Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

29.03.2024. 13:23:39
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Po?inje 63. me?unarodni salon automobila u Frankfurtu  (Pročitano 2385 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže trucker

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 820
  • Like: +30/-0
  • Pol: Muškarac

Po?inje 63. me?unarodni salon automobila u Frankfurtu
« poslato: 16.09.2009. 01:43:12 »
15. rujna započeo je 63. međunarodni salon automobila u Frankfurtu (IAA’09), koji će za posjetitelje biti otvoren od 17. do 27. rujna. Usprkos recesiji, očekuje se rekordan broj posjetitelja, više od milijun, dok se istodobno predviđa oko 60 svjetskih automobilskih premijera.

 Najnovije izdanje frankfurtskog autosalona, bez obzira na tešku gospodarsku situaciju, trebao bi biti jednako spektakularan i zanimljiv kao i njegova prethodna izdanja.Naravno da u svim najavama prevladavaju serijski automobili, premda će biti dosta i koncepata, od kojih mnogi na kraju neće ni dočekati serijsku proizvodnju. Zanimljivo je kako se autoindustrija lagano okreće manjim automobilima, ali i alternativnim pogonima pa je očekivati da će biti dosta noviteta u domeni hibrida i električnih vozila, s akcentom na ekološki aspekt i smanjenu potrošnju goriva.

Sigurno neće izostati ni luksuzne limuzine namijenjene bogatim i mušičavim kupcima. U moru novih modela zasigurno jedna od najsjajnijih zvijezda bit će nova Opel Astra čiji dinamičan dizajn uopće nije upitan, a dobiva i nove, snažnije i ekonomičnije motore. Uz novu Astru, možda će najviše interesa izazvati novi Citroën C3 čije stilske naznake upućuju na direktan uzor – Citroën C4 Picasso, dok će vrlo zanimljiv biti i novi VW Polo s troja vrata.

U Frankfurtu će biti i Citröenov DS3 koji stiže kao glavni konkurent Miniju i Fiatu 500. Vrlo zanimljivo će biti u segmentu hibrida gdje je sve više kandidata koji žele ugroziti status Toyote Prius i Honde Insight. Teško je i nabrojati koji sve izlagači stižu s hibridima, od premium proizvođača kao što su Mercedes i BMW, pa Volkswagen, Lexus...

U Frankfurtu svoju premijeru će imati potpuno obnovljeni Ford C-Max, a stiže i konkurencija u vidu Peugeota 5008. Treba spomenuti i luksuzne limuzine među kojima su najveći noviteti Rolls Royce Ghost, Bentley Mulsanne, Jaguar XJ, Aston Martin Rapide, Lamborghini LP550-2, Maserati GranCabrio, Ferrari 458 Italy...

Premda je bilo najavljeno reduciranje japanskih proizvođača automobila, ipak će se najveći broj njih naći na ovoj velikoj smotri koja spada među četiri najveće na svijetu. Bez obzira što se frankfurtski salon još jednom odvija u teškom trenutku, ovaj put pod velom velike svjetske recesije, a prije osam godina u turobnoj atmosferi nakon terorističkih napada na SAD, treba očekivati i vjerovati da se neće ostvariti predviđanja pesimista.