Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

29.03.2024. 12:28:03
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Na rubu zanimljivosti  (Pročitano 16072 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Gox the king of music

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 507
  • Like: +1/-0
  • Pol: Muškarac
  • Pucaj pa kud puklo

Odg: Na rubu zanimljivosti
« Odgovor #30 poslato: 28.08.2009. 02:40:55 »
Dekodiran gen HIV-a



ZNANSTVENICI su potvrdili da su dekodirali cijeli genetski sastav visusa HIV-1, glavnog uroka ljudskog oboljenja od AIDS-a. Kako prenosi BBC, nadaju se da će ovo otkriće pomoći u razumijevanju načina na koji se virus širi i ubrzati razvoj lijekova protiv ove bolesti.

Otkrivanje trikova

Virus HIV-a, naime, prenosi svoju genetsku informaciju u puno složenijim strukturama od ostalih virusa. Poput drugih virusa koji uzrokuju gripu, hepatitis C i dječju paralizu, HIV prenosi svoju genetsku informaciju kao jednostrani RNK, a ne kao dvostrani DNK, objašnjavaju američki znanstvenici sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini. Kako kažu, planiraju iskoristiti spomenute informacije kako bi uveli sitne promjene u virusu.

"Ukoliko ne naraste do razine na kojoj ga možete omesti mutacijom, znat ćemo da smo mutirali ili utjecali na nešto što mu je važno", rekao je Ron Swanstrom, profesor mikrobiologije i imunologije, i objasnio da pokušavaju ustanoviti "trikove koje gen koristi kako bi pomogao otkriti bijeg virusa od čovjeka".

Van mreže Gox the king of music

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 507
  • Like: +1/-0
  • Pol: Muškarac
  • Pucaj pa kud puklo

Odg: Na rubu zanimljivosti
« Odgovor #31 poslato: 28.08.2009. 02:42:15 »
Michael Schumacher leti u svemir



KAO DA objavom povratka u Formulu 1 nije dovoljno iznenadio javnost, sedmerostruki svjetski prvak Michael Schumacher je odlučio prirediti novi šok. Nijemac je, naime, rezervirao kartu za let u svemir. Schumacher je rezervirao put u svemirskoj letjelici "Space Ship Two" koju financira jedan od najbogatijih ljudi svijeta, britanski poduzetnik Richard Branson. Branson je prije pet godina osnovao tvrtku Virgin Galactic koja se bavi isključivo svemirskim turizmom.

Početak komercijalnih letova u svemir predviđen je za 2012. godinu, a na "izlet" može svatko tko plati 140.000 eura, što Schumacheru neće predstavljati nikakav problem. Najtrofejniji vozač u povijesti Formule 1 će letjeti s još petero putnika i dva člana posade, a let bi trebao trajati oko šest sati.

Među slavnima koji su na listi putnika za svemirska prostranstva su još jedan nekadašnji F1 prvak, Austrijanac Niki Lauda, kao i bivši Schumacherov momčadski kolega, Brazilac Rubens Barrichello. Vozačima će se pridružiti i bivši britanski premijer Tony Blair te znanstvenik Stephen Hawking. Svi će oni prije putovanja morati proći stroge liječničke preglede koji će trajati tri dana.

Van mreže Gox the king of music

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 507
  • Like: +1/-0
  • Pol: Muškarac
  • Pucaj pa kud puklo

Odg: Na rubu zanimljivosti
« Odgovor #32 poslato: 28.08.2009. 02:43:36 »
Internetski savjet turistima: Požurite na Maldive i u Dalmaciju, uskoro bi mogli nestati



"KLIMATSKE promjene bi uskoro mogle izbrisati s lica zemlje neke od najpoznatijih svjetskih turističkih destinacija. Zahvaljujući globalnom zatopljenju, turistima je ovo možda i posljednja prilika da posjete lokalitete od Galapagosa do dalmatinske obale", objavljeno je na stranicama turističkog savjetnika Yahoo! Travel.

Prvi na listi ugroženih destinacija su Maldivi koji bi prema predviđanjima znanstvenika do 2050. godine mogli biti u potpunosti potopljeni. I dok Maldive godišnje posjećuje oko 600.000 ljudi, tamošnja vlada već razmatra "krizni plan" raseljavanja 386.000 stanovnika na Šri Lanku, u Australiju ili Indiju.

Druga je obala Dalmacije koja je turiste osvojila svojim plažama i mnogobrojnim otocima. Najugroženija su mala naselja uz samu obalu, a pojam "kuća uz more" posljednjih je godina zbog podizanja razine mora dobio novu dimenziju. Ipak, to ne prijeći milijune turista godišnje da uživaju u dalmatinskim prirodnim ljepotama.

