Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

18.04.2024. 19:11:42
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Udružuju se VW i Porsche  (Pročitano 2358 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže trucker

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 820
  • Like: +30/-0
  • Pol: Muškarac

Udružuju se VW i Porsche
« poslato: 14.08.2009. 15:32:53 »

Višetjedni pregovori o pojedinostima udruživanja naposlijetku su urodili plodom; Volkswagen će kupiti 42% udjela u Porscheu. Ukupna vrijednost transakcije procijenjena je na oko 3,2 milijarde eura. Dva proizvođača neće se udružiti samo formalno već će usvojiti i zajedničko ime, po svemu sudeći slavni Audijev povijesni brand Auto Union.

Volkswagen bi otkup udjela u Porscheu trebao obaviti do kraja godine da bi se potpuna integracija dviju tvrtki okončala do kraja 2011. godine. Aktualni Volkswagenov izvršni direktor Martin Winterkorn prešao bi na čelno mjesto Porschea odakle bi upravljao udruženom kompanijom.

Ne tako davno dvije su se tvrtke trebale udružiti, ali u nešto drukčijem aranžmanu. Naime, na mjestu kupca dosta dugo je bio Porsche koji je više mjeseci pokušavao usuglasiti uvjete preuzimanja Volkswagena. Porscheov je projekt, po nekim informacijama, propao zbog rastućeg duga tog proizvođača. S više od 10 milijardi eura duga Porsche je od "lovca" postao "lovina", a prvu nagradu za lošu situaciju u tvrtki pobrao je tadašnji izvršni direktor Wendelin Wiedeking, famozno otpušten s astronomskom otpremninom.

Da Volkswagenovo preuzimanje Porschea neće previše promijeniti u većinskoj vlasničkoj strukturi obiju kompanija dokazuje i informacija da će obitelji Piech i Porsche i dalje ostati većinski vlasnici dionica u spojenom VW-Porscheu.