Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

18.04.2024. 22:31:52
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: SMUD  (Pročitano 2997 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zeljko211

  • Junior clan
  • *
  • Poruke: 40
  • Like: +0/-0
  • Pol: Muškarac

SMUD
« poslato: 31.08.2009. 16:19:45 »
Smud


Ribolovci ga love preko cijele godine i vazi za snaznu mada ne i spektakularnu ribu. Tokom dana smudj najcesce miruje u dubini, skrivajuci se u mraku pod potopljenim stablima ili medju stijenama. U sumrak izlazi u lov u plicu vodu uglavnom na mjesta prekrivena vegetacijom ili na kamenita ili sljuncane potopljene otoke. Ljeti zna ostati na dnu u dubini cak i preko noci. Najcesce metoda ribolova je na kedera, ali se uspjesno lovi i varalicama. Smudj zivi oko 7 godina, ali najcesce se love primjerci od oko 1,5 kg, trogodisnjaci. Meso je bez kostiju i izuzetno je cijenjeno i kvalitetno te se smatra da je u rangu lososa.



MRIJEST:
Svoj godisnji mrijest smudj zapocinje u proljece odmah po otapanju leda, kad temperatura vode dostigne 4 - 7 C. To je doba kad smudjevi u ogromnom broju prilaze brzacima i tekucoj vodi da bi polozili ikru. Ukoliko zive u jezerima gdje nema tekuce vode, prilaze obali gdje je dno pjeskovito ili sljunkovito, a cesto polazu ikru i na kamenitoj podlozi. U svakom slucaju, kad je mrijest u pitanju, trazice sto cistiju i bistriju vodu. Zenka smudja je jedna od najplodnijih u ribljem svijetu. U prosjeku polaze i do 50.000 jaja po kilogramu svoje tezine. Ovo je svakako jedan od razloga zasto je smudj mozda najrasprostranjenija riba na sjevernom dijelu americkog kontinenta. Interesantno je takodje da se smudjevi tokom mrijesta ne hrane odn. ne uzimaju hranu.


RIBOLOV NA SMUDJA:Treba znati da je smudj riba dna i prema tome tu ga treba i traziti. Ne podnosi svijetlo i zato se preko dana povlaci u dubinu, te ga je dosta tesko upecati. Pravo vrijeme za pecanje smudja je rano ujutru, dok sunce ne dodje u zenit i rano popodne pa do veceri. Zbog izuzetno razvijenog
cula vida, kompozicija ociju je unikatna u ribljem svijetu i pazljivim posmatranjem mozemo vidjeti da je smudj visoko specijalizovana riba. Vidno polje je nekih 30 stepeni na gore, tako da smudj ne vidi ispod horizonta. Takodje zbog unikatne kompozicije ociju, poznato je da najbolje vidi zutu boju te svoj pribor ribolovci cesto prilagodjavaju tome. Bijela boja se takodje pokazala kao vrlo atraktivna. Za razliku od basa ili stuke, smudj se vrlo cesto krece u jatima, sto znaci kad se upeca jedan, to mjesto treba nastaviti raditi jer je najvjerovatnije da ih ima cijelo jato. Ukoliko se praktikuje catch & release odnosno ukoliko vracate ribu u vodu, nemojte to uraditi odmah jer ce pustena riba uzbuniti ostale, stavite ga u cuvarku i pustite kad budete napustali to mjesto.

__________________