Australski Veliki koraljni greben također se našao također na listi lokacija koje bi ubrzo mogle nestati. Naime, od 1990. godine se prirodni rast koralja smanjio za 14 posto. Stručnjaci smatraju kako će do 2050. godine prosječna temperatura mora porasti za 1,5 °C te kako će na grebenu odumrijeti oko 95 posto koralja.



Kilimandžaro godišnje posjeti oko 15.000 penjača, a glečeri koji ga čine toliko posebnim svakodnevno nestaju. Od 1912. godine do danas je nestalo 84 posto površine prekrivene ledom, a znanstvenici vjeruju kako će već do 2020. nestati u potpunosti.

Slična sudbina očekuje i Alpe. Samo u Švicarsku na skijanje godišnje stigne više od osam milijuna ljudi. Zbog globalnog zatopljenja do 2100. godine nestati će oko 40 posto skijaških lokacija, a već sad se mnoga skijališta zbog previsokih temperatura tijekom skijaške sezone opskrbljuju umjetnim snijegom. Da je situacija loša svjedoči i činjenica da je prošle godine jedan Švicarac svoj skijaški kompleks u Ernenu prodao britanskom biznismenu za svega jedan švicarski franak. Naime, nabavka umjetnog snijega postala je jednostavno preveliki izdatak.

Broj turista na Galapagosu se od 1990. godine učetverostručio na 180.000 godišnje, a od 2001. godine je broj zračnih letova porastao za 193 posto pa stručnjaci smatraju da bi tolika "prometnost" mogla loše utjecati na "najčišću biološku zajednicu na svijetu". Ugroženo je oko 39 posto životinjskih, 50 posto morskih i 59 posto biljnih zajednica. Kako bi smanjili najezdu turista, Ekvador razmatra uvođenje turističke naknade od 300 dolara.

Van mreže Gox the king of music

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 507
  • Like: +1/-0
  • Pol: Muškarac
  • Pucaj pa kud puklo

Odg: Na rubu zanimljivosti
« Odgovor #33 poslato: 28.08.2009. 02:45:24 »
Nekad je bilo, a danas se tek spominje: Hrvatski nudistički raj zjapi prazan



UNATOČ odličnim potencijalima i izvrsnim lokacijama, u Hrvatskoj naturizam stagnira a pad broja gostiju uglavnom bi se mogao objasniti nedostatkom razvojne strategije razvoja naturizma i nedovoljnom promidžbom. Drugim riječima, iako je Hrvatska, barem što se Europe tiče, za nudiste raj na zemlji, hrvatski naturizam danas je miljama daleko od onoga što je bio za golaće "zlatnih osamdesetih", kada je Hrvatska, uz liberalnu Francusku, držala monopol na nudističkom tržištu Europe. Rezultati koje je ondašnji ustroj turističke zajednice zapisivao u svoju tekicu bili su na zavidnoj razini, a danas, kako nam kažu iz HTZ-a, iako je i u okolnim državama ovaj vid odmora u padu, rezultati kojima mi danas raspolažemo su - poražavajući.

"Dio tog pada treba tražiti i u nedostatku strategije razvoja naturizma i nedovoljne promidžbe u svijetu, te činjenicu da generacija pravih naturista, zaljubljenika u prirodu i slobodu, polako 'odumire', jer mlađi preferiraju tekstilne kampove. Manjak naturista u kampovima s druge strane dio je i sve slobodnijeg toleriranja naturizma u Hrvatskoj i izvan kampova, na manjim odvojenim plažama, a i konkurencija na Mediteranu jača. Naturizam se sve više prihvaća i u Grčkoj, Italiji i Španjolskoj, zemljama koje su u prošlosti negativno gledale na taj oblik turizma", rekao nam je Adriano Palaman, direktor Kamping udruženja Hrvatske.

Dalmacija: Od nekadašnjih petnaest nudističkih kampova danas su ostala samo dva

"U prošlosti, do 1987. naturizam je konstantno rastao – a tada je počeo lagano padati, s time da je sada taj pad već ozbiljan. Tada je u Hrvatskoj bilo tridesetak naturističkih kampova, a danas ih je tek trećina, u Dalmaciji od nekadašnjih 15, ostala su 2. I nekada i danas najviše je naturista kod nas iz njemačkog govornog područja, a nakon Nijemaca i Austrijanaca slijede Talijani, Nizozemci, Slovenci,  dok domaćih gostiju skoro pa niti nema, procjena je manje od 0,5%", objasnio je.


