Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

16.04.2024. 07:43:10
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Linux distribucije  (Pročitano 3202 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže dare023

  • Moderator
  • Junior clan
  • *****
  • Poruke: 48
  • Like: +0/-0

Linux distribucije
« poslato: 12.08.2009. 20:07:11 »
Prva distribucija koju ću predstaviti je Debian GNU/Linux

Razloga za to ima mnogo:to je jedna od najstarijih distribucija, prati standarde, jedan od najstabilnijih OS uopšte...
Matični sajt je http://www.debian.org/, gde postoje i download sekcije za preuzimanje ISO slika.
Tu imamo 30 cd slika ili 5 dvd slika.Za instalaciju je dovoljni skinuti dvd iso sa oznakom 1 ili adekvatan broj cd slika.
Ostali diskovi zapravo predstavljaju repoe sa paketima - programima(na sajtu kažu 25113 ) pa tako možemo sve potrebne programe imati tu i kad nema interneta.Naravo kada se sistem instalira , sve je dostupno iz repoa na netu.
Od verzije 4.0 ima grafički instaler
Debian takođe možete instalirati i tako što se skine samo inicijalni instaler, a ostalo se sve skida po potrebi.
Trenutna verzija je 5.0,i tu možemo da vidimo da verzije izlaze značajno ređe nego kod drugih Linuxa,pa moram da kažem da je Debian kompromis između stabilnosti i malo starijeg ,ali proverenog softwera.Tako je jedan od retkih linuxa koji još nema KDE4 u osnovnoj instalaciji, što po meni i nije neka mana.
Takođe treba reći da predstavlja sistem za nešto iskusnije korisnike koji znaju da ga podese kako treba.Nije to ništa strašno, ali početnik može da se dosta namuči (i nauči ponešto), pa ko voli nek izvoli
Takođe treba reći da su na osnovi debiana iznikle mnoge distribucije npr. Ubuntu,knoppix,damn small linux....
U svakom slučaju sistem za svaku preporuku.
Registered Linux user #493441

Van mreže dare023

  • Moderator
  • Junior clan
  • *****
  • Poruke: 48
  • Like: +0/-0

Odg: Linux distribucije
« Odgovor #1 poslato: 17.08.2009. 14:13:25 »

Slackware, jedan od linuxa koji  se možemo reći tvrdoglavo prodržava standarda u GNU/Linux svetu.
Matična stranica je http://www.slackware.com/ , odakle se može i preuzeti.
Za slackware kažu da je hard-core distro,namenjen vrlo iskusnim korisnicima.To je verovatno i tačno, ako uzmemo u obzir da ni točkić na mišu ne radi ako ne "čačnete" u konfiguracioni fajl.U samom podešavanju ima jako mnogo tog "čačkanja" pa se zato i preporučuje ili  dobrim poznavaocima ili početnicima koji žele da nauče linux "the hard way" (ali kad se savlada to je to).
Ono što odlikuje ovaj linux je da se posle podešavanja  dobija veoma stabilan sistem koji je sposoban da dugo radi bez problema.
Specifičan je i po tome što ga razvija jedan čovek, Patrick Volkerding , naravno uz pomoć zajednice.Njega na sajtu nazivaju  BDFL ili Benevolent Dictator For Life (benevolentan (l. benevolens)
blagonaklon, naklonjen, odan; benevolan. izvor Vokabular http://www.vokabular.org/?lang=sr-lat ili vujaklijin leksikon) a objašnjenje ima i ovde http://en.wikipedia.org/wiki/BDFL
Registered Linux user #493441

Van mreže dare023

  • Moderator
  • Junior clan
  • *****
  • Poruke: 48
  • Like: +0/-0

Odg: Linux distribucije
« Odgovor #2 poslato: 12.10.2009. 17:32:56 »
OpenSuse 
http://www.opensuse.org/en/

