Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

29.03.2024. 07:27:35
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Mogu? odlazak i Mercedesa iz Formule 1  (Pročitano 2362 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bobo

  • Globalni moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 593
  • Like: +14/-0
  • Pol: Muškarac

Mogu? odlazak i Mercedesa iz Formule 1
« poslato: 14.08.2009. 14:06:18 »
BMW-ov odlazak iz Formule 1 šokirao je, ali ne i iznenadio jer njemačka ekipa se u ovoj sezoni našla u ulozi statista i razumljivo je da je upravi prekipjelo. Nakon BMW-a, međutim, na red bi mogao doći Mercedes!
Iako su glavni akteri nagađanja o tome ko će sljedeći dići sidro i napustiti "najbrži svjetski cirkus" uglavnom Renault i Toyota nedavno se i Mercedes "umiješao" u to društvo.


Razlozi zbog kojih postoje sumnje u Renaultovu budućnost kreću se od poznate netrpeljivosti prvog čovjeka kompanije, Carlosa Ghosna prema Formuli 1, pa do rezultata koji su sve samo ne sjajni.

Toyota u 133 trka još uvijek nije stigla do pobjede, a javna je tajna da je od 2002. do današnjih dana redovno bila među ekipama sa najvećim proračunom. Toyotin opstanak u Formuli 1, međutim, navodno spašava novi šef Akio Toyoda koji je naklonjen ideji razvoja sportskog imidža kompanije, pri čemu bi ključnu ulogu trebala imati i F1 ekipa.

I naposlijetku, kao najnoviji izgledni dezerter spominje se Mercedes, koji trenutno motorima opskrbljuje tri ekipe. U Mercedesu su žurno otklonili bilo kakvu mogućnost napuštanja Formule 1, ali izvori bliski vrhu kompanije otkrivaju da se učestvovanje Mercedesa u F1 nalazi na dnevnom redu svih sastanaka upravnih odbora.

Jedan od članova odbora je i Helmut Lense koji je ranije ove godine pozvao Mercedes da napusti Formulu 1 i posveti se isplativijim projektima. Upravo je Lense uvjeren da će BMW-ov odlazak ponovo aktualizovati ideju Mercedesovog povlačenja iz Formule 1.
Why drink and drive when you can smoke and fly?