"Naturizam se kod nas može ojačati prije svega ulaganjem u kvalitetu i promidžbu, uz istovremenu analizu i zaključak o pravim razlozima pada segmenta. Činjenica je da za kvalitetnim kampovima interes gostiju je značajan – ali ipak u opadanju. Naši će se naturistički kampovi tako nastojati održati dok god bude bilo zainteresiranih gostiju, iako u manjim kapacitetima uz specijalizaciju i poboljšanje ponude. Proces laganog smanjenja kapaciteta naturističkih kampova i uvođenja novih oblika smještaja ili ne-naturističkog dijela kampa već je započeo pred par godina, dok su sada kampovi stali i čekaju naznake o daljnjem razvoju tržišta", zaključuje gospodin Palaman.

Van mreže Gox the king of music

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 507
  • Like: +1/-0
  • Pol: Muškarac
  • Pucaj pa kud puklo

Odg: Na rubu zanimljivosti
« Odgovor #34 poslato: 28.08.2009. 02:47:26 »
Grci i Britanci RTL grupu doveli na rub bankrota, situaciju ide spasiti direktor hrvatskog RTL-a



KUPNJA grčke televizijske postaje Alpha, loše poslovanje britanskog Channela Five, ali i pad prihoda od oglašivača koji u većini slučajeva doseže i do deset posto, doveli su televizijsku mrežu RTL Group SA pred bankrot.

I dok ukupni gubici RTL grupacije u prvih šest mjeseci ove godine iznose 105 milijuna eura (dok je u istom razdoblju 2008. bila ostvarena neto dobit od 338 milijuna eura), RTL u Hrvatskoj je optimističan po pitanju ovogodišnjih rezultata.

Stanje u Grčkoj bi, prema pisanju Jutarnjeg lista, trebao popraviti upravo dosadašnji šef hrvatskog RTL-a Christoph Mainusch, a njegovo mjesto će 10. rujna preuzeti Johanes Zuell.

Izvršni direktor RTL grupacije Gerhard Zeiler očekuje kako će do kraja godine unatoč trenutnoj situaciji biti "u plusu", jer u drugom polugodištu očekuju porast prihoda od oglašivača, a na sanaciji gubitaka se intenzivno radi.

Van mreže Gox the king of music

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 507
  • Like: +1/-0
  • Pol: Muškarac
  • Pucaj pa kud puklo

Odg: Na rubu zanimljivosti
« Odgovor #35 poslato: 28.08.2009. 02:48:32 »
Pepsi dolazi u Rumunjsku



PEPSI tvornica bezalkoholnih pića ulaže 105 milijuna eura u izgradnju najveće europske tvornice takve vrste u Rumunjskoj.

Tvornica će se nalaziti na sjeveru Bukurešta i prostirat će se na 30.000 kvadratnih metara, a otvara se 1. rujna. U Rumunjskoj je, dok je bila pod SSSR-om, Pepsi bilo jedino zapadno piće koje se moglo kupiti. Najveći rival Coca Cola se počela pojavljivati na tržištu nakon pada SSSR-a 1989. godine.

Pepsiju je prodaja na američkom tržištu u drugom tromjesečju pala za šest posto, sa 1.34 milijardi dolara na 1.26 milijardi, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Van mreže Gox the king of music

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 507
  • Like: +1/-0
  • Pol: Muškarac
  • Pucaj pa kud puklo

Odg: Na rubu zanimljivosti
« Odgovor #36 poslato: 28.08.2009. 02:50:57 »
Video: Pogledajte kako se Michaelu Jacksonu zapalila glava


AMERIČKI ABC News prvi je objavio video sa snimanja reklame za Pepsi iz siječnja 1984. godine, kada je greškom pirotehnika korištena na snimanju eksplodirala preblizu Michaelu Jacksonu i zapalila mu kosu. Šokantne fotografije Michaelovih ozljeda svjedoče o težini povreda, jednako kao i one snimljene nešto kasnije, na kojima se jasno vide rane po pjevačevim nogama te pregršt uboda injekcija. Pretpostavlja se da je intravenozne dripove Michael dobivao u noge jer su mu vene u rukama bile skrivene, a nakon nesreće na snimanju za Pepsi, tvrde mnogi, "počeo je Michaelov fizički kraj".

Nakon što mu se zapalila kosa i dio glave, Michael je počeo intenzivno koristiti lijekove protiv bolova kojih se kasnije nije više mogao ostaviti, a koji su ga postupno uništavali. Upravo zbog toga imao je toliko injekcijskih uboda, jer je lijekove, nakon što tablete na njega više nisu djelovale, uzimao intravenoznim putem.

