Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

29.03.2024. 09:17:29
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Trinaesti tim u F1 je Lotus!  (Pročitano 2489 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bobo

  • Globalni moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 593
  • Like: +14/-0
  • Pol: Muškarac

Trinaesti tim u F1 je Lotus!
« poslato: 16.09.2009. 23:25:40 »
Vođstvo Međunarodne automobilske federacije (FIA) je objavilo da će trinaesti tim u budućim godinama Formula 1 biti Lotus F1, koji se poslije 16 godina vraća u F1. FIA je tako pronašla zamjenu za BMW Sauber F1.
FIA je istakla da je primila zahtjev ekipe BMW Sauber za povratak u F1, ali je Lotus izabran zbog neizvjesne budućnosti njemačko-švajcarske ekipe. BMW Suaber tako je postavljen na 14. mesto, što znači da za povratak u F1 mora čekati povlačenje neke od sadašnjih ekipa.

"FIA vjeruje da na startu može biti i 14 timova. FIA će se konsulatovati sa timovima o mogućnosti da u trci učestvuje 28 bolida. To se neće desiti prije prve trke 2010. godine. " - stoji u saopštenju FIA.

- Informacije o novom timu:

Naziv kompanije: 1Malaysia F1 Team Sdn Bhd
Naziv tima: Lotus F1 Team
Zemlja: Malezija
Šef tima: Tony Fernandes

Marka Lotus se u Formulu 1 vraća poslije 16 godina, a posljednji put u najbržem cirkusu takmičila se 1994. godine. Sjedište tima bio je britanski Norfolk, koji se nalazi oko 10 milja udaljen od fabrike Lotus Cars. Projekat nazvan RTN koristila je u početku svog F1 programa Toyota, a kasnije ga je koristio Bentley za svoj program Le Mans.

Dizajn, razvoj, proizvodnja i tehnički centar tima trebao bi biti na stazi Sepang, u Malezii. Šef ekipe, Tony Fernandes, j eosnivač tima i izvršni direktor malezijskog Tune Group-a, koji je vlasnik kompanije Air Asia. Tehnički direktor biće Mike Gascoyne, koji je radio u timovima Force India, Toyota, Renault i Jordan. Dobavljač motora za novu ekipu biće Coworth, a tehnički partneri su XTrack i FondTech.
Why drink and drive when you can smoke and fly?