Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

29.03.2024. 06:21:27
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Nov po?etak za Saab  (Pročitano 2202 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže trucker

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 820
  • Like: +30/-0
  • Pol: Muškarac

Nov po?etak za Saab
« poslato: 28.08.2009. 14:11:53 »

Skorašnjim predstavljenjem na rujanskom salonu automobila u Frankfurtu, novi Saab 9-5 Sedan najavljuje početak novog razdoblja za Saab kao marku. Glatkih linija, sofisticiran prepoznatljiv kao Saab, kombinira atraktivan izgled s naprednim tehnologijama te donosi nov i svjež izbor u premium sedan segmentu.

Kod novog Saaba 9-5 čisti, skulpturalni oblik naglašava čistoću skandinavskog dizajna, dok oblik staklenih površina naglašava Saabovo avionsko naslijeđe. Mišićava, izdužena silueta inspirirana je nagrađivanim Aero X konceptom, ali jednako tako vidljiv je utjecaj prošlosti, tj. modela 900. Arhitekturu prostrane kabine definiraju jednostavne forme, a u usporedbi s prethodnikom povećan je prostor za noge i ramena. Također, izbor materijala i završna obrada na nivou su koji se očekuje od jednog premium pripadnika. Duboka centralna konzola zaokrenuta je pod plitkim kutom oko vozača, dok uvučeni instrumenti uključuju i "visinomjer" brzine - naslijeđe Saaba u proizvodnji aviona preuzeto iz Aero X konceptnog vozila. Ujedno, vozački displej uključuje i opcionalni  head-up displej na vjetrobranskom staklu, osvijetljen u prepoznatljivoj zelenoj boji s plutajućim efektom.

Saabovo 30-godišnje iskustvo u razvoju turbo motora ogleda se i u novom 9-5 koji će biti dostupan isključivo s agregatima potpomognutim turbopunjačima. Prilikom predstavljanja bit će dostupan 2,0-litreni četverocilindrični turbodizel motor snage 160 KS i emisije CO2 od samo 139g/km te 2,0-litreni turbo-benzinski motor koji razvija 220 KS. Kao vrh ponude nudi se 2,8 V6 turbobenzinac snage 300 KS i 400 Nm momenta, a dostupan će biti isključivo s pogonom na sve kotače. Nakon toga uslijedit će i 1,6-litreni turbobenzinac sa 180 KS, zajedno s 2.0 BioPower E85 motorom, a svi agregati dolaze sa šest-stupanjskim mjenjačima.

Tvorci novog Saaba 9-5 za njega tvrde da je najnaprednije vozilo ikad proizvedeno u švedskoj komapaniji, a proizvoditi će se u Saabovoj tvornici u  Trollhättan, gdje je osmišljen i konstruiran. Prodaja započinje početkom 2010. godine te će u ponudi biti tri razine opreme: Linear, Vector i Aero.