Moja omiljena distribucija,trenutno u verziji 11.1,a za par meseci se očekuje 11.2.Postoji i za x32 i x64 arhitekturu,može se preuzeti u vidu live cd ili dvd iso slike.
Ono što odlikuje ovu distribuciju je famozni "yast".Govorimo o sveobuhvatnom grafičkom interfejsu za sve vrste podešavanja ,instaliranje/deinstaliranje programa,sigurnost idr...
Postoje još nekoliko vrlo interesantnih stvari, jedna je svakako "1-click install" sistem.Sastoji se od toga da pretragom na zvaničnom sajtu pronađete šta treba i  kliknete, unesete root lozinku i posle par klikova na "next" program je instaliran.Postoji i dobra online dokumentacija za mnogo toga
U repoima ima sasvim dovoljan izbor paketa,a postoje i "unofficial" repoi.Spada u tzv. "rpm" distroe tako da ima mnoštvo programa koji se mogu instalirati, a uvek je tu i izvorni kod programa i terminal ;)
Na zvaničnom forumu postoji lepo organizovana zajednica,kao i na ostalim forumima sa linux tematikom.
OpenSuse je zapravo test disto za "suse enterprajz desktop" i "suse enterprajz server" distribuciju koja se ,jelte ,plaća,a iza svega stoji Novell, velika kompanija koju sada u linux svetu optužuju za "kolaboraciju" sa omraženim godzilom iz Redmonda :).
Što se mene tiče, ako će to poboljšati kvalitet linuxa , neka.Billy tako sam sebi seče granu na kojoj sedi.
OpenSuse je za svaku preporuku,kako za početnike, tako i za one koji ,prosto žele sistem koji radi (i besplatan je),a ne boje se da ponešto "čačkaju" (u takve i ja spadam).
Moram da naglasim i da je sav hardver prepoznat iz prve i na desktopu i na laptopu ,uključujući i wireless,blutut ,ss2 idr
Registered Linux user #493441

Van mreže dare023

  • Moderator
  • Junior clan
  • *****
  • Poruke: 48
  • Like: +0/-0

Odg: Linux distribucije
« Odgovor #3 poslato: 12.10.2009. 17:36:47 »
Ubuntu 
http://www.ubuntu.com/
Verovatno jedan od najzastupljenijih linuxa.To ima da zahvali vrtoglavo brzom razvoju (svakih 6 meseci nova verzija), kao i tome da se sa sajta mogu poručiti besplatni diskovi.
Osnivač Ubuntua je Mark Shuttleworth , čovek koji je zaradio parice, pa rešio da proba nešto novo, a usput je obleteo i Majku Zemlju kao jedan od prvih svemirskih turista.Zvanično ga razvija kompanija Canonical
Ubuntu dolazi kao live cd sa različitim grafičkim okruženjima :Ubuntu (GNOME) , KUbuntu (KDE),Xubuntu (XFCE),a može se preuzeti i alternate cd sa textualnim instalerom za računare sa slabijim hardverom.Takođe postoji za x32 i x64 arhitekture, kao i server verzija, a može se platiti podrška , kome ogromna zajednica nije dovoljna.
Ubuntu se zasniva na Debian linuxu , pa je tako u startu obezbeđena ogromna baza programa, koja se lako i jednostavno instalira.
Ono što se meni ne sviđa je da na primer, nije hteo da prihvati jednu tako banalnu stvar kao podešavanje rasporeda tastature, ni posle ručne izmene u konfiguracionim fajlovima.Drugo je to što sve ide jako brzo, pa tako samo par dana posle instalacije možete imati apdejt težak po nekoliko stotina MB.
Za one koji ne žele da svakih par meseci menjaju os , tu su LTS (long time support) verzije ,poslednja je 8.04 , koja će se održavati do 2012 (možda grešim),sledeći lts ubuntu će biti 10.04 koji treba da izađe na proleće 2010
Postoje i derivati , kao mint linux koji je u stvari našminkan i doteran ubuntu,zatim mythubuntu - distro predviđen za multimediju sa naglaskom na sat tv idr
Za ulazak u svet linuxa,pa i  za konačan izbor operativnog sistema sasvim je ok.
« Poslednja izmena: 12.10.2009. 17:42:42 dare023 »
Registered Linux user #493441