Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

29.03.2024. 10:37:14
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: RTS HD  (Pročitano 3172 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže marre

  • Moderator
  • Iskusan
  • *
  • Poruke: 283
  • Like: +26/-4
  • Pol: Muškarac
  • Burning ring of fire...

RTS HD
« poslato: 09.09.2009. 20:05:59 »
sreda, 09. sep 2009, 09:09 -> 13:24

HD spektakl na RTS-u
Utakmica između Srbije i Francuske biće emitovana u visokoj (HD) rezoluciji, najavio Radiša Petrović direktor emisione tehnike RTS-a gostujući u Jutarnjem programu RTS-a. Za drugu polovinu oktobra najavljeno otvaranje Avalskog tornja.

"Od danas prvi put puštamo jedan program u visokoj definiciji koji će moći da gledaju ljudi u Beogradu koji mogu da prime signal direktno sa Avale. Dakle bez posrednika. Potrebna je antena i potrebni su uređaji koji mogu da prime signal u visokoj definiciji. I to je za one koji znaju i za one koji ne znaju, a hteli bi da vide, zaista fenomenalna razlika", najavio je  Radiša Petrović direktor emisione tehnike RTS-a gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Gost Jutarnjeg programa Radiša Petrović direktor emisione tehnike RTS-a

"Mi od danas nećemo prestati da emitujemo taj signal visoke definicije. Često će ići samo testovi, zbog toga što odmeravamo, pripremamo za budućnost. Ali svaki događaj koji se učini zanimljiv mi ćemo prenositi u visokoj definiciji i o tome obaveštatvati naše gledaoce", dodao je  Petrović, najavljujući svečano otvaranje Avalskog tornja za drugu polovinu oktobra.

Prenosom utakmice Srbija-Francuska RTS praktično ispunjava zakonsku obavezu da razvija i primenjuje nove digitalne tehnologije u proizvodnji i emitovanju programa.

Paket, inače, sadrži tri RTS programa (Prvi, Drugi i RTS digital) u standardnoj rezoluciji i jedan program u visokoj rezoluciji.

Šta je visoka definicija?

TV slika koja sadrži daleko veći broj detalja nego slika standardne rezolucije, pa samim tim izgleda daleko bolje na ekranu, pogotovu na današnjim velikim ekranima. Tek digitalizacijom procesa proizvodnje i emitovanja TV programa stvoreni su preduslovi da se TV slika proizvede i emituje sa daleko boljim kvalitetom nego do sada.

Kako može da se gleda?

Treba primiti signal (27. UHF kanal sa predajnika Avala) pomoću spoljne antene i imati moderan TV prijemnik sa DVB-T tjunerom koji prima MPEG 4 signal, ili eksterni uređaj sa istim karakteristikama.

Radio-televizija Srbije od 6. aprila 2005. godine sa Avale, i od 29. novembra, iste godine, sa Fruške Gore, emituje paket TV programa u digitalnom formatu koji, sem redovna dva programa RTS, sadrži i Kanal kulture - RTS digital, prvi poseban digitalni kanal u našem regionu.

Metabox 2 original,antena 90cm,LNB 0.1db.+ motor