Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

18.04.2024. 20:13:27
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Nissanova platforma elektri?nog vozila  (Pročitano 2269 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže trucker

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 820
  • Like: +30/-0
  • Pol: Muškarac

Nissanova platforma elektri?nog vozila
« poslato: 02.08.2009. 12:14:20 »

Nissan je predstavio platformu na kojoj planira izraditi potpuno električno vozilo koje će se na tržištima Japana i SAD-a pojaviti tokom 2010. godine. Unutar programa "Plavog građanstva" koji simbolizira želju tvrtke za očuvanjem plavog planeta, Nissan nastavlja promicati razvoj vozila nulte emisije.

Nissan je prikazao svoju platformu za električno vozilo na prototipu na osnovi Tiide kako bi demonstrirao vrhunski užitak vožnje vozila koje uopće ne ispušta štetne plinove. Tvrtka je također prikazala profinjeni EV-IT sustav razvijen za stalnu podršku električnim vozilima. Posebnu EV platformu čini karoserija velike čvrstoće, motor visokih performansa, kompaktni litij-ionski akumulatori velike izlazne snage i kapaciteta, uz izvrsne vozne osobine i sigurnost te vrlo tihu i ugodnu vožnju, što je obilježje posve električnog pogonskog sklopa.



Električni motor razvijen u Nissanu i daje snagu 80 kW te 280 Nm okretnog momenta za brze reakcije i snažno ubrzanje. Nissanova jedinstvena kontrola motora pridonosi posve glatkom ubrzavanju vozila. Laminirani kompaktni litij-ionski akumulatori kapaciteta 24 kWh smješteni su ispod poda vozila, pa ne smanjuju prostor u kabini ili prtljažniku. Položaj akumulatora također omogućuje glatki prolazak zračne struje ispod vozila, što pridonosi smanjenju otpora.

Ugrađen je i regenerativni sustav kočenja zadužen za punjenje akumulatora tijekom kočenja i usporavanja, tako da se domet vozila povećava na više od 160 km (stvarni radijus kretanja ovisi o načinu vožnje i uvjetima na cesti) kod posve napunjenih akumulatora. Velikoj trajnosti pridonosi dodatni okviri za akumulatore koji uvelike poboljšavaju krutost platforme. Kombinacija vrlo krute platforme i električnog pogonskog sklopa smanjuje vibracije na najmanju moguću mjeru, baš kao i vanjske zvukove, čime se postiže vrlo tiha i ugodna vožnja.

Nissan je razvio složeni informatički sustav za podršku električnim vozilima nulte emisije, povezujući odašiljač u kabini sa svjetskim podatkovnim centrom koji svoje usluge nudi 24 sata kroz svih sedam dana u tjednu. Svjetski podatkovni centar je svjetska zajednička platforma za nuđenje identičnih telematskih usluga mobilnom mrežom povezivanjem s internetom i informatičkim sustavom vozila. Učinkovitost i praktičnost EV vožnje postiže se prikazom maksimalnog dometa, funkcijom tajmera, daljinskim nadzorom i upravljanjem vozilom te položajem postaja za punjenje akumulatora.



Prikaz maksimalnog dometa omogućuje navigacijska karta koja prikazuje radijus kretanja sa sadašnjim punjenjem akumulatora, a sustav može izračunati nalazi li se vozilo unutar dosega potrebnog za postizanje željenog cilja. Položaj postaja za punjenje akumulatora daje navigacijski sustav koji ističe najnovije informacije o dostupnim postajama za punjenje unutar tekućeg radijusa kretanja. Na ekranu će se također vidjeti podrobne informacije o svakoj postaji za punjenje.

Funkcija tajmera omogućuje da klima uređaj ili punjenje akumulatora započnu u željeno vrijeme. Klima uređaj može se podesiti za rashlađivanje kad je vozilo priključeno na mrežu, kako bi temperatura kabine dosegla željenu razinu prije početka vožnje i trošenja struje iz akumulatora. Također, punjenje akumulatora može započeti u određeno vrijeme noći ili dana kad je mrežna tarifa povoljnija.

Daljinski nadzor i upravljanje vozilom omogućuje vozaču da provjeri stanje akumulatora preko internetske stranice ili mobitela. Primjerice, kad je akumulator posve napunjen, na mobitel se pošalje odgovarajuća poruka. Dodatne daljinske upravljačke funkcije obuhvaćaju uključivanje sustava za punjenje i podešavanje tajmera klima uređaja.

Kako bi postao lider mobilnosti bez štetnih emisija, Nissan ubrzava razvoj električnih vozila i ključnih komponenata. Potpuno električna vozila predviđena za 2010. imat će jedinstveni dizajn i karoseriju. Nissan planira predstaviti dizajn proizvodnih električnih vozila na otvorenju novog Svjetskog stožera u Yokohami 2. kolovoza. Internetske stranice za vozila nulte emisije također će biti puštene 2. kolovoza.



Nissan se posvetio sveobuhvatnim projektima unutar programa "Plavog građanstva" koji simbolizira želju tvrtke za očuvanjem plavog planeta te kako bi tvrtka živjela u simbiozi s pojedincima i društvom. Ti napori su u rasponu od globalnih pitanja poput zaštite okoliša do pomaganja zajednicama, promicanja različitosti i stavljanja mobilnosti na raspolaganje što većem broju ljudi. Nissan nastavlja promicati razvoj vozila nulte emisije zasnovanih na duhu "Plavog građanstva" uvođenjem učinkovitih tehnologija, proizvoda i usluga.