Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

18.04.2024. 05:37:44
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: eCall sustav: automobil sam zove 112  (Pročitano 2231 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže trucker

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 820
  • Like: +30/-0
  • Pol: Muškarac

eCall sustav: automobil sam zove 112
« poslato: 31.08.2009. 15:01:56 »

Europska je unija prije dvije godine najavila uvođenje eCall sustava, koji bi godišnje na europskim prometnicama mogao spasiti oko 2500 života.

Iako je bilo najavljeno da prve zemlje krajem ove godine pokrenu takav sustav, čini se kako od toga neće biti ništa.Djelomice zbog recesije, gospodarske krize i nedostatka novaca, a djelomice i zbog nerazumjevanja sustava.

eCall sustav naime koristi tehnologiju koja je postala standardna u modernim automobilima poput GPS-a i mobilnog telefona, kako bi u slučaju nesreće sam pozvao službu 112.

No, da bi takav poziv bio dešifriran potrebno je prilagoditi sustave u centrima za pomoć. Ideja je da bi time mjerodavne službe ranije primile poziv u pomoć i tako ranije došle do ozlijeđenih ljudi.Stoga je Europska komisija upozorila zemlje koje nisu ispoštovale rokove da imaju posljenji rok do kraja godine. Ukoliko se do tada ne primjeti značajniji pomak u realizaciji projekta, mogle bi čak uslijediti i kazne za "neposlušne države".

S druge se strane pak čuju komentari kako bi i uz veliku aktivaciju svih zemalja bilo veoma teško očekivati da će sustav u potpunosti zaživjeti prije 2014. godine. Djelomice i jer europskim cestama još uvijek prometuje dosta automobila koji nemaju ugrađen GPS, koji je za eCall ključan.