraživača IE 8 koristi 23.7%, IE 6 21% a IE7 15.5% korisnika interneta. Decembar je bio prvi mesec u kojem je udeo IE8 bio najveći od svih Microsoft-ovih pretraživača.

Slično kao i Microsoft i Mozilla je uradila dobar posao prošlog meseca ubedivši najveći broj svojih korisnika da pređu na najnoviju stabilnu verziju pretraživača 3.5. Sada svega 7.0% korisnika koristi Firefox 3.0, čemu je u značajnoj meri kumovala i odluka kompanije da prestane da pruža podršku za ovu verziju pretraživača. Net Application je svoje istraživanje sprovela na udelu korišćenja pretraživača prateći sisteme koji su posetili 40.000 sajtova koje ova kompanija nadgleda, što za uzorak ima oko 160 miliona jedinstvenih poseta sajtovima mesečno.