Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

29.03.2024. 13:28:58
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: KLEN  (Pročitano 2792 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zeljko211

  • Junior clan
  • *
  • Poruke: 40
  • Like: +0/-0
  • Pol: Muškarac

KLEN
« poslato: 31.08.2009. 16:43:35 »
Klen






Klen živi u jatima od nekoliko desetaka riba; veći primjerci znaju često biti usamljeni.

Leuciscus cephalus - Linné, 1758
Porodica Ciprinidae


Opis

Klen ima snažno tijelo, vretenasta oblika, prilagođeno plivanju i u pojačanim vodenim strujama. Prekriveno je velikim ljuskama označenim crnom trakom. Glava, masivna i snažna, završava okruglom njuškom koja natkriva široko rasječena usta, bez brkova. Repna je peraja široka i nazubljena, a trbušne su okomito postavljene nad leđnu peraju.
Boja mu se mijenja prema obojenosti vode u kojoj živi. U pravilu, trbušna je zona bijela. Peraje su sivkaste, osim analne i zdjelične koje su narančasto-crvene. Zbog tamnog leđne i repne peraje, klen se prepoznaje i na velikim udaljenostima.


Stanište i ponašanje

Klen ima izvarednu sposobnost prilagodbe raznim sredinama, kako na razini razmnožavanja tako i u odabiru staništa. Zna odoljeti i preživjeti i tamo gdje su mnoge vrste uznazadovale. Stanovnik je tekućica, svježih ali ne i hladnih. Nalazimo ga u srednjem toku rijeka, od zone deverika do pastrvskih zona. S izuzetkom malih jezera i bara gdje ga nema jer se tu ne može razmnožavati, može živjeti i u kanalima, jezerima, pješčarama, pod uvjetom da sve te vode komuniciraju s kojom rijekom.
Zimi, klen se smješta u mirne zone blizu vodenih struja, uz šuplje obale, u sporim ali snažnim vrtlozima, uzvodno od rupa. Na proljeće prolazi stalno po sektorima gdje raste vodeno bilje, po plitkim zonama uzburkana toka, i svugdje gdje su kukci brojni. Ljeti se postavlja u zasjedu blizu površine, najčešće u sjeni, a spreman je odjednom progutati svaku vrstu poslastice. U jesen, vrtlozi i potopljene prepreke omogućuju mu bez većeg napora da najveći dio dana proboravi u prehranjivanju.


Način hranjenja

Klen je sposoban identificirati s velike udaljenosti i najmanju trunku hrane. Sve zanima tog velikog oportunistu veoma raznolikih prehrambenih navika: mekušci, rakovi, mlađ, punoglavci, razne ličinke, kopneni i vodeni kukci, biljni i organski otpaci, mahovina, alge, voće slućajno palo sa stabala... sve je dobro. No, taj ga divlji apetit ne spriječava da u svakom trenutku bude krajnje oprezan.


Razmnožavanje

Spolna zrelost kod mužjaka nastupa u četvrtoj godini, a kod ženke u petoj godini života. Razmnožavanje se odvija između travnja i lipnja, kada temperatura vode dostigne 15°C, u plitkim zonama, bogatim kisikom i čista dna. Tijekom tog razdoblja, mužjak ima življe boje i kao većina ciprinida prekriven je takozvanim svadbenom točkama po tijelu i glavi. Ženke oslobađaju od 20.000 do 200.000 jajašaca koja, jednom oplođena, prijanjaju za šljunak. Inkubacija traje tjedan dana, a rast mlađi je dosta brz.