Dok se u medijima spominje velika količina lijekova koja je navodno ubila Michaela, Michaelova sestra La Toya tvrdi da je njegova smrt bila organizirana. Između ostalog, tvrdi da je Michaelova posljednja turneja, odnosno, dogovorenih 50 koncerata u londonskoj O2 Areni, bila lažna.

Lešinari ga prisilili da pristane ne turneju?

"Michael ne bih mogao izdržati toliki pritisak i napor. Na potpisivanje ugovara su ga prisilili lešinari koji su se uvijek motali oko njega i upravljali njegovim novcem. Istina je da je Michael bio ovisnik, ali zbog toga su krivi doktori koji su manipulirali njim", tvrdi Michaelova sestra koja se nakon razvoda od bivšeg supruga posvetila Michaelu i njegovoj djeci.

http://www.youtube.com/watch?v=GVJzf3aQLLI&eurl=http%3A%2F%2Fwww.index.hr%2Fvijesti%2Fclanak%2Fvideo-pogledajte-kako-se-michaelu-jacksonu-zapalila-glava%2F441915.aspx&feature=player_embedded

Van mreže Gox the king of music

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 507
  • Like: +1/-0
  • Pol: Muškarac
  • Pucaj pa kud puklo

Odg: Na rubu zanimljivosti
« Odgovor #37 poslato: 24.10.2009. 23:59:23 »
Točan datum "smaka svijeta": 21. prosinca 2012. godine!

MAJANSKI kalendar, svjetska ekonomska kriza, "sunčeva superoluja", pretraživač Google, vjerska i druga proročanstva... Svi ti "znakovi" upućuju da će kraj čovječanstva biti 2012. godine, a kao najizgledniji datum spominje se 21. prosinca te godine.

Nancy Flinn zainteresirala se kada je čula da će se "smak svijeta" dogoditi za tri godine i tada je krenula u svoje osobno istraživanje. "Kada sam vidjela da toliko dokaza upućuje na isto vremensko razdoblje, zaključila sam da je to nešto što moramo uzeti kao ozbiljno", rekla je Nancy te dodala kako vjeruje da je financijska kriza prvi znak raspada. "Govori se da će posljednjih dana zavladati ekonomski kaos. Mislim da to upravo gledamo", zaključila je Flinn, piše cbs.

> Smak svijeta 2012. godine: "Sunčeva superoluja" izbrisat će civilizaciju kakvu poznajemo


Po "majanskom kalendaru" 21. prosinca 2012. godine označava kraj 500-godišnjeg razdoblja. Stručnjak za stare američke narode dr. Gary Feinman kaže kako mnogi taj datum smatraju "krajem svijeta", no za Maje on označava samo završetak ciklusa. I pretraživanje na Googleu vodi nas do zaključka da će se nešto dogoditi 2012. godine, jer upisivanjem "2012 Disaster" (2012.  Katastrofa) ta internetska tražilica izbacuje više od dva milijuna stranica.

Kako bi dojam o kraju svijeta baš u toj godini i na datum 21. prosinca bio pojačan, to je dan kada pada "zimski solsticij", a Sunce će se nalaziti u samom centru Mliječnog Puta. No, prema ovom dokazu je skeptičan astronom Mark Hammergren iz zvjezdarnice u Adleru koji kaže kako se to događa svake godine i da nema znanstvenih saznanja o nečem neuobičajenom u 2012. godini.

Izbor Baracka Obame za američkog predsjednika dokazuje da je "smak svijeta" blizu

U SAD-u se približavanje "smaka svijeta" povezuje i s izborom Baracka Obame za predsjednika te neki krugovi bliski Evangelistima najavljuju kraj naše ere. Teolog i profesor religijskih znanosti na sveučilištu u North Parku Scott McKnight tvrdi kako ga ne bi začudilo ako Evangelisti misle da se "kraj bliži" baš zbog tih "povijesnih" izbora.

I neke stare civilizacije i "proroci" kao Nostradamus uperili su svoj prst prema 2012. godini kao kraju našeg doba. Sumnjičavi tvrde kako su ti "dokazi" samo istrgnuti dijelovi šireg konteksta te se ne mogu uzeti ozbiljno. No, dokazi postoje i ima ih jako puno te bi ljudi trebali početi razmišljati o korisnosti svoga života u naredne tri godine, jer možda su nam i posljednje. Ostaje nam pričekati 21. prosinca 2012. godine kako bi vidjeli jesu li "zloguki proroci" imali